ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

"Συμφωνία Δημιουργίας": Μνημεία και τουριστική ανάπτυξη - Μια αμφίδρομη σχέση (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:23:00 μ.μ. | |
Συμφωνία Δημιουργίας
Μνημείο είναι ό,τι αποτυπώνεται στη μνήμη, ό,τι δηλαδή αξίζει να θυμόμαστε.


Τα ανθρώπινα έργα αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, είναι για τον άνθρωπο μαρτυρίες της ιστορίας του.

Είναι, επομένως, τα μνημεία απαραίτητα για να μάθει ο άνθρωπος τον εαυτό του, για την αυτογνωσία του, για την εθνική του συνείδηση και για τη θέση του ανάμεσα στους άλλους λαούς.

Συνεπώς, είναι άξια μνήμης και γι’ αυτό ονομάζονται μνημεία.

1. Επιστημονική αξία.

Η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η δημοσίευση ενός μνημείου συμβάλλει στη συνεχώς αυξανόμενη γνώση μας για το παρελθόν, που αποτελεί πολύτιμη ανθρώπινη εμπειρία.

2. Ιστορική αξία.

Το μνημείο συσχετίζεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, εθνικής ή παγκόσμιας σημασίας

3. Αξίες με συγκινησιακή φόρτιση.

· Εθνική αξία: το μνημείο συνδέεται με σημαντικές στιγμές από την ιστορία ενός έθνους ή με στοιχεία τής ταυτότητάς του.

· Τοπική αξία: το μνημείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θυμίζει την πολύχρονη ιστορία μιας συγκεκριμένης περιοχής.

· Θρησκευτική αξία: μνημεία που συνδέονται με ζώσες θρησκείες.

· Παλαιότητα: όσο παλαιότερο το μνημείο, τόσο μεγαλύτερη η συγκινησιακή απήχηση που έχει στο κοινωνικό σύνολο.

4. Αισθητική αξία.

Μνημεία των οποίων ο δημιουργός είχε την πρόθεση να τα καταστήσει μνημειώδη ή να τους δώσει καλλιτεχνική μορφή.

5. Κοινωνική αξία.

· Διδακτική αξία, εφόσον το μνημείο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα στοιχείων μιας συγκεκριμένης ιστορικής εποχής.

· Πολιτισμική αξία: το μνημείο μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για αρχαιολογική και ιστορική γνώση, και προσφέρεται για νέα χρήση στο πλαίσιο τής φιλοξενίας πολιτιστικών ή άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, αναπαλαίωση νεοκλασικών κτηρίων, τη στέγαση σύγχρονων υπηρεσιών, κ.ά.).

· Τουριστική αξία: μνημεία με υψηλή επισκεψιμότητα, τα οποία δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή.

ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν διαθέτει την στοιχειώδη ικανότητα, ευφυΐα και γενναιοδωρία να κατανοήσει και να αξιοποιήσει τον μεγάλο πλούτο που υπάρχει στα σπλάχνα του Δήμου μας, τόσο το μοναδικό σε ποιότητα και πλήθος απόθεμα των μνημείων μας όσο και τον εξαιρετικό πολιτισμό που παράγεται από αυτά αφού παραμένουν στο σκοτάδι, εγκαταλελειμμένα και αφύλακτα σχεδόν προς κατάρρευση.

Παρ’ όλα αυτά η συνεχής ανάπτυξη του τουρισμού και των δραστηριοτήτων αναψυχής παγκοσμίως έχει αναδείξει τον πολιτιστικό τουρισμό και την αναψυχή ως σημαντική πηγή οικονομικής δραστηριότητας, απασχόλησης, εισοδήματος και δημόσιων εσόδων για τις τοπικές οικονομίες σε πολλές χώρες.

Ο πλούτος του κεφαλαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η σύγχρονη προσέγγιση στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα των μνημείων μας πρέπει να μην είναι μονοσήμαντη, ούτε ομοιόμορφη, αλλά να αποτελεί μάλλον ένα μοντέλο μικτής λειτουργίας, χρήσιμο στην πρακτική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο χωροταξικό σχεδιασμό, ικανό να χειρίζεται ταυτόχρονα μια ποικιλία διαφορετικών προσεγγίσεων.

Ο τουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός, ειδικότερα, έχουν αναδειχθεί σε ένα δυναμικό τομέα της οικονομίας παγκοσμίως και, από την άποψη αυτή, παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη και προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής αποτελείται από την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη, αλλά ακόμη και από το σύστημα κοινωνικών αξιών, πάνω στο οποίο εδράζεται η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της κοινωνικής συνοχής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Τα συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής :

Πρώτον, τα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς (μνημεία) έχουν οικονομική αξία. Η άρνηση αυτής της πραγματικότητας στερεί τις κοινωνίες από ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο και παράλληλα οδηγεί σε υποβάθμιση και καταστροφή της ίδιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δεύτερον, στη σύγχρονη αντίληψη της οικονομικής ανάπτυξης, η πολιτιστική κληρονομιά (μνημεία) αναγνωρίζεται ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και ως καταλύτης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Τρίτον, η διεθνής εμπειρία είναι πλούσια σε παραδείγματα επιτυχούς ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης αναδεικνύοντας τον ισχυρό θετικό αντίκτυπο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Σήμερα, οι πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, προσπαθώντας να αναδείξουν κάθε πολιτιστικό αγαθό ή οποιοδήποτε άλλο, προσπαθούν να βρουν έναν βασικό οδικό χάρτη για πρόσβαση στην πολιτιστική τους ανάπτυξη, φέρνοντας στο προσκήνιο συχνά παλαιά και ξεχασμένα έθιμα και άλλα πολιτιστικά αγαθά.

Η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό τομέα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, εξίσου σημαντικό με άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Αναμφίβολα, οι επενδύσεις στην πολιτιστική κληρονομιά (μνημεία) μπορούν να προσφέρουν μια σειρά ωφελειών σε διάφορες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, όπως δημιουργία απασχόλησης, αύξηση του εισοδήματος, μείωση της φτώχειας, αύξηση των δημόσιων εσόδων, προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και επενδύσεων σε μία περιοχή.

ΑΡΓΟΣ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ