ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Κώστας Γκόνης - Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Στα έργα προτεραιότητας η διαχείριση απορριμμάτων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:43:00 π.μ. | | |
Κώστας Γκόνης - Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στοντομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς είναι στενά δεμένοςμε τους όρους διαβίωσης των δημοτών. Γι` αυτό στο πρόγραμμά μας ιεραρχούμε τον τομέα αυτόν στα έργα προτεραιότητας.


Η κατάσταση που επικρατεί.

Με τον τρόπο που υλοποιείται η διαχείριση των απορριμμάτων, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στο σύνολο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων του υπόψη τομέα και στο πενιχρό εισόδημα, όσο απόμεινε, της λαϊκής οικογένειας.

Ιδιαίτερο, φυσικά, βάρος δίνουν και οι ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι, σε συνεργασία με το εγχώριο κεφάλαιο στα πλαίσια των ανταγωνισμών τους με σκοπό βέβαια την κερδοφορία τους. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ με τη συμφωνία όλων των δημάρχων και του περιφερειάρχη. Η σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΤΕΡΝΑ κάθε άλλο παρά συμφέρουσα για το δήμο είναι, αφού χρεώνει 100 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων και επιβάλει ρήτρες ποσότητας – ποιότητας. Αυτές οι επιλογές έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χρέος στο δήμο ύψους 1.580.358,43 ευρώ και μια μεγάλη οικονομική δυσφορία στα νοικοκυριά με την αστρονομική αύξηση (90% τα τελευταία δύο χρόνια) των ανταποδοτικών τελών.

Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου είναι ουσιαστικά διαλυμένη. Χωρίς επαρκές μόνιμο προσωπικό, με συμβασιούχους και άσχημες συνθήκες εργασίας. Με απαρχαιωμένα ,χωρίς συντήρηση μηχανήματα και οχήματα.

Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε την παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη με αντίτιμο 3.909.630,94 ευρώ για τρία χρόνια που θα προέρχονται από ιδίους πόρους (οι δημότες δηλαδή) σύμφωνα με το σχέδιο «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» που υπέγραψε ο απερχόμενος δήμαρχος και ξανά υποψήφιος.

Η αποκομιδή για τα ογκώδη απορρίμματα πέρασε και αυτή, με απευθείας αναθέσεις, στα χέρια των εργολάβων οι οποίοι εφόσον δεν ελέγχονται μπορούν και αυθαιρετούν εναποθέτοντας τα απορρίμματα ακόμη και σε ρέματα.

Η ανακύκλωση περιορίζεται σε ενημερωτικές δράσεις με τα σχολεία, στους λιγοστούς μπλε κάδους που τους έχει αναλάβει εταιρεία και στην ανταποδοτική στο λιμάνι του Ναυπλίου.

Για όλη αυτή την κατάσταση, ενημερώσαμε τους δημότες μας με ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

8-3-19 «Τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων και η λύση που προτείνουμε»http://laikisispeirosiarg.blogspot.com/2019/03/blog-post_8.html

16-6-22 «Να συμμορφωθείτε προς τας υποδείξεις αλλιώς …..»http://laikisispeirosiarg.blogspot.com/2022/06/blog-post_16.html

20-7-22 « Ιδιωτικοποιήσεις στα απορρίμματα. Ένα συνεχιζόμενο και σε εξέλιξη έγκλημα»http://laikisispeirosiarg.blogspot.com/2022/07/blog-post_20.html

25-7-22 «Δελτίο τύπου για τα προβλήματα καθαριότητας στον Άγιο Ανδριανό»http://laikisispeirosiarg.blogspot.com/2022/07/blog-post_25.html

18-1-23 «Η τραγική κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ναυπλίου»http://laikisispeirosiarg.blogspot.com/2023/01/blog-post_18.html

Η θέση μας

Στον αντίποδα της μετατόπισης του αυξημένου κόστους διαχείρισης στις πλάτες των δημοτών με τις υπέρογκες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη αλλά και των νέων φορομπηχτικών μέτρων και πολιτικών που έχουνήδη δρομολογηθεί στο όνομα της ευρωενωσιακής αρχής «ορυπαίνων πληρώνει» και, προκειμένου για τα σκουπίδια,«πληρώνει όσο πετάει» βρίσκεται η Λαϊκή Συσπείρωση.

Παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην καύση των απορριμμάτων (με οποιαδήποτε μορφή).

Βασική μας θέση είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί. Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών παλεύουμε για την «εδώ και τώρα» βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, προβάλλοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το πρόγραμμά μας

· Άμεση αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Καραθώνας και Γκριμαριών Άργους.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα απορρίμματα.

· Διασφάλιση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

· Ελάφρυνση των πολιτών από τα ανταποδοτικά τέλη.

Απαιτείται η έγκριση ενός νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), στον οποίο περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους, χωρίς παρενέθετες Ανώνυμες Εταιρείες.

Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων όπως, η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση.

· Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων.

· Μέριμνα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους.

Η οριστική λύση βρίσκεται στη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα λειτουργεί με κεντρικό σχεδιασμό, θα χρησιμοποιεί την αιχμή της τεχνολογίας στον τρόπο διαχείρισης, με κατεύθυνση τη μείωση των απορριμμάτων με διαλογή στη πηγή και εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.

Για την υλοποίηση των παραπάνω απαιτείται αλλαγή συσχετισμών, και σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις.

Χρειάζεται τοπικούς άρχοντες Περιφερειάρχη και Δημάρχους αγωνιστές που θα λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών.

Ναύπλιο 14-9-23 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ