ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Απινίδωση και τουρισμός

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:33:00 μ.μ. | | | |
Θανάσης Πανουτσόπουλος
Άρθρο του Ιατρού Παθολόγου Αθαν. Πανουτσόπουλου,
(Διευθυντής αιμοδοσίας ΓΝ ‘Αργους)

Προ ημερών ένα θλιβερό περιστατικό συνέβη στην πόλη μας και ένας τουρίστας έχασε τη ζωή του στα σκαλιά του Παλαμηδίου από καρδιακή ανακοπή. Με αφορμή το περιστατικό αυτό γίνεται αναγκαία η επικαιροποίηση των οδηγιών για την ύπαρξη και χρήση απινιδωτών σε χώρους συνάθροισης ατόμων. 

Η καρδιακή ανακοπή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε κοιλιακή μαρμαρυγή, μια σοβαρότατη αρρυθμία της καρδιάς, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την άμεση έγχυση ρεύματος στο μυοκάρδιο και την επιβίωση του ασθενούς μέσω του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.Πρόκειται για μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινιδισμός (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή). Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς.

Δημόσιοι χώροι όπου μπορεί να συμβεί καρδιακή ανακοπή δεν είναι μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις κατά τη διεξαγωγή αγώνων. Είναι χώροι όπου γυμνάζονται συνάνθρωποί μας, σχολικές μονάδες, εμπορικά κέντρα, χώροι όπου διεξάγονται συναυλίες /πολιτιστικά δρώμενα αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Στο νομό μας έχουμε την τύχη να έχουμε αρχαικά μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα όλο το χρόνο από όλες της ηλικίες. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού ταλαιπωρούν την υγεία των επισκεπτών.Συμβάματα όπως αλλεργικό σοκ από δείγμα εντόμου, δάγκωμα φιδιού, συγκοπτικά επεισόδια, ορθοπεδικές κακώσεις είναι συνηθισμένα με πιο σοβαρό ωστόσο από όλα την καρδιακή ανακοπή.

Εάν συμβεί ανακοπή σε κάποιον ασθενή η πιθανότητα επιβίωσης χωρίς να μείνει νευρολογικό νόσημα είναι περίπου 1%. Εάν υπάρχει δίπλα στον ασθενή απινιδωτής και κάποιος που να έχει εκπαιδευτεί να τον χρησιμοποιήσει τότε οι ελπίδες για επιβίωση αυξάνονται σημαντικά όπως και η ποιότητα ζωής του ασθενούς μετά το επεισόδιο αυτό. Δυστυχώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της χρονικής καθυστέρησης μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο και να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη απινιδωτών και φαρμακευτικού υλικού σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και η εκπαίδευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς ώστε να μπορούν να παράσχουν πρώτες βοήθειες στους επισκέπτες. Το κέρδος πέρα από την ανθρώπινη ζωή, είναι μεγάλο και για τον τουρισμό καθώς δίνεται ξεκάθαρο μήνυμα προς τον υποψήφιο επισκέπτη πως τον σεβόμαστε και τον προσέχουμε ώστε να είναι ασφαλής και χαρούμενος στην πόλη μας .

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ