ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Δ. Χατζόπουλος: Πρόσβαση στο παρελθόν, επένδυση στο μέλλον

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:21:00 μ.μ. | | |
Γιώργος Δ. Χατζόπουλος
Η σύνδεση της μελέτης τοπικής ιστορίας με την τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγει ένα παράθυρο στο παρελθόν που μπορεί να φωτίσει το παρόν και το μέλλον ενός τόπου.

Η συλλογή αρχειακού υλικού, βοηθά στην κατανόηση των προηγούμενων γενεών, των εκδηλώσεων που διαμόρφωσαν την ταυτότητα και τις αξίες αυτού του τόπου. Πρόκειται για πληροφορίες που μπορούν να φωτίσουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν, αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν οι τοπικές κοινωνίες καθώς και οι δομές αυτοδιοίκησης, στη διάρκεια των χρόνων.

Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τοπική ιστορία και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αμφίδρομη. Από τη μία πλευρά, η ιστορία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δομούνται και λειτουργούν οι τοπικές αρχές. Η κληρονομιά από παλαιότερες περιόδους μπορεί να αποτελεί έμπνευση για τη δημιουργία πολιτικών που σέβονται και διατηρούν την ταυτότητα της κοινότητας.

Από την άλλη πλευρά, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην έρευνα, στη διάσωση, την προστασία και ανάλυση των ιστορικών στοιχείων. Η υποστήριξη και η προώθηση της τοπικής ιστορίας από τις τοπικές αρχές μπορεί να οδηγήσει σε μια πλήρη και διαφοροποιημένη κατανόηση του παρελθόντος.

Η σύνδεση της τοπικής ιστορίας με την τοπική αυτοδιοίκηση ανοίγει πολλά παράθυρα για κατανόηση, συνεργασία και ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων. Από τη διατήρηση της κληρονομιάς μέχρι την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να συμβάλουν με το να παρέχουν πληροφορίες, φωτογραφιες, έγγραφα και άλλα, που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Τα αρχειακά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα την εκπαίδευση και την προβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού. Μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για καλλιτέχνες συγγραφείς και ερευνητές.

Μέσω εκθέσεων, εκδηλώσεων και διαδικτυακών πλατφορμών, μπορούμε να μοιραστούμε αυτήν την πλούσια κληρονομιά με το ευρύ κοινό και να ενισχύσουμε την ταυτότητα και τη συνοχή της τοπικής κοινότητας.
Εν μέσω καραντίνας, λόγω του covid19, και ενώ κάθε πολιτιστική δραστηριότητα είχε σταματήσει, ο Δημοτικός Οργανισμός ΔΟΠΠΑΤ, έκανε το πρώτο βήμα και ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια αναζήτησης, συλλογής, καταγραφής και Ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού. Με σύνθημα μας, "Πρόσβαση στο παρελθόν, επένδυση στο μέλλον", Καλέσαμε όλους, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους αλλά και τους ιδιώτες να συνδράμουν στην πρωτοβουλία του Οργανισμού για τη συγκέντρωση υλικού (αφίσες, βίντεο και φωτογραφίες από θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, από αθλητικές διοργανώσεις καθώς και από παρουσιάσεις βιβλίων και διαλέξεων), προκειμένου να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων που θα αποτελεί παρακαταθήκη για το πολιτισμικό παρελθόν της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 αφίσες εκδηλώσεων από το 2004 μέχρι και σήμερα.

Πολλά βίντεο, από μουσικές εκδηλώσεις, αθλητικά γεγονότα, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις και ντοκιμαντέρ. Αξιοσημείωτη ήταν η προσφορά του αγαπητού φίλου Γιώργου Καρατάσου, που μας παραχώρησε προς δημοσίευση την έρευνα - μελέτη του σχετικά με τις ταινίες, σήριαλ και εκπομπές, ντοκιμαντέρ αλλά και διαφημίσεις που γυρίστηκαν στο Ναύπλιο. Η πρόσφατη απώλεια του δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα του, αναφέρονται, 46 ταινίες από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα, 7 σήριαλ - εκπομπές, 3 διαφημίσεις και 4 ντοκιμαντέρ.

Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση προς το κοινό για να συμμετέχει, να εμπλακεί ενεργά στη συλλογή αρχειακού υλικού, θεωρώντας, ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε την αντίληψη της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Η αγάπη για τον τόπο μας είναι η δύναμη που μας ωθεί να δράσουμε, να επικοινωνήσουμε και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του. Είναι το αίσθημα ότι η κάθε μας πράξη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι και αυτός ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε την ταυτότητα και τη συνοχή της κοινωνίας. Συνεχίζουμε…

Γιώργος Δ. Χατζόπουλος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ναυπλιέων
Ναύπλιο, Επόμενη Μέρα. Δημήτρης Κωστούρος
#ρίχτο_ΧΑΤΖΟ
https://lnk.bio/gxatzo



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ