ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

"Πρώτα η Πελοπόννησος - Μανώλης Μάκαρης": Αρκαδία το κέντρο μιας ισχυρής Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:10:00 μ.μ. | |
Μανώλης Μάκαρης
Η Αρκαδία ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου, στα πλαίσια μιας αυθαίρετης και ανιστόρητης κατάτμησης της Πελοποννήσου σε δύο Περιφερειακές Ενότητες.


Με ιστορικό βάρος, πολιτιστική κληρονομιά και μεγάλη φυσική ποικιλομορφία, έχει τις προϋποθέσεις να ανακόψει και να αντιστρέψει την πορεία της πληθυσμιακής της συρρίκνωσης και της οικονομικής της υποβάθμισης με ευθύνη των Κυβερνήσεων και της Περιφέρειας. Απαιτείται όμως να ιεραρχηθούν και να δρομολογηθούν δράσεις και έργα, που θα αξιοποιήσουν το ιστορικό και πολιτιστικό της υπόβαθρο σε συνδυασμό με τις φυσικές και παραγωγικές της δυνατότητες.

Τις μέρες αυτές, ήρθε με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Ένα από τα βασικότερα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η θωράκιση της Αρκαδίας από τις φυσικές καταστροφές.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ


· Αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το νομό, με προτεραιότητα στο οροπέδιο της Τρίπολης, το Λεωνίδιο και κυρίως στη πεδινή περιοχή του Άστρους, οποία χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ)

· Πυροπροστασία (Μαίναλο, Πάρνωνας)

· Εφαρμογή της ομαλής απολιγνιτοποίησης, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

· Ιδιαίτερη μέριμνα για την περιοχή της Μεγαλόπολης, που κινδυνεύει να γίνει κρανίου τόπος αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις της πολιτείας για τη μεταλιγνιτική εποχή, με κορυφαία θέματα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επίσπευση διαδικασιών για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου που διεκδικεί ο Δήμος Μεγαλόπολης, ώστε η Μεγαλόπολη να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων από τα προγράμματα της δίκαιης μετάβασης.

· Αποκατάσταση των εδαφών της Δ.Ε.Η. όπως προβλέπεται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προσφέροντας θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των εργασιών.

· Κατασκευή των απαραίτητων κόμβων για τη διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος από Α.Π.Ε., εκπόνηση σχεδίου για την ομαλή λειτουργία των Α.Π.Ε., αναίρεση αδειών εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. σε Μαίναλο, Λύκαιο, Πάρνωνα, Ζάβιτσα, στη περιοχή Βασκίνα της Νότιας Κυνουρίας και στον ορεινό όγκο του παραλιακού μετώπου μέχρι το Άργος.

· Στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.

· Υδάτινοι Πόροι: Σχεδιασμός για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Δημιουργία ταμιευτήρων νερού. Το αρδευτικό έργο του ταμιευτήρα της Τάκας πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί.

· Υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων.

· Ανακατασκευή της οδού Τρίπολης – Ολυμπίας, και κατασκευή της παράκαμψης Λαγκαδίων.

· Σύνδεση Ολυμπίας- Ανδρίτσαινας - Μεγαλόπολης - Σπάρτης και σύνδεση Άργους – Λεωνιδίου με σύγχρονο οδικό δίκτυο, με παράκαμψη των οικισμών Ξηροπηγάδου, Κάτω Βερβένων, Κουτρούφων, Κορακοβουνίου και Άγιου Ανδρέα.

· Περιφερειακός δρόμος Άστρους: Επείγουσα διαμόρφωση κόμβων λόγω επικινδυνότητας στις θέσεις: α) είσοδος Άστρους από Άργος, β) Ραχούλα, γ) Καστράκι

· Επαρχιακή οδός Τρίπολης – Άστρους:

o Διαπλάτυνση για δημιουργία δύο λορίδων κυκλοφορίας ανα κατεύθυνση όπου είναι εφικτό και αποκατάσταση οδοστρώματος.

o Παράκαμψη Άστρους και Μελιγούς και σύνδεση με τον οδικό άξονα Άστρους – Λεωνιδίου.

· Οδικός Άξονας ‘Αστρους – Αγίου Πέτρου - Καστρίου: βελτίωση οδοστρώματος.

· Ολοκλήρωση παραμοτάμιου δρόμου Λεωνιδίου – Παλιών Σφαγείων.

· Επισκευή του λιμανιού Πλάκας Λεωνιδίου.

· Αλιευτικά Καταφύγια σε Ξηροπήγαδο και Άγιο Αντρέα.

· Βελτίωση υποδομών στο λιμάνι του Παραλίου Άστρους.

· Δημιουργία Υδατοδρομίων στο Λεωνίδιο και τη Λίμνη Λάδωνα καθώς και Ελικοδρομίων σε περιοχές που θα επιλεγούν σε συνεργασία με τους Δήμους.

· Επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στην Αρκαδία, με τη μορφή προαστιακού, ως οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον μέσου υπεραστικής μεταφοράς.

· Κίνητρα προσέλκυσης νέων ανθρώπων και παραμονής των κατοίκων στον τόπο τους (φτηνή στέγη, προγράμματα για νέους αγρότες σε εγκαταλελειμμένες περιοχές κ.α.)

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ


· Κατασκευή των απαραίτητων αρδευτικών έργων, με φροντίδα για φτηνό νερό για τους αγρότες.

· Βελτίωση του παραγωγικού μοντέλου της γεωργικής και παραγωγικής δραστηριότητας.

· Προώθηση εγγειοβελτιωτικών αναδιαρθρώσεων με συγκέντρωση κατακερματισμένων γαιών π.χ. με αναδασμούς για απόδοσή τους σε ενδιαφερόμενους νέους αγρότες.

· Αξιοποίηση των εδαφών προς χρήση και για πρωτογενή παραγωγή, στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.

· Κίνητρα προσέλκυσης νέων ανθρώπων (φτηνή στέγη, προγράμματα για νέους αγρότες σε εγκαταλελειμμένες περιοχές κ.α.)

· Ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

· Πιστοποίηση τοπικών προϊόντων.

· Τυποποίηση/μεταποίηση τοπικών προϊόντων: κάστανο, ελιά, λάδι, χαρούπι.

· Στελέχωση των γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης (γεωπόνοι στο πεδίο).

· Ενθάρρυνση δημιουργίας και στήριξη ομάδων παραγωγών. Προγράμματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης νέων αγροτών και αλιέων.

· Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για παραγωγή και διάθεση αγροτικών εφοδίων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


· Χαρακτηρισμός, σε συνεργασία με τους Δήμους, οδικών αξόνων ως «Τουριστικής Προτεραιότητας» και μέριμνα για την κατά προτεραιότητα ανακατασκευή, συντήρηση, βελτίωσή τους, ώστε να διευκολύνεται η προσέλευση τουριστών στην περιοχή (π.χ. Τρίπολης – Άστρους, Άστρους Λεωνιδίου, Καρδαρά – Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου – Βυτίνας, Μεγαλόπολης – Βλαχόραφτη κλπ).

· Σύνδεση της τουριστικής δραστηριότητας με την πρωτογενή παραγωγή.

· Διοργάνωση ημερίδων και εκθέσεων για να έρθουν σε επαφή οι επιχειρηματίες του τομέα του τουρισμού με τους άλλες επιχειρηματίες για δημιουργία συνεργειών.

· Κατασκευή πλατφόρμας στο διαδίκτυο για την ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, μέσω της οποίας θα έρχονται σε επαφή θεσμικοί φορείς, επαγγελματίες του τουρισμού, της πρωτογεννούς παραγωγής κλπ καθώς και τουρίστες – καταναλωτές και από την οποία θα προκύπτουν και επιβραβεύσεις για όλα τα μέρη, ανάλογα με την πραγματοποίηση συναλλαγών.

· Ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

· Διασφάλιση πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους και σύνδεση μεταξύ τους.

· Αξιοποίηση και επέκταση των υπαρχόντων μονοπατιών και παραποτάμιων διαδρομών για πεζοπορία και ποδήλατο.

· Σιδηροδρομικός τουρισμός που είναι διαδεδομένος παγκοσμίως. Μπορεί να αυξηθεί έτσι το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου με δεδομένο ότι η γραμμή με τα διατηρητέα κτήρια κι άλλα αρχιτεκτονήματα (γέφυρες κτλ.) διέρχεται μέσα από ελκυστικά φυσικά τοπία του ορεινού ανάγλυφου της Αρκαδίας και κοντά σε ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς κι άλλους επισκέψιμους χώρους.

· Αξιοποίηση του θρησκευτικού τουρισμού που ταυτόχρονα αναδεικνύει τα Βυζαντινά μνημεία.

· Ανάδειξη της πίστας MOTOCROSS και δημιουργία ευρύτερου πολυχώρου μηχανοκίνητου αθλητισμού και δραστηριοτήτων στη Μεγαλόπολη.

· Ανάδειξη και υποστήριξη του RAFTING στο Λούσιο Ποταμό και βελτίωση του οδικού δικτύου πρόσβασης σε αυτόν (Μεγαλόπολη – Βλαχόραφτη).

· Ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών, των ιστορικών γεγονότων και σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

· Ανάδειξη, αξιοποίηση και βελτίωση υποδομών των αρχαιολογικών χώρων (Λύκαιο Όρος, αρχαία Γόρτυς, αρχαία Θέλπουσα, Αφροδίτη Ερυκίνη στο Αφροδίσιο όρος, αρχαία Μεγαλόπολη, Ορχομενό και Αλέα). Όλοι αυτοί οι ιστορικοί χώροι, μένουν αναξιοποίητοι και με ελάχιστη επισκεψιμότητα.

· Άμεση ανάληψη δράσεων για την αποφυγή ολικής καταστροφής του Αρχαίου Θέατρου Μεγαλόπολης και επίσπευση των εργασιών, ώστε να γίνει λειτουργικό.

· Έπαυλη Ηρώδη Αττικού: Προστασία αρχαιολογικού χώρου, ανάδειξη των ψηφιδωτών και ολοκλήρωση των έργων ώστε να καταστεί επισκέψιμη.

· Δημιουργία νέου σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους και εξασφάλιση της στελέχωσής του με επαρκές προσωπικό για τη λειτουργία του.

· Κάστρο Παραλίου Άστρους: αναστήλωση.

· Ανάδειξη και στήριξη των Λυκαίων Αγώνων.

· Ανάδειξη ιστορικών γεφυριών.

· Συνέχιση ανασκαφών στην αρχαία αγορά Μεγαλόπολης.

· Αξιοποίηση Παλαιοντολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης.

· Ενίσχυση όλων των μορφών τέχνης και έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών (π.χ. δημιουργία θεσμού πολιτιστικών ανταλλαγών στις Περιφερειακές Ενότητες, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου).

ΠΑΙΔΕΙΑ

· Κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στον τόπο τους, με βελτίωση υποδομών, θέσεις εργασίας, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α. αλλιώς, όλο και περισσότερα περιφερειακά σχολεία θα αναστέλλουν τη λειτουργία τους και τελικά θα καταργούνται.

· Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.

· Δωρεάν μεταφορά των μαθητών και ιδιαίτερη φροντίδα για τους μαθητές που διαμένουν στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

· Ανάδειξη των προγραμμάτων που εκπονούνται στα σχολεία και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

· Χρηματοδότηση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την Περιφέρεια για εκπόνηση Ερευνητικών Προγραμμάτων

· Να αξιοποιηθούν οι (ρημαγμένες πλέον) εγκαταστάσεις του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακτές

• Πρόληψη σε σχέση με τη διάβρωση.

• Προστασία από την ιδιωτικοποίηση.

Προστασία Δασικών Πόρων

• Αναβάθμιση και στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας.

• Διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των δασών για τον καθαρισμό και

την ανανέωσή τους.

• Προγράμματα ενημέρωσης πολιτών, σε συνεργασία με τη Δασική υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα για την πρόληψη πυρκαγιών.

Απορρίμματα

Ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Περιφέρειας και υποστήριξη των Δήμων για:

• Ενημέρωση των πολιτών. - Επιμορφωτικά Προγράμματα ευαισθητοποίησης κατοίκων, αγροτών και επαγγελματιών.

• Μείωση των αστικών απορριμμάτων.

• Διαλογή των οργανικών απορριμμάτων-δημιουργία compost προς οικιακή χρήση.

• Διασφάλιση της διαδικασίας ανακύκλωσης.

• Επανάχρηση (upcycling).

• Ολιστική αντιμετώπιση των προϊόντων κλαδέματος.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Συνεργασία με τους Δήμους για τη δημιουργία καταφυγίων ζώων συντροφιάς, σε χώρους εκτός των ορίων των οικισμών, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των ζώων και θα έχουν το απαραίτητο προσωπικό που θα μεριμνά για τη συλλογή τους, σίτιση, στείρωση, αποπαρασίτωση κλπ.

ΥΓΕΙΑ


· Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα πρέπει να μείνει απλός θεατής των μεγάλων προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά θα πρέπει να παλέψει για τα ακόλουθα:

· Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βελτίωση της λειτουργίας των αγροτικών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας Άστρους, Δημητσάνας, Μεγαλόπολης και Τροπαίων (στελέχωση, εξοπλισμός, συντήρηση κτηρίων)

· Κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και αναβάθμιση του σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά εντός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

· Ενίσχυση του ΕΚΑΒ έτσι ώστε να είναι καλυμμένη με επείγουσα φροντίδα όλη η Αρκαδία

Αγαπητοί συντοπίτες, αγαπητές συντοπίτισσες!

Οι προτάσεις αυτές, συντάχθηκαν συλλογικά, από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αυτό τον τόπο. Στηρίχτηκαν στις ανάγκες μας και δεν υπαγορεύτηκαν από μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ούτε αξιολογήθηκαν με κριτήριο το στενό προσδιορισμό «κόστους - οφέλους». Τίποτε δεν κατακτιέται, αν δεν γίνει υπόθεση των πολιτών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των κινημάτων, και της κοινωνίας γενικότερα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ