ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Το 2014 συντηρήθηκε το στέγαστρο στο ΟΑΚΑ με πιέσεις του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:26:00 μ.μ. | |
στάδιο
Μέχρι πρότινος, το ανακατασκευασμένο ΟΑΚΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί ένα ολικό facelift, ήταν το καμάρι της μετα-ολυμπιακής Ελλάδας. Μια από τις ελάχιστες μεγάλες υποδομές που είχαν κατασκευαστεί ή ανακατασκευαστεί και παρέμειναν λειτουργικές στο πέρασμα του χρόνου, με πολύ σημαντικές διοργανώσεις, ιδίως αθλητικά και μουσικά events. 

Από χθες το απόγευμα, όμως, στο ΟΑΚΑ έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» με φόντο τα δύο στέγαστρα του Καλατράβα, κατά το κοινώς λεγόμενον, πάνω από το κυρίως στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο.

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε χθες, όταν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπουργείο Αθλητισμού περιήλθε μελέτη στατικότητας για τις εγκαταστάσεις και τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ. Την ευθύνη της μελέτης, στο πλαίσιο του project ανακαίνισης του ΟΑΚΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είχαν αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού πριν από περίπου έναν χρόνο οι εταιρίες Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρρος Δομή ΑΕ και η Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες, οι οποίες έκαναν μετρήσεις σε ένα βάθος αρκετών μηνών, πριν αποφανθούν. Η εν λόγω μελέτη σήμανε συναγερμό, με αποτέλεσμα το απόγευμα να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, της διοίκησης του ΟΑΚΑ κ.α., προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις. Σημειωτέον, η μελέτη που έγινε ήταν η πρώτη που παραγγέλθηκε και διενεργήθηκε από το 2004 και μετά.

Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι διαπιστώνεται στην εν λόγω μελέτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, οι μελετητές διαπιστώνουν «δομικό» πρόβλημα, δηλαδή ζήτημα κατασκευαστικό, στα εν λόγω στέγαστρα. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «το πόδι κόλλησε στο γκάζι», ώστε πολλά από τα έργα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν έργα συντήρησης στις κρίσιμες αυτές υποδομές, κάτι που πήγε πίσω τα χρόνια των Μνημονίων. Είναι ενδεικτικό ότι ουσιαστική συντήρηση έγινε μια φορά στο κεντρικό στέγαστρο, το 2014, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής που εκταμιεύθηκαν και μετά τη δημοσιοποίηση το 2013 από μέρους του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού της ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φθοράς του χρόνου.

Αμέσως μετά χθεσινή τη σύσκεψη στο Μαξίμου, εκδόθηκε μια ανακοίνωση από μέρους του ΟΑΚΑ που με…διπλωματική γλώσσα περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα. «Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», αναφέρεται συγκεκριμένα. Με απλά λόγια, οι μεταλλικές κατασκευές έχουν standards υποδέεστερα των αναγκαίων που διασφαλίζουν στατική επάρκεια. Και, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες, πλέον διαπιστώνονται κενά και στη «βάση» του έργου, που βεβαίως επιτείνονται από την πλημμελή συντήρησή του.

Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ, επισημαίνει ότι η μελέτη του υπουργείου Υποδομών για το ΟΑΚΑ, που χρονολογείται από το 2019, δεν αφορά στα στέγαστρα του γηπέδου, αλλά στην ταλάντωση των κερκίδων, έπειτα από αναφορές που είχαν γίνει σε ματς ΑΕΚ-Μπάγερν Μονάχου, το 2018. Η ταλάντωση κρίθηκε απολύτως φυσιολογική, λόγω της κατασκευαστικής δομής τους.

Το στέγαστρο, δε, δεν έχει διαβρωθεί, άρα οι σκουριές που δείχνουν εξωτερικά οι κάμερες δεν είναι η ουσία του προβλήματος. Το θέμα είναι στατικό, εξ ου και επισημαίνεται, στην προαναφερθείσα έκθεση, ότι είναι δομικό.

Σημειωτέον, πριν από μερικές μέρες αγωνιζόταν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός που δήλωσε το γήπεδο ως έδρα του για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το ζήτημα που έχει ανακύψει, αλλά και για τις λύσεις που θα δοθούν αναφορικά με τη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας. Είναι, για παράδειγμα, σαφές ότι οι «πράσινοι» θα πρέπει να μετακομίσει σε άλλο γήπεδο για τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις στο Europa League.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ