ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Επένδυση 7 εκατ. ευρώ από την "Παλίρροια" στο Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:29:00 μ.μ. | | |
paliria
Για πρώτη φορά πάνω από το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα βρεθεί η βιομηχανία τροφίμων Παλίρροια, η οποία αυτή τη στιγμή διατηρεί 7 εργοστάσια σε διαφορετικές χώρες του κόσμου εκτός από την Ελλάδα όπου διατηρεί δύο παραγωγικές εγκαταστάσεις στα Πολιτικά Ευβοίας και στο Άργος.

 Η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας εντοπίζεται στην Κίνα με 2 μονάδες, στην Ιορδανία και στη Βουλγαρία με 2 μονάδες. 

Στο Άργος θυμίζουμε ότι η Παλίρροια εξαγόρασε στις αρχές του 2023 τη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων ζύμης, Τσαμπάσης Α.Ε, η οποία εισέφερε στο τζίρο περίπου 17 εκατ. ευρώ. Στην εταιρεία εκτός από την οικογένεια Σουλιώτη που διατηρεί ποσοστό πλειοψηφίας, συμμετέχει και το fund του Βασίλη Κάτσου, VNK Capital με ποσοστό μειοψηφίας στα επίπεδα του 36%. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Παλίρροιας, Κώστας Σουλιώτης, "είμαι τυχερός που συνεργάζομαι με τον Βασίλη Κάτσο, ο οποίος έχει γνώση του ελληνικού επιχειρείν.

 Αποφασίσαμε από την αρχή να κάνουμε κάποια πράγματα και αυτό κάνουμε, επανδρώνοντας σε πρώτη φάση την εταιρεία. Έως τώρα τα έχουμε καταφέρει και συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους σε θέσεις όπου αυτό απαιτείται. Επικοινωνούμε με τον Βασίλη και είμαστε σταθεροί σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε".

Νέες επενδύσεις 18 εκατομμυρίων ευρώ


Όπως σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Κοστιάνης, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά επενδύσεων σε έμψυχο δυναμικό, στην παραγωγή νέων προϊόντων προς εξυπηρέτηση των πελατών της καθώς και σε εγκαταστάσεις. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων εντός της επόμενης τριετίας ανέχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αύξηση των πωλήσεων την τελευταία τριετία αγγίζει το 42%.

Στο εργοστάσιο του Άργους η εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει επένδυση για την επέκταση της μονάδας παραγωγής με νέες γραμμές και αποθηκευτικούς χώρους. Το σύνολο της συγκεκριμένης επένδυσης θα ανέλθει στα 7 εκατομμύρια ευρώ με ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο. H εισαγωγή στο χώρο της κατεψυγμένης ζύμης είχε ξεκινήσει από το 2015, όταν την παραγωγή για λογαριασμό της Παλίρροιας έκανε η Αραμπατζής στη Βόρεια Ελλάδας με τη μορφή φασόν. Επιπλέον, η επιχείρηση επενδύει και στα Πολιτικά Ευβοίας ποσό 7 εκατ. ευρώ για την επέκταση της μονάδας.

Η εξαγορά της Τσαμπάσης σηματοδότησε αφενός τη δημιουργία προϊόντων ζύμης για τις αγορές του εξωτερικού τόσο για τον τομέα της λιανικής, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την επέκταση της εταιρείας και στον τομέα του HoReCa, κλάδος ο οποίος εισφέρει στο τζίρο περίπου 5%.

Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε προϊόντα ξηρού φορτίου κονσέρβας όπως τα ντολμαδάκια και οι γίγαντες, τα έτοιμα γεύματα και τα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης. Η δραστηριότητά της εντοπίζεται σε 50 χώρες του κόσμου, μεταξύ των η Αμερική, το Ισραήλ και η Μέση Ανατολή.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις στα Πολιτικά Ευβοίας έχουν επιφάνεια 10.500 τ.μ. και σε αυτές εκτός από το εργοστάσιο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ομίλου, ενώ στη Βουλγαρία η επιφάνεια του εργοστασίου είναι 11.500 τ.μ. και στην Κίνα το εργοστάσιο έχει έκταση 12.000 τ.μ.

Περισσότερα από 2.000.000 ντολμαδάκια την ημέρα τυλίγονται στα εργοστάσια της εταιρείας, ενώ η Παλίρροια είναι ο μεγαλύτερος παραγωγών ντολμάδων παγκοσμίως. Συνεργάζεται με μεγάλους ομίλους λιανικής παγκοσμίως όπως η Metro, η Ahold Delhaize, η coop, η Lidl, η Aldi, η Walmart και πολλές ακόμη.
 
Με πορεία από το 1957 και πρώτο εργοστάσιο στα Πολιτικά Ευβοίας

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1957 στα Πολιτικά Ευβοίας, ενώ ξεκίνησε ως οικοτεχνία για να εξελιχθεί σταδιακά σε αυτό που είναι σήμερα. Επί του παρόντος το 87% των πωλήσεών της προέρχεται από εξαγωγές. Η πρώτη χώρα εξαγωγών στην οποία έκανε άνοιγμα ήταν η Αμερική το 1974. Απασχολεί συνολικά 1.800 άτομα προσωπικό. Το 65% του κύκλου εργασιών είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το 2022 η Παλίρροια έκλεισε με κύκλο εργασιών 76 εκατ. ευρώ κα EBITDA που αντιστοιχούσε στο 15% του κύκλου εργασιών της. Η επιχείρηση φέτος θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στην διαδρομή της. Φιλοδοξία του οργανισμού είναι να μεγαλώνει με περίπου 10% σε όγκο και σε αξία ετησίως. Στην πενταετία ο κύκλος εργασιών αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 150 εκατ. ευρώ. Τα ντολμαδάκια αποφέρουν περίπου το 35% του κύκλου εργασιών, 25% εισφέρουν οι κατεψυγμένες ζύμες, 5% τα προϊόντα ψυγείου, με την τελευταία κατηγορία να παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Το υπόλοιπο ποσοστό αντιστοιχεί σε λοιπά προϊόντα όπως πολτός μελιτζάνας, γίγαντες και λοιποί κωδικοί.

Συνεργασίες συμβολαιακής γεωργίας με παραγωγούς

Εκτός των άλλων η Παλίρροια διατηρεί συνεργασίες συμβολαιακής γεωργίας με παραγωγούς της Εύβοιας σε προϊόντα όμως ο άνηθος, ο μαϊντανός και το κρεμμύδι. Η μεγαλύτερη συνεργασία πραγματοποιείται στη μελιτζάνα και στις περιοχές της Μακεδονίας. Το 2018 συνεργάστηκε με τον Συνεταιρισμό Λακωνίας για την προμήθεια τσακώνικης μελιτζάνας. 

Η επιχείρηση προμηθεύεται περισσότερους από 5.000 τόνους μελιτζάνας ετησίως. Eπίσης έχει υπογράψει συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με παραγωγό στην Εύβοια για αγροτικά αγαθά όπως μυρώνια και καυκαλήθρα, που χρησιμοποιούνται ως αρωματικά στα προϊόντα της. Συνολικά δαπανά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ για προϊόντα συμβολαιακής καλλιέργειας σε ετήσια βάση.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ