ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Αμερική: Υστερία από εκατομμύρια ανθρώπους για το «δαχτυλίδι φωτιάς»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:28:00 μ.μ. | |
έκλειψη ηλίου
Μια δακτυλιοειδής έκλειψη που θα περάσει από το Ορεγκον μέχρι το Τέξας των ΗΠΑ το Σάββατο 14 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει υστερία σε εκατομμύρια ανθρώπους –κατοίκους των πόλεων και επισκέπτες–, καθώς θα τους προσφέρει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον ουρανό ένα θεαματικό «δαχτυλίδι φωτιάς». 

Καθώς οι αμερικανικές πόλεις στη διαδρομή της έκλειψης προετοιμάζονται για μαζική εισροή επισκεπτών το Σαββατοκύριακο, πανεπιστήμια, πάρκα, μουσεία και πλανητάρια ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν και να εκπαιδεύσουν τους πρόθυμους θεατές, αναφέρει ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian. 

Η «δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου» λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι είναι στην πιο μακρινή του απόσταση από τη Γη. 

Καθώς περνά από τον Ηλιο, η Σελήνη δεν τον καλύπτει εντελώς – αντίθετα, αφήνει ορατές τις φωτεινές εξωτερικές άκρες του Ηλίου, σχηματίζοντας έναν πύρινο δακτύλιο, ή στεφάνη, γύρω από το φεγγάρι. 

Το ουράνιο φαινόμενο αυτού του Σαββατοκύριακου θα «ταξιδέψει» σε οκτώ Πολιτείες, ξεκινώντας από την πόλη Γιουτζίν του Ορεγκον, όπου θα διαρκέσει τρία λεπτά και 55 δευτερόλεπτα. 

Μαζί με εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, το Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας της Πολιτείας στο Πόρτλαντ θα προβάλει σε ζωντανή διαδικτυακή ροή την έκλειψη από διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα. 

Στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού η έκλειψη συμπίπτει με την ετήσια άνοδο 500 μπαλονιών θερμού αέρα, με αφορμή την ετήσια Διεθνή Φιέστα Μπαλονιών της πόλης, η οποία πέρυσι προσέλκυσε περίπου 830.000 άτομα από όλον τον κόσμο. Φέτος αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό επισκεπτών χάρη στο πρόσθετο δέλεαρ της θέασης της έκλειψης. 

Οι αναζητήσεις για πτήσεις εσωτερικού προς το Αλμπουκέρκι αυξήθηκαν κατά 115% για την περίοδο 11-17 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. «Το να βλέπεις πραγματικά ένα γεγονός σαν αυτό, σου δίνει μια διαφορετική αίσθηση για τη φύση» λέει στον Guardian ο Ρίτσαρντ Ραντ, πρόεδρος του τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, στο Αλμπουκέρκι. 

Στις 14 Οκτωβρίου, η πανεπιστημιούπολη θα φιλοξενήσει μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τη θέαση του «δακτυλίου της φωτιάς», η οποία στο αποκορύφωμά της θα διαρκέσει τέσσερα λεπτά και 49 δευτερόλεπτα. «Παρότι αστρονόμος, το βρίσκω αρκετά τρομακτικό» λέει ο Ραντ, ο οποίος έχει βιώσει δύο δακτυλιοειδείς εκλείψεις στο παρελθόν – η πιο πρόσφατη το 2012. 

Στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, η μερική έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10:23 π.μ. τοπική ώρα (6:23 μ.μ. ώρα Ελλάδας) και θα φθάσει στη μέγιστη κάλυψη στις 11:54 π.μ. (7:54 μ.μ. στην Ελλάδα). Οι δημόσιες θεάσεις θα πραγματοποιηθούν κοντά στη λίμνη Γούντλον και σε πολλά άλλα πάρκα, σε συνδυασμό με κοινοτικές εκδηλώσεις, όπως θέαση από ειδική υάλινη οπή και μια διαδρομή με εμπόδια σε στρατόπεδο εκπαίδευσης αστροναυτών. 

Το Κόρπους Κρίστι του Τέξας είναι η τελευταία σημαντική πόλη στις ΗΠΑ που θα παρατηρήσει την έκλειψη, και όπου η μέγιστη διάρκεια εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη – στα πέντε λεπτά και ένα δευτερόλεπτο. Τα ξενοδοχεία της πόλης παρουσιάζουν αύξηση 55% στις κρατήσεις για το Σαββατοκύριακο 13-15 Οκτωβρίου σε σύγκριση με την ίδια περυσινή περίοδο. 

Για όσους σχεδιάζουν να δουν το «δαχτυλίδι της φωτιάς», η σωστή παρακολούθηση της έκλειψης είναι πρωταρχικής σημασίας. Δεν πρέπει να κοιτούν ποτέ απευθείας τον Ηλιο, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη. 

Η χρήση προστατευτικών για τα μάτια –όπως πιστοποιημένα γυαλιά οράσεως ή ειδικά ηλιακά γυαλιά– είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα απλά γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν τα μάτια. «Τα συνηθισμένα γυαλιά ηλίου δεν είναι αρκετά σκούρα» εξηγεί στον Guardian η Μπάρμπαρα Ράιντεν, καθηγήτρια Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Οι αμφιβληστροειδείς των ανθρώπινων ματιών είναι ευαίσθητοι στο φως και η έκθεσή τους στην έκλειψη χωρίς την κατάλληλη προστασία μπορεί να επιφέρει βλάβη στα μάτια. 

Στις 8 Απριλίου 2024, μια ακόμη πιο σπάνια ολική έκλειψη Ηλίου θα εκτείνεται σε 10 αμερικανικές Πολιτείες –από το Τέξας μέχρι το Μέιν– και προβλέπεται να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες. 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ