ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Α. Πουλάς: Έλλειψη εργατών γης στην Αργολίδα ενόψει συγκομιδής εσπεριδοειδών και ελαιοκομικής περιόδου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:57:00 μ.μ. | | |
Α. Πουλάς
Επίκαιρη ερώτηση για την έλλειψη εργατών γης στην Αργολίδα ενόψει της συγκομιδής εσπεριδοειδών και της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2023

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αυγενάκη

Θέμα: «Έλλειψη εργατών γης στην Αργολίδα ενόψει της συγκομιδής εσπεριδοειδών και της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου»


Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινάει για την Αργολίδα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας η περίοδος συγκομιδής των εσπεριδοειδών και της ελιάς. Πρόκειται για δύο προϊόντα πάνω στα οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η τοπική οικονομία αλλά το εισόδημα των αγροτών της Αργολίδας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι αγρότες της Αργολίδας έρχονται αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν βρήκε ουσιαστική λύση παρά μόνο ενέτεινε τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η έλλειψη εργατών γης ταλαιπωρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας και παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των αγροτών για εύρεση λύσης δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί.

Πρόσφατα ακούσαμε δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για νομοθετική πρωτοβουλία που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Οι δηλώσεις αυτές μάλιστα προκάλεσαν και αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης σχετικά με το πώς σκοπεύει τελικά να λύσει το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης.

Δεδομένου ότι η έλλειψη εργατών γης προκαλεί σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο καθώς παρεμποδίζεται η εκτέλεση των καθημερινών καλλιεργητικών διαδικασιών και έχουν ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση των αγροτών και των τοπικών κοινωνιών.

Δεδομένου ότι πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής εσπεριδοειδών και ελιών και οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους αγρότες της Αργολίδας αλλά σαφείς απαντήσεις για άμεσες λύσεις δεν λαμβάνουν

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε τελικά να προβείτε για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, ενόψει και της έναρξης της περιόδου συγκομιδής πορτοκαλιών και ελιών;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ