ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Κορινθία: Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες λόγω ακραίων φαινομένων και ασθενειών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:25:00 π.μ. | | |
αμπέλι
Τα σοβαρότατα ζητήματα που έχουν προκύψει στον πρωτογενή τομέα στην Κορινθία, λόγω ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων κατά την διάρκεια του φετινού χρόνου -οδηγώντας αγρότες και παραγωγούς σε απόγνωση- επισημαίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε έγγραφό του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημειώνει, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης στο εν λόγω έγγραφό του:

“Λόγω των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων (καύσωνας, χαλάζι, κλπ) και ασθενειών στην ΠΕ Κορινθίας, εμφανίστηκαν ζημιές στην παραγωγή των

καλλιεργειών της περιοχής.

Οι ζημιές στα οινοποιήσιµα αμπέλια και στην Κορινθιακή σταφίδα είναι σημαντικές.

Η ζημιά, ανάλογα µε την τοποθεσία, τις συνεχείς βροχοπτώσεις, τον καύσωνα και την χαλαζόπτωση κυμαίνεται από 35 – 100%. Εχουν πληγεί περισσότερο οι καλλιέργειες στις ορεινές και ηµιορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων (Στυμφαλία, Βελίνα, Μεγάλος Βάλτος, Κρυονέρι, κλπ) και του Δήμου Νεμέας.

Επιπλέον είχαμε καταστροφή λόγω έντονης βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης και στα αλώνια αποξήρανσης σταφίδας (Κορινθιακή και Σουλτανίνα), παρασύροντας τόσο την απλωμένη σταφίδα όσο και τα προστατευτικά υλικά κάλυψης (πανιά, κλπ).

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες (σουλτανίνα, κλπ) οι ζημιές είναι πολύ µεγάλες µε αποτέλεσµα την µη διάθεση του προϊόντος και την διακίνηση προς τα χυµοποιεία µε πολύ χαμηλές τιµές που δεν καλύπτουν τα καλλιεργητικά έξοδα. Τα προβλήµατα εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούνται επιτραπέζιες ποικιλίες.

Η ζημιά ανάλογα µε την τοποθεσία, τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τον καύσωνα και την χαλαζόπτωση, φθάνει στο 100%. Εχουν πληγεί περισσότερο οι καλλιέργειες του Δήμου Σικυωνίων (Μεγάλος Βάλτος, Κρυονέρι, Σούλι, κλπ), των Δήμων Νεμέας, Βέλου – Βόχας, Κορινθίων (Ασσου, Λεχαίου, κλπ) και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Στα κηπευτικά λόγω κυρίως χαλαζόπτωσης η ζημιά ανάλογα µε την τοποθεσία, φθάνει στο 100%. Εχουν πληγεί περισσότερο οι καλλιέργειες στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων (Στυμφαλία, Βελίνα, Κρυονέρι, κλπ).

Στα σιτηρά λόγω βροχοπτώσεων και ανέμων είχαμε πλάγιασµα των φυτών µε αποτέλεσµα την µείωση της παραγωγής.

Στα µήλα και αχλάδια λόγω κυρίως χαλαζόπτωσης η ζημιά ανάλογα µε την τοποθεσία, φθάνει στο 100%. Εχουν πληγεί περισσότερο οι καλλιέργειες στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων (Στυμφαλία, Βελίνα, Κρυονέρι, κλπ). του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Στους ελαιώνες της ΠΕ Κορινθίας την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες βροχοπτώσεις για τον Δήμο Κορινθίων και την πεδινή περιοχή) και οι συνεχείς βροχοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές (ηµιορεινές) είχαν σαν αποτέλεσµα την ακαρπία, ατελή γονιμοποίηση και καρπόπτωση. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο µηδενισμός σχεδόν της παραγωγής σε µεγάλο µέρος της ΠΕ Κορινθίας, συνεπώς και η µείωση της παραγωγής ελαιολάδου για το 2023 – 2024. Επιπλέον η τελευταία χαλαζόπτωση προξένησε ζημιές σημαντικές και σε περιοχές που υπήρχε καρποφορία. Η εκτιμώμενη ζημιά στις περισσότερες περιοχές αγγίζει το 100%.

Εκτός των ανωτέρω έχουν παρουσιαστεί ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, σε υποστυλώσεις και δίκτυα άρδευσης.

Προχωρά η διαδικασία οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και κήρυξης αυτών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”.

Το έγγραφο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς το υπουργείο ΑΑΤ μπορείτε να δείτε εδώ:

Εγγραφο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ