ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Χίλιες λέξεις για τις εκλογές στο Ναύπλιο (του Ανδρέα Δρίτσα)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:36:00 μ.μ. | | |
Η πόλη του Ναυπλίου
Για πρώτη φορά μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια οι δημότες του Ναυπλίου καλούνται να αποφασίσουν σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου την επόμενη πενταετία. Αντιμέτωποι στις κάλπες θα βρεθούν ο επί έντεκα χρόνια δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος και ο Δημήτρης Ορφανός.


Η πορεία των δύο αντιπάλων στα κοινά δεν είναι εύκολα συγκρίσιμη.Ο κ. Ορφανός δεν είχε δείξει ποτέ το ενδιαφέρον του για την πολιτική καθώς η μόνη επαφή που είχε με το…άθλημα ήταν μέσα από το πόστο που είχε αναλάβει ως δικηγόρος της παράταξης του κ. Κωστούρου(!) το οποίο και υπηρέτησε για πάνω από μία δεκαετία ώσπου θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να προσφέρει(;) στην πόλη από το πόστο του δημάρχου. Από την άλλη, ο επί έντεκα χρόνια δήμαρχος έχει συνδέσει το όνομά του με έργα-ορόσημα σε όλο τον Δήμο έχοντας στο πλευρό του ένα επιτελείο ικανών και έμπειρων συμβούλων.

Παρότι είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Ορφανός διαθέτει μηδενική εμπειρία και τεχνογνωσία για να αναλάβει τα ηνία ενός Δήμου ο οποίος εδώ και χρόνια βιώνει ραγδαία ανάπτυξη (παρά την οικονομική και πανδημική κρίση), οι συνεργάτες του παλεύουν μανιωδώς να κάνουν το άσπρο μαύρο ώστε να πειστούν οι δημότες να συμβιβαστούν με μια επιλογή επιεικώς ριψοκίνδυνη για το μέλλοντου τόπου μας.

Η απειρία χαρακτηρίζει και τους υποψηφίους / συνοδοιπόρους του «ουρανοκατέβατου» διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου. Οι περισσότεροι είναι φίλοι…φίλων που έθεσαν υποψηφιότητα για χατίρι στα «μεγάλα κεφάλια» που κινούν τα νήματα μέσα στον συνδυασμό. Με αυτά τα νήματα κινούν και τον υποψήφιο δήμαρχο οι μεγαλοδικηγόροι, οι ανερχόμενοι «επιχειρηματίες», οι συστηματικά αποτυχημένοι δήθεν παράγοντες της αυτοδιοίκησης, οι προερχόμενοι από τζάκια και τόσοι άλλοι οι οποίοι αποφάσισαν συμπτωματικά -τώρα που η πόλη ακμάζει- να σχηματίσουν μία παράταξη που προσομοιάζει ελίτ κολεκτίβα.

Από κοντά και η παράταξη «Ανάπλι Εμπρός» με επικεφαλής τον κ. Καράπαυλο. Μια παράταξη περιορισμένης δυναμικής που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το Ναύπλιο (και μεταξύ μας…κυρίως με το Παλαιό). Ουσιαστικά δε φέρνει τίποτα φρέσκο στην πολιτική σκηνή του τόπου και πορεύεται με το «όραμα» που διέθετε ήδη και κρίθηκε ανεπαρκές το 2019. Παρά την αδυναμία σχηματισμού αυτοτελούς παράταξης, τα μέλη της αξιολογούν πως τους αξίζει κομμάτι από την πίτα της εξουσίας. Στο πρόσωπο του κ. Ορφανού βρήκαν τον μόνο υποψήφιο που θα μπορούσε να τους εγγυηθεί προεκλογικά και «κάτω από το τραπέζι» ότι θα τους δοθεί το πολυπόθητο κομμάτι της πίτας. Τουλάχιστον έτσι άφησαν να εννοηθεί, καθώς όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας ιδιωτικό συμφωνητικό των δύο παρατάξεων στο οποίο χώριζαν τον Δήμο στη μέση ούτε ο κ. Ορφανός ούτε και ο κ. Καράπαυλος έκαναν τον κόπο να διαψεύσουν.

Σαν να μην έφτανε η διχοτόμηση του Δήμου από «Όραμα» και «Ανάπλι» είδαμε τον κ. Ορφανό να παίζει τα…ρέστα του για την καρέκλα και να συμμαχεί με τον μέχρι πρότινος μεγάλο του αντίπαλο για την κατάληψη της δεύτερης θέσης κ. Κων/νο Μάκαρη. Ο ξενόφερτος στα μέρη μας επιχειρηματίας δε συγχώρησε στους ψηφοφόρους τον αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο, χαρακτήρισε τους προγόνους μας «προδότες» και εμάς «ρετάλια» και «πολιτικά ηλίθιους». Ο ίδιος όμως που κάνει συναλλαγέςμε ανθυποψηφίους του θα πρέπει να θεωρηθεί πολιτικά «έξυπνος».

Γενικά, φαίνεται πως ο κ. Ορφανός δεν φοβάται καθόλου τις εν δυνάμει φράξιες που ίσως παρέμβουν στο έργο του αν εκλεγεί. Δυστυχώς όμως, δείχνει να φοβάται τη διαφάνεια και την κρίση των πολιτών καθώς οι συμμαχίες που έχει συνάψει έως τώρα είναι παρασκηνιακού χαρακτήρα και οι όροι που θέτουν οι «σύμμαχοι» είναι υπερβολικά γενικοί και παραμένουν θολοί στο ευρύ κοινό κινώντας –εύλογα– τις υποψίες των κριτικά σκεπτόμενων ψηφοφόρων.

Αντιμέτωπος με αυτήν την ανίερη συμμαχία της «αφρόκρεμας» με τους «εναλλακτικούς» και τους «businessmen» , η οποία εστίασε και εστιάζει τον προεκλογικό αγώνα της στις ύβρεις, τις απειλές και τις παρασκηνιακές συμφωνίες, ο κ. Κωστούρος απαντά μόνο με έργα. Έργα που βελτιώσαν την ποιότητα ζωής όλων μας και έργα που είναι ήδη δρομολογημένα για την επόμενη πενταετία και εξασφαλίζουν το μέλλον του τόπου.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Αυτά τα χρόνια έγιναν πολύ σημαντικά έργα υποδομής όπως: η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στο Δρέπανο, η δημιουργία του κόμβου στο λιμάνι Ναυπλίου και η εκβάθυνσή του, η πολυπόθητη υδροδότηση Αραχναίου και τόσα άλλα τα οποία «ξέχασαν» πολύ γρήγορα στο Όραμα Δημιουργίας. Και αφού ξέχασαν τόσα έργα υποδομής σκέφτηκαν να απαξιώσουν άλλα τόσα έργα τα οποία χαρακτήρισαν «αντιπερισπασμό».

Αντιπερισπασμός ήταν,λοιπόν, η ανάπλαση της οδού Αιγίου και η δημιουργία του πολυπόθητου ποδηλατοδρόμου. Αντιπερισπασμός οι αναπλάσεις στη συνοικία Κούρτη η οποία γέμισε με πανέμορφα πάρκα.Αντιπερισπασμός το κλείσιμο της χωματερής στην Καραθώνα, οι νέοι χώροι πρασίνου, η αναζωογόνηση του Πάρκου Κολοκοτρώνη και η ανάπλαση της οδού Σέκερη στο Τολό η οποία προσέδωσε νέο χαρακτήρα σε όλο το χωριό.

Ο Δήμος Ναυπλιέων είχε την ευτυχία τα τελευταία χρόνια να βιώσει αυτήν την… «φρίκη» που διαβάσατε παραπάνω. Έτσι χαρακτηρίζουν την καταφανή ανάπτυξη του τόπου οι καιροσκόποι «οραματιστές» και «δημιουργοί». Ίδια ανάπτυξη θα υπάρξει και την επόμενη πενταετία όταν και θα ολοκληρωθούν άλλα τόσα ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ έργα που δεν αποτελούν κούφιες υποσχέσεις και όνειρα αιθεροβαμόνων. Ορισμένα από αυτά είναι: Η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε Ασίνη, Καλλιθέα, Βιβάρι καθώς και στη Νέα Τίρυνθα, η ανάπλαση της πλατείας Δρεπάνου και η λίστα έχει μακρά συνέχεια…

Οι σφετεριστές της εξουσίας είναι ως επί το πλείστον πρωτοεμφανιζόμενοι και οι προθέσεις τους για τον τόπο αμφιβόλου ποιότητας. Κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά προς όλους αλλά ζητάνε την εμπιστοσύνη και όσων δεν τους στήριξαν στην πρώτη ψηφοφορία αναπαράγοντας φοβερά κλισέ που στερούνται ουσίας. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας όταν υπόσχονται διαφάνεια και «ανοιχτές πόρτες» αλλά ταυτόχρονα κάνουν συμφωνίες-συναλλαγές με πρώην αντιπάλους στα…σκοτεινά. Όμως ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει κύριοι….

- Έχετε χωρίσει τον δήμο στη μέση με ιδιωτικά συμφωνητικά ;

- Τι είδους ανταλλάγματα εξασφάλισε ο κ. Μάκαρης για να στηρίξει το «Όραμα» και ποιο πόστο διοίκησης θα αναλάβει σε περίπτωση που ο κ. Ορφανός εκλεγεί Δήμαρχος;

- Πως θα αξιοποιηθούν τα μέλη της παράταξης Μάκαρη από τον κ. Ορφανό και τι ρόλους θα αποκτήσουν τα «πρωτοκλασάτα» ονόματα που έμειναν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου;

- Πως γίνεται να ανακοινώνει ο…έκτακτος σύμμαχος ότι θέλει θέση στο Φορέα Διαχείρισης Μαρίνας ενώ ταυτόχρονα ο κ. Καράπαυλος έχει διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους του ότι το έργο δεν θα προχωρήσει;

- Γιατί στο « Όραμα» μιλάνε κυρίως για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου ενώ ο Δήμος Ναυπλίου βρίσκεται σταθερά στο Top 3 των ελληνικών προορισμών; Kαι γιατί ενώ μας λένε ότι έχουν τον τρόπο να τον πάνε ακόμα ψηλότερα αντιγράψανε αυτούσιο το τουριστικό πρόγραμμα παράταξης στην Αλεξανδρούπολη;

Πριν να μπούμε στο παραβάν όμως, θα πρέπει και εμείς οι απλοί ψηφοφόροι να θέσουμε ένα ερώτημα στον ίδιο μας τον εαυτό:Είμαστε διατεθειμένοι να τζογάρουμε το μέλλον το δικό μας και του τόπου μας αφήνοντας ανθρώπους «κομήτες», άπειρους και αμφιβόλων κινήτρων να ανέβουν στην εξουσία;

Δρίτσας Ανδρέας, Ναυπλιώτης, 19 ετών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ