ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Συνεδρίαση
Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, την Παρασκευή 20/10/2023- ώρα 12.00 στο γραφείο του Υπουργού στο Υπουργείο.

Στο κλιμάκιο της ΠΟΠΣ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργάνωσής μας Ηλία Ηλιόπουλο, συμμετείχαν οι συνάδελφοι: ο Γενικός Γραμματέας Ερμόλαος Λινάρδος, η Αν. Γενική Γραμματέας Ακζώτη Σουλτάνα, ο Ταμίας Ιωάννης Νάκης, ο Αν. Ταμίας Νικόλαος Καρδαράκος. Από την πλευρά του Υπουργείου, εκτός από τον Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη, παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά κ. Π.Τσακλόγλου και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ, αφού κατέθεσε γραπτό υπόμνημα με τα βασικότερα των αιτημάτων μας, στη συνέχεια ανέπτυξε αναλυτικά όλα τα αιτήματα, ζητώντας από τον Υπουργό να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε καθένα από αυτά.
Τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός ξεκαθάρισαν ότι στα θέματα που σχετίζονται με τα οικονομικά – Ακρίβεια- Προσωπική διαφορά- αναδρομικά 11μήνου- δεν μπορούν να αναλάβουν διαφορετική απόφαση από αυτή που ήδη έχει δρομολογηθεί. Δηλαδή, στο θέμα του τιμαρίθμου θα γίνει παροχή για τις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ ή καθόλου, της τάξεως του 3-3,5%. Οι υπόλοιποι που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα λάβουν έκτακτο επίδομα εφάπαξ ως εξής:

Συντάξεις έως 700 ευρώ, επίδομα 200 ευρώ

Συντάξεις έως 1100 ευρώ επίδομα 150 ευρώ

Συντάξεις έως 1600 ευρώ επίδομα 100 ευρώ

Οι άνω των 1600 ευρώ δεν θα πάρουν καμία παροχή.

Όσοι έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα λάβουν την αύξηση των 3-3,5% για να τους μειωθεί ανάλογα η προσωπική διαφορά και να αυξηθεί επίσης ανάλογα η ανταποδοτική σύνταξή τους.

Η προσωπική διαφορά παραμένει στο καθεστώς που υπάρχει και θα μειώνεται σταδιακά με τις όποιες αυξήσεις θα αποδίδονται.

Για τα εκκρεμή αναδρομικά για το 11μηνο 2015-2016 παραμένει μέχρι στιγμής η απόφαση να δοθούν σε αυτούς που έχουν προσφύγει, μόλις πραγματοποιηθούν οι δίκες και έχουν θετικό αποτέλεσμα. Για τους υπόλοιπους- που δεν έχουν προσφύγει- δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Για τα υπόλοιπα θέματα, όπως αναφέρονται και στο υπόμνημα που σας κοινοποιούμε, απάντηση θετική έχουμε μόνο σε τρία

1. Εξετάζει ο Υπουργός την απόδοση των παρακρατηθέντων με την ΕΑΣ το 2017 και το 2018. Φαίνεται όμως ότι δεν πρόκειται να την εντάξει στο Μίνι Ασφαλιστικό που ήδη είναι στη διαβούλευση.

2. Το θέμα των προβλημάτων των συντάξεων χηρείας αποδέχτηκε να το εξετάσει – τουλάχιστον- θετικά (ενοποίηση παλαιών και νέων συντάξεων, 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ).

3. Το θέμα της εκπροσώπησης της ΠΟΠΣ- του Δημοσίου γενικά- στον e-ΕΦΚΑ, ως μέλος τακτικό στο Δ.Σ. δεσμεύτηκε ότι το συντομότερο θα το λύσει, αφού αποδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος.
Πέραν των 3 θεμάτων που μάλλον έχουν θετική αποδοχή, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα του ΜΤΠΥ.

Στη συνάντηση που τουλάχιστον πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα , εκτός από τον Πρόεδρο που ανέπτυξε τα θέματα, είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας, όπως και το έκαναν.

Γενικά η συνάντηση δεν απέφερε τα αποτελέσματα που εμείς επιδιώξαμε, γιατί σχεδόν όλα τα κορυφαία μας θέματα παρέμειναν παγωμένα.

Πέραν τούτου όμως εκτιμούμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα που κυρίως άνοιξε τον διάλογο με το Υπουργείο Εργασίας, που μέχρι τώρα η ΠΟΠΣ δεν το είχε και βεβαίως έγινε ένα πρώτο βήμα, με την αποδοχή έστω των τριών θεμάτων που αποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία ότι θα τα αντιμετωπίσει θετικά.

Προφανώς τα θέματά μας συνδέονται και με τη στάση που θα κρατήσει ο Υπουργός Οικονομικών, με τον οποίο ελπίζουμε ότι θα συναντηθούμε στο επόμενο διάστημα.

Ακόμη υπάρχουν τα θέματα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που επίσης στο επόμενο διάστημα θα τα καταθέσουμε στο Υπουργείο Υγείας και ήδη περιμένουμε τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό.

Είναι φανερό πλέον ότι η Ομοσπονδία μας και αυτόνομα, εκτός από τις συναντήσεις που ετοιμάζονται με τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, θα συνεχίσει να συναντιέται με τους αρμόδιους Υπουργούς που χειρίζονται τα θέματά μας.

Από το Γραφείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της ΠΟΠΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ