ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Πότε έρχεται η πανσέληνος του Οκτωβρίου και γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Κυνηγού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:41:00 μ.μ. |
Φεγγάρι
Σύντομα έρχεται η πανσέληνος Οκτωβρίου 2023, η πρώτη «κανονική» πανσέληνος, μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο με «σούπερ» φεγγάρια.


Αν και αυτό τον Οκτώβριο δεν θα έχουμε υπερπανσέληνο, το φεγγάρι θα είναι και πάλι ξεχωριστό, καθώς φέτος συμπίπτει με μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι η πανσέληνος Οκτωβρίου είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κυνηγού», με το λεξικό της Οξφόρδης να αναφέρει πως η πιο πρώιμη καταγεγραμμένη χρήση του συγκεκριμένου όρου χρονολογείται από το 1710 μ.Χ.

Όπως και κάθε πανσέληνος, έτσι και αυτή έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Σε αυτή την περίπτωση, το ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου ήταν το «σημάδι» των κυνηγών να βγουν έξω και να κυνηγήσουν, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για τον χειμώνα.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο Οκτωβρίου:Το Φεγγάρι του Ρυζιού που Στεγνώνει (φυλή Ντακότα): Αναφέρεται στη διεργασία που πραγματοποιούσαν οι ιθαγενείς μετά το θερισμό, προετοιμάζοντας τις αποθήκες του ρυζιού για τον χειμώνα.

Το Φεγγάρι των Φύλλων που πέφτουν (φυλή Ανισάμπι): Σηματοδοτεί την μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.

Το Παγωμένο Φεγγάρι (φυλές Οτζιμπούε και Χάιντα): Αναφέρεται στη διαρκή πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών

Το Φεγγάρι της Μετανάστευσης (φυλή Κρι): Αναφέρεται στη μετανάστευση των πουλιών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Πότε είναι η πανσέληνος Οκτωβρίου 2023

Η επερχόμενη πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα Σάββατο, σε μια εβδομάδα ακριβώς δηλαδή από τώρα. Σημειώνουμε εδώ ότι το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες και από την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου δηλαδή.

Σύμφωνα με το «Old Farmer’s Almanac», η πανσέληνος θα αγγίξει την ύψιστη φωτεινότητά της 11:24 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Αξίζει, λοιπόν, να ρίξετε μια ματιά στο φεγγάρι εκείνη την ώρα, ωστόσο, όπως συμβαίνει και με κάθε πανσέληνο, η καλύτερη ώρα για να την απολαύσετε είναι λίγα λεπτά πριν και λίγα λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Στην Ελλάδα, το ηλιοβασίλεμα για τις 28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 6:31 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ