ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Ναύπλιο: Το αδιαχώρητο στην παρουσίαση της Béatrice Picon Vallin

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:43:00 π.μ. | |
Παρουσίαση βιβλίου
Μια επιστημονική παρουσίαση που όμως απευθυνόταν σε ένα ευρύτατο κοινό πραγματοποιήθηκε από τη μεγάλη Γαλλίδα θεατρολόγο και ερευνήτρια του Θεάτρου στη βιβλιοθήκη «Ανθός» με μεγάλη επιτυχία αν κρίνουμε από την προσέλευση του κόσμου στον Πολυχώρο Τέχνης Φουγάρο για να την ακούσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί της. 

 Είχε ήδη προαναγγελθεί η παρουσία της μετά από πρόσκληση του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την πρόταση και μεσολάβηση της καθηγήτριας Αθηνάς Στούρνα. Κανείς όμως δεν περίμενε πως η αίθουσα της βιβλιοθήκης θα αποδεικνυόταν μικρή για να χωρέσει ένα πολύ μεγάλο και πλούσιο σε ενδιαφέροντα και δραστηριότητες κοινό. Ίσως γιατί ήταν η πρώτη φορά που μας δινόταν η ευκαιρία να ακούσουμε μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα της Ιστορίας του Θεάτρου, όχι απλά στο Ναύπλιο αλλά στην Ελλάδα! Ίσως επίσης γιατί η θεματική διαμορφώνει πολλαπλά ερεθίσματα σε ένα κοινό που έχει ήδη αφομοιώσει σε μεγάλο βαθμό τη σημασία και την αναγκαιότητα της θεατρικής σκηνής και αναζητά περισσότερο εξειδικευμένες απόψεις και γνώσεις.
Είναι ο λόγος για τον οποίο Καθηγητές του Πανεπιστημίου, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του θεάτρου, φοιτητές και πολίτες μερικοί από τους οποίους ήταν Ισπανοί και Γάλλοι που κατοικούν στην Αργολίδα, γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους του «Ανθού» και παρακολούθησαν μέχρι το τέλος την ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Καθηγήτριας-ερευνήτριας, θεατρολόγου, BéatricePiconVallin για το ρόλο των τεχνικών στη θεατρική σκηνή από τον ηλεκτρισμό μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη. Την καλωσόρισε η Πρόεδρος του Τμήματος Μαρίνα Κοτζαμάνη, εξαίροντας το έργο της και τη σημασία της παρουσίας της για το Πανεπιστήμιο και γενικότερα την πολιτιστική ζωή της πόλης, ενώ η Αθηνά Στούρνα, που τυχαίνει να είναι και «μαθήτρια» (διδακτορικό) της μεγάλης θεατρολόγου παρουσίασε το βιογραφικό και το έργο της.Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Θεατρολόγων Ζωή Μίχα.

Απλή και κατανοητή στην παρουσίαση με παράλληλη μετάφραση, ηBéatricePiconVallin πρόσφερε, κατά γενική ομολογία, ένα πλήθος στοιχείων από σημαντικές θεατρικές παραστάσεις για το ρόλο παλιών και νέων τεχνολογιών, διανθίζοντας την παρουσίαση με ιστορικά στοιχεία για πρόσωπα και σκηνοθεσίες άγνωστες στο ευρύ κοινό. Κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του παρά τη μεγάλη σχετικά χρονική διάρκεια της παρουσίασης.
Πέρα όμως από τις ιδιαίτερες πλευρές της παρουσίασης, το ίδιο το γεγονός της παρουσίας της μεγάλης θεατρολόγου αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός για την πανεπιστημιακή ζωή που αναπτύσσεται και δημιουργεί έναν πρόσθετο σημαντικό πόλο πολιτισμού σε ολόκληρη την περιοχή. Παρότι ήδη και τα δυο Τμήματα (Θεατρικών Σπουδών και Παραστατικών & Ψηφιακών Σπουδών), διαθέτουν ήδη μια πλούσια εμπειρία τέτοιων εκδηλώσεων, το κύρος της BéatricePiconVallin και το συνολικό παγκόσμια γνωστό έργο της, αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία εμπλουτισμού των επιστημονικών τους πεδίων και συνέβαλε θετικά στην αναπτυξιακή εικόνα της Σχολής Καλών Τεχνών και στον επιστημονικό της δυναμισμό.
Διακρίναμε ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που τίμησε την παρουσίαση της μεγάλης θεατρολόγου την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στο Ναύπλιο, δικηγόρο, Αικατ. Τζανετουλάκου, την Διευθύντρια του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης Λαμπρινή Καρακούρτη, τον Πρόεδρο της Δ.Κ.Βιβλιοθήκης Ναυπλίου Βασ. Τσιλιμίγκρα, τον νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Κων. Καράπαυλο και πολλά άλλα επώνυμα πρόσωπα της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του Ναυπλίου. Η BéatricePiconVallin δήλωσε ενθουσιασμένη από την παραμονή της στο Ναύπλιο καθώς ξεναγήθηκε σ’αυτό αλλά και στις γύρω περιοχές με τις πολλές και ενδιαφέρουσες αρχαιότητες. Έτσι, κρατάμε την υπόσχεσή της για την επιστροφή της στην Αργολίδα με την πρώτη ευκαιρία. Ενθουσιασμένοι όμως δηλώσαμε κι εμείς καθώς γνωρίσαμε έναν άνθρωπο απλό, ευγενικό και καλοσυνάτο του οποίου το επιστημονικό κύρος υπογραμμίζει έντονα την προσηνή προσωπικότητα.

( Γ.Κόνδης)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ