ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Εκδήλωση σε Ιταλικό Πανεπιστήμιο για την ιστορία του ελληνικού περιπτέρου που ξεκίνησε από το Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:11:00 μ.μ. | |
Περιπτεράς
Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών «Μυρσίνη Ζορμπά» του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης διοργανώνει εκδήλωση – διάλεξη γύρω από την ιστορία και τη σημασία του ελληνικού περιπτέρου, ενός μοναδικά ελληνικού φαινομένου που συνεχίζει να είναι επίκαιρο και κομβικό ακόμα και σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά την αρχική του παρουσία στα τέλη του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο.

Την διάλεξη θα δώσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θανάσης Κάππος, δημιουργός του συλλεκτικού φωτογραφικού λευκώματος «Η Ιστορία του Ελληνικού Περιπτέρου» (Εκδόσεις Αλήθεια), την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, στις 18:00 τοπική ώρα στην Αίθουσα LAB CLA 02, του κτιρίου Μάρκο Πόλο του Πανεπιστημίου της Sapienza.
Τα περίπτερα λειτουργούσαν πάντα ως ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας καθώς πέρα από σημεία κατανάλωσης είναι και σημεία συνάντησης, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται γύρω τους για ενημέρωση, συζήτηση και επικοινωνία.

Ξεκίνησαν ως μικρά ευκαιριακά καπνοπωλεία που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αρχικά στο Ναύπλιο και λίγο αργότερα και στην Αθήνα, και εξελίχθηκαν μετά τη δεκαετία του 1860 στα οργανωμένα μικροσκοπικά μαγαζιά που γνωρίζουμε σήμερα.

Το περίπτερο δίνει το παρών στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας των μικρών αλλά και των μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, λειτουργώντας ανεξάρτητα και πουλώντας μια πληθώρα προϊόντων όπως εφημερίδες και περιοδικά, καπνικά, γλυκά και παγωτά, ακόμα και σουβενίρ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ