ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Το πανέμορφο γεφύρι της Κλειδωνιάς στα νερά του Βοϊδομάτη (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:59:00 π.μ. |
Παραδοσιακή παλιά γέφυρα
Μερικά από τα πιο όμορφα γεφύρια της Ηπείρου βρίσκονται κατά μήκος του Βοϊδομάτη και ένα από τα πιο γνωστά είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς. 

Το γεφύρι της Κλειδωνιάς ή Βοϊδομάτη, όπως είναι γνωστό, είναι ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι με στιβαρή επιμήκυνση του τόξου του, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κλειδωνιά της Κόνιτσας, στον ποταμό Βοϊδομάτη, στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου.

Οι κύριες πηγές του Βοϊδομάτη, μήκους 15 χιλιομέτρων, βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος και είναι παραπόταμος του Αώου. Κατά τη διαδρομή του δέχεται άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το φαράγγι του Βίκου και τέλος συμβάλλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. 

Το όνομα του Βοϊδομάτη προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda (= νερό) και mati (= πηγή). Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μια από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, που έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου, που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.

Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από το γεφύρι της Κλειδωνιάς έτσι όπως τα κατέγραψε το ταξιδιωτικό κανάλι Point Of View GR.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ