ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Αργολίδα: Μπλόκο από τους παραγωγούς στην πώληση του χυμού πορτοκαλιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:03:00 μ.μ. | |
πορτοκαλάδα
Στη συγκρότηση κοινού μετώπου για τη διαπραγμάτευση της τιμής του χυμού πορτοκαλιών προχωρούν οι παραγωγοί της Αργολίδας μετά την έκτακτη κοινή συνεδρίαση που διοργάνωσε την Τετάρτη η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ. 

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος δεκάδες αγρότες, αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, να μην πάει χαμένη αυτή η χρονιά.

 Ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Κώστας Πιτερός, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ότι «με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτήν τη χρονιά να πάει χαμένη. 

Η συνολική παραγωγή φέτος υπολογίζεται στους 200.000 τόνους και, εάν πάμε με 20% επιστρεφόμενα, είναι 40.000 τόνοι για τη χυμοποίηση. Εάν πάμε με 5% επιστροφές, είναι 10.000 τόνοι.

 Δηλαδή, με τι θα δουλέψουν τα χυμοποιεία; Τελικά, οι εξαγωγείς και οι χυμοποιοί υπάρχουν όσο υπάρχουμε εμείς. Εάν δεν κερδίσουμε κάποια χρήματα σε αυτήν τη χρονιά, πότε θα τα κερδίσουμε; 

Για να πετύχουμε, όμως, απαιτείται συσπείρωση. Απαιτούμε 20 λεπτά, ως τιμή εκκίνησης, στη διαμόρφωση της τιμής για τους χυμούς. Δεν πρέπει κανείς να πουλήσει, εάν δεν πετύχουμε την τιμή που πρέπει. 

Να ελέγξουμε την περίπτωση να γίνει για πρώτη φορά στην Αργολίδα δημοπρασία του χυμού και ας την πάρει όποιο χυμοποιείο δώσει καλύτερη τιμή». 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η Ένωση θα στηρίξει όποια τιμή προτείνουν οι παραγωγοί, δίνοντας πάντα μια συμβολικά μεγαλύτερη τιμή από τους ιδιώτες. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναπτύχθηκαν διάφοροι προβληματισμοί και τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση και ενημέρωση από τους συνεταιρισμούς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διαμόρφωση της τιμής του πορτοκαλιού, αφού, όπως υποστήριξαν οι παραγωγοί, μόνο στην Αργολίδα οι εξαγωγείς δίνουν μεικτή τιμή μαζί με τα κοπτικά αντί καθαρής τιμής στο προϊόν. 

Τελικά, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των συνεταιρισμών την Παρασκευή, προκειμένου να υπάρξει κοινή πορεία στη διαμόρφωση της τιμής του χυμού.

Γιώργος Αργυρίου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ