ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Αργολίδα: Αρχιερατική Θεία λειτουργία στn Νέα Τίρυνθα για την Τιμία Κάρα του Αγίου Γεωργίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:52:00 μ.μ. | | |
Μητροπολίτης Αργολίδας
Αρχιερατική θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον ενοριακό Ιερό ναό Τιμίας Ζώνης στην Νέα Τίρυνθα από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο .
Η θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε επί της φιλοξενίας στον Ιερό ναό της Τιμίας Κάρας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.
Το ιερό λείψανο ήρθε πρώτη φορά στην Αργολίδα και η υποδοχή έγινε στον ενοριακό Ιερό Ναό Τμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας Ναυπλίου την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.
Θα παραμείνει προς προσκύνηση στο ναό μέχρι της 5 Νοεμβρίου το απόγευμα.
Μετά την υποδοχή τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του δεξιού κλίτους του Ι.Ν. Τιμίας Ζώνης Ν. Τίρυνθας από τον Γενικό Αρχιερατικό επίτροπο της μητροπόλεως Αργολίδας π. Πέτρο Αθανασόπουλο ,το οποίο αφιερώθηκε στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο με την ευλογία και ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου.
Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Γέρων Αλέξιος και η περί αυτόν αδελφότητα αποδέχθηκαν το αίτημα της τοπικής Εκκλησίας και του Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου για να έρθει το τίμιο λείψανο προς προσκύνηση στο Ναύπλιο.
Ο εφημέριος του ναού π. Ιωάννης Γκιώνης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος για την τέλεση της θείας λειτουργίας καθώς και τον ηγούμενο της μονής Ξενοφώντος για την μεταφορά του Ιερού Λειψάνου στην Τίρυνθα
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε αρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού εφημερίου π. Γεωργίου κτήτορος του ναού της Παναγίας κατά την περίοδο 1940- 1950
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ξενοφώντος είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δέκατη έκτη (16η) στην ιεραρχική τάξη των Αγιορείτικων μονών.
Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξενοφωντινός. Η μονή είναι παραθαλάσσια, επί της δυτικής πλευράς της χερσονήσου, σε απόσταση είκοσι λεπτών από τη Μονή Δοχειαρίου και πενήντα λεπτών από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Η Μονή ιδρύθηκε λίγο πριν το 998. Με σιγίλλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Δ΄ έγινε κοινοβιακή το 1784 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Η σημερινή μορφή της μονής είναι αποτέλεσμα σειράς επισκευών και επεκτάσεων που ολοκληρώθηκαν στο τέλος περίπου του 18ου αιώνα. Η Μονή Ξενοφώντος έχει δύο Καθολικά τιμώμενα στον Άγιο Γεώργιο. Το παλαιότερο είναι από τα μικρότερα του Αγίου Όρους και ο νάρθηκας του εφάπτεται ουσιαστικά στην ανατολική πλευρά της Τράπεζας. Οι πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του κυρίως ναού είναι του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου και χρονολογούνται περί το 1544. Το νεότερο Καθολικό θεμελιώθηκε από το Φιλόθεο το 1817, και περατώθηκε σε είκοσι χρόνια. Η μονή κατέχει ως μέγα θησαύρισμα τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της Οδηγήτριας.
Την τελευταία τριακονταπενταετία, με την καθοδήγηση του Γέροντος και Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου Αλεξίου, καταβάλλεται αγώνας για πνευματική προσφορά και την αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος της και για τη συνέχιση των πατροπαράδοτων τεχνών, όπως η αγιογραφία και η ξυλογλυπτική
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ