ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Το 1ο Λύκειο Άργους παρακολούθησε το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξ. Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:53:00 π.μ. | |
Καρυοφιλλιά Καραμπέτη
Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 μαθητές της σχολικής κοινότητας του 1ου Λυκείου Άργους παρακολούθησαν στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» την « Φόνισσα».

 Ένα από τα καλύτερα έργα του Αλέξ. Παπαδιαμάντη που αντλεί δύναμη από το σκοτάδι της ψυχής της ηρωίδας του Συγγραφέα, την εμβληματική πια «γραία Φραγκογιαννού » που είναι μια από τις σπαραχτικότερες κατά συρροήν δολοφόνους στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Οι μαθητές «γεύτηκαν» μια διαφορετική κινηματογραφική εμπειρία και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πως ο κορυφαίος Έλληνας Λογοτέχνης μπορεί να «μαγεύει» όχι μόνο μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του αλλά και από τον κινηματογράφο.

Ένα ψυχογραφικό θρίλερ, μια σημαντική ανασκόπηση της ιστορίας σχετικά με τις διαρκείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη κοινωνία.
Η ταινία ξεκινά με την φράση του Οδυσσέα Ελύτη από το βιβλίο που έγραψε για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη: «Μια μέρα το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει με τη δύναμη της επικαιρότητας του Παπαδιαμάντη. Δεν θα έχει αλλάξει εκείνο, αλλά το μυαλό μας»

Διαχρονικά τα μηνύματα που υπογραμμίζονται με σαφήνεια και αποτυπώνουν με σκληρό τρόπο τη νομοτελειακή κακοποίηση-υποτίμηση της γυναίκας στο πέρασμα των αιώνων. Ωμή περιγραφή της άγριας βίας που άσκησαν οι γυναίκες προς τις γυναίκες, προκειμένου να μεταδώσουν στα κορίτσια τους εκείνα τα κακοποιητικά αντισώματα ώστε να αντέξουν την πραγματικότητα που τις περίμενε

Μια ταινία για τον άνθρωπο, που ¨λέει¨ την πικρή αλήθεια με θάρρος για μια ασφυκτικά πατριαρχική κοινωνία , όπου το να είσαι θήλυ αντιμετωπιζόταν ως πραγματική “κατάρα”.

H Διευθύντρια

Λένα Παπαθανασίου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ