ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Η τελευταία πανσέληνος του 2023 πάνω από το Χριστουγεννιάτικο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:50:00 μ.μ. | |
Φεγγάρι
Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου, γνωστή και ως «Ψυχρή Σελήνη», η 13η και τελευταία πανσέληνος του έτους, ανέτειλε το βράδυ της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου πάνω από το Ναύπλιο και θα φτάσει ψηλότερα στον χριστουγεννιάτικο ουρανό από οποιαδήποτε άλλη.
Η Ψυχρή Σελήνη είναι η πρώτη πανσέληνος από το χειμερινό ηλιοστάσιο του Βορείου Ημισφαιρίου και είναι ορατή ήδη από χθες.
 Απόψε, ο φυσικός μας δορυφόρος θα λάμπει περίπου ανάμεσα σε δύο φωτεινά αστέρια στα ανατολικά: την Capella στον αστερισμό Auriga, πάνω αριστερά και το διαρκώς συναρπαστικό αστέρι Betelgeuse στον αστερισμό του Ωρίωνα κάτω δεξιά.
Τα ονόματα

Σύμφωνα με το The Old Farmer’s Almanac, τα ονόματα της Σελήνης προέρχονται από ιθαγενείς Αμερικανούς, Αποικιακούς Αμερικανούς ή άλλες παραδοσιακές πηγές. Παραδοσιακά, οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τα μηνιαία φεγγάρια και τα αντίστοιχα ζώδια της φύσης ως ημερολόγιο για να παρακολουθούν τις εποχές.
Η «Ψυχρή Πανσέληνος» πήρε το όνομά της από τις παγερές συνθήκες αυτής της εποχής του χρόνου, όταν το κρύο κάνει την εμφάνισή του. Μεταξύ άλλων, η πανσέληνος του Δεκέμβρη έχει ονομαστεί και Drift Clearing Moon, Frost Exploding Trees Moon, Moon of the Popping Trees, Hoar Frost Moon, Snow Moon και Winter Maker Moon.
Ακόμη, από τους μοϊκανούς Ινδιάνους, η τελευταία πανσέληνος του χρόνου έχει ονομαστεί Long Night Moon, καθώς ανατέλλει κατά τις «μεγαλύτερες» νύχτες του χρόνου, κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. 
Οι αρχαίοι ειδωλολάτρες της Ευρώπης, πάλι, συνήθιζαν να αποκαλούν την πανσέληνο του Δεκεμβρίου «Φεγγάρι πριν από το γιορτινό», προς τιμήν του φεστιβάλ Γιουλέτιδας, το οποίο τιμά την επιστροφή του ήλιου, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ