ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Ευρώπη: Στα σκουπίδια 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων - 4 δισ. ευρώ το κόστος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:56:00 π.μ. |
Εμβόλιο covid
Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό, που αγοράστηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες στο αποκορύφωμα της πανδημίας, έχουν έκτοτε απορριφθεί, με το εκτιμώμενο κόστος για τους φορολογούμενους να υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, πολλές από τις περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις που παρέλαβαν οι χώρες της Ε.Ε. (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο), βρίσκονται πλέον σε χώρους υγειονομικής ταφής, σε ολόκληρη την ήπειρο.

Με βάση στοιχεία που επικαλείται, οι χώρες της Ε.Ε. έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλιο ανά άτομο. Στην κορυφή της σχετικής κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία πέταξε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, η οποία απέρριψε τον μεγαλύτερο όγκο εμβολίων.

Ενδεικτικά, οι χώρες που φέρονται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να έχουν πετάξει τις περισσότερες δόσεις εμβολίων είναι η Γερμανία (83 εκατομμύρια), η Ιταλία (49.105.220), η Ολλανδία (16.284.000) και η Ισπανία (13.870.197).

Σε σχέση με την ποσότητα των απορριφθεισών δόσεων ανά τον πληθυσμό κάθε χώρας, η Εσθονία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 1,1 δόσεις ανά άτομο και ακολουθούν Γερμανία (0,98 δόση ανά άτομο), Σλοβενία (0,04 δόση ανά άτομο) και Ολλανδία (0,91 δόση ανά άτομο).

Οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε αριθμούς από 19 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 15 παρείχαν τα σχετικά στοιχεία και ακόμα τέσσερις για τις οποίες οι απορριφθείσες ποσότητες αντλήθηκαν από τα εγχώρια ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Ε.Ε. σύναψε σύμβαση για την αγορά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και τη BioNTech.

Οι χώρες δεσμεύτηκαν να αγοράζουν δόσεις ακόμη και όταν η πανδημία υποχώρησε, ενώ προσπάθειες για δωρεά πλεοναζόντων εμβολίων σε τρίτες χώρες ματαιώθηκαν από την πτώση της ζήτησης καθώς και προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πηγή: Politico
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ