ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Που κυμαίνονται οι τιμές για τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια σε παραγωγικές περιοχές της χώρας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:56:00 μ.μ. | | |
Εσπεριδοειδή
Με καλή ζήτηση συνεχίζονται οι κοπές πορτοκαλιών και μανταρινιών στην χώρα. Οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την συγκομιδή αλλά οι τιμές είναι διαφοροποιημένες ανάλογα με την περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, καταγράφεται φέτος μια αύξηση των εξαγωγών πορτοκαλιών κατά 4,2%, ενώ αντίθετα μείωση παρουσιάζουν οι εξαγωγές μανταρινιών κατά 25%.

Ο κ. Πέτρος Κολιομίχος, παραγωγός με Κλημεντίνες από την Θεσπρωτία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στα μανταρίνια με τιμές από 50 έως 55 λεπτά το κιλό (καθαρή). Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια απότομη πτώση των τιμών και γίνονται κοπές στα 35 λεπτά. Επειδή έχουμε ακόμη μεγάλες ποσότητες στις Κλημεντίνες οι παραγωγοί δεν κόβουν ακόμη Νόβα. Εκτιμώ ότι μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι κοπές στα Νόβα».

Ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός από την Άρτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν και είχαν ένα καλό ξεκίνημα οι Κλημεντίνες στη συνέχεια έχουμε μια πτώση τιμών. Σε αυτό ευθύνες έχουν και οι παραγωγοί που δέχονται να πουλήσουν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα φέτος τα μανταρήνια Κλημεντίνες ξεκίνησαν από 55 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού (μικτή) αλλά αυτή την περίοδο έχουν φτάσει να πωλούνται στα 35 λεπτά.
Για τα μανταρίνια Νόβα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές προς το τέλος της εβδομάδας. Πάντως η πτώση τιμών στις Κλημεντίνες θα επηρεάσει τις τιμές στα Νόβα. Αν οι Κλημεντίνες παρέμεναν στις αρχικές τιμές τα Νόβα θα ξεπερνούσαν τα 65 λεπτά. Φέτος πάντως η παραγωγή μανταρινιών είναι μειωμένη και θα έπρεπε οι τιμές να έμεναν σε υψηλά επίπεδα.
Σε αντίθεση με τα μανταρίνια μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρος υπάρχει φέτος για τα πορτοκάλια. Αυτό οφείλεται και στο ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί εγκατάλειψαν την καλλιέργεια πορτοκαλιών και προχώρησαν σε νέες φυτεύσεις μανταρινιών. Επίσης έχει βοηθήσει και η υψηλή τιμή του χυμού. Αν και ακόμη έχει καθυστερήσει ο χρωματισμός οι έμποροι ζητάνε τις Ναβελίνες στα 32 λεπτά. Ελπίζουμε να μην έχουμε παγετούς το επόμενο διάστημα και να κρατήσει η ζήτηση σε αυτά τα επίπεδα».

Ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «τα μανταρίνια Κλημεντίνες ξεκίνησαν από τα 45 - 55 λεπτά το κιλό (καθαρή στο χωράφι). Στην συνέχεια έπεσε η τιμή τους και τώρα είναι στα 30 λεπτά για δεύτερο χέρι. Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι κοπές στα Νόβα με τιμή στα 55 λεπτά του κιλό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα κοπτικά στις Κλημεντίνες είναι στα 13 - 15 λεπτά και στα Νόβα στα 8 - 10 λεπτά. Όσον αφορά τα πορτοκάλια οι Ναβελίνες είναι στα 30 - 35 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες εδώ είναι καλές και δεν δημιουργούν πρόβλημα στις κοπές εσπεριδοειδών. Για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες αν και έχει καθυστερήσει ο χρωματισμός τους οι έμποροι δίνουν τιμή παραγωγού στα 37 λεπτά το κιλό».

Η κ. Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η ζήτηση για πορτοκάλια είναι καλή και το εμπόριο δίνει τιμή για τις Ναβαλίνες στα 40 έως 43 λεπτά το κιλό (μικτά). Για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση οι τιμές φέτος είναι σε υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται από 20 έως 22 λεπτά το κιλό. Καλά ξεκίνησαν και οι Κλημεντίνες με τις τιμές για εξαγωγή να κυμαίνονται από 60 έως και 75 λεπτά το κιλό. Αυτή την περίοδο ξεκίνησαν και οι κοπές στα Νόβα με τιμή παραγωγού στα 65 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, «οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και πήραν χρωματισμό τα εσπεριδοειδή. Έχουμε καλή ζήτηση για εξαγωγή και αυτό βοηθά να είναι σε καλά επίπεδα οι τιμές. Στα πορτοκάλια Ναβελίνες οι τιμές κυμαίνονται από 35 έως και 40 λεπτά το κιλό. Ξεκίνησαν οι κοπές στα μανταρίνια Νόβα με τιμές που ξεκινούν από 50 και φτάνουν έως και 60 λεπτά το κιλό. Οι Κλημεντίνες που έχουν μείνει δεν πάνε για εξαγωγή λόγω προβλημάτων ποιότητας και κατευθύνονται στην εγχώρια αγορά, με τιμές παραγωγού από 30 έως 40 λεπτά το κιλό».

Παϊσιάδης Σταύρος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ