ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Γενικό Λύκειο Αγίας Τριάδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:45:00 μ.μ. | |
Μαθητές
Την Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Αγίας Τριάδας με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της αρχαίας και σύγχρονης επιστήμης μέσα από την εξαιρετική παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από τον επιστήμονα που τον μελέτησε και τον δημοσίευσε, τον καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ξενοφώντα Μουσά. 

Ο κ. Μουσάς μάς εξήγησε ότι ο Μηχανισμός, έργο Έλληνα μαθηματικού του 2ου αι. π.Χ., βρέθηκε σε ναυάγιο στ’ ανοιχτά των Αντικυθήρων το 1901 από αλιείς της Σύμης. 

Η γοητευτική εξιστόρηση του ναυαγίου και της ανέλκυσης μέρους των πιθανότατα κλεμμένων θησαυρών που μετέφερε από την ελληνική ανατολή στη Ρώμη πιθανότατα κάποιος Ρωμαίος στρατηγός από τις κατακτήσεις του, μεταξύ του 80 και του 60π.Χ., συνοδεύτηκε με την περιγραφή των σπουδαίων επιτευγμάτων των Ελλήνων μαθηματικών της αρχαιότητας. 

Ο Μηχανισμός είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο όργανο υπολογισμού της κίνησης της σελήνης, των εκλείψεων, αλλά και των πανελλήνιων αγώνων, όπως οι Ολυμπιακοί, τα Νέμεα, τα Ίσθμια κ.ά. Δίκαια λοιπόν, έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος υπολογιστής. 

Εντυπωσιακή ωστόσο είναι και η μελέτη και αποκατάσταση του Μηχανισμού με σύγχρονα όργανα που επέτρεψαν τη δημιουργία ενός μοντέλου που επίσης είχε την καλοσύνη ο κ. Μουσάς να μας παρουσιάσει στο σχολείο και να τον περιεργαστούν τα παιδιά από κοντά. Είμαστε ευγνώμονες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ