ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Εσπερινός για την Αγία Βαρβάρα και περιφορά εικόνας στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:38:00 μ.μ. | | |
Περιφορά εικόνας
Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας η οποία τιμάται όλως ιδιαιτέρως στην πόλη του Ναυπλίου στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Την παραμονή της εορτής Κυριακή 3 Δεκεμβρίου τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός Ιερουργούντος του Ιερομονάχου Αρχιμανδρίτη π. Λεοντείου Ξηνταρόπουλου.
Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς εικόνος της Αγίας στην πόλη του Ναυπλίου προς ευλογία των κατοίκων παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.
Στις Ιερές ακολουθίες είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο Ιερού λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.
Όλως ιδιαίτερος γιορτάζεται η μνήμη της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη του Ναυπλίου, εκεί που το 1831 δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας.
Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας ,έργο του Αντωνίου Ραφαήλ Μπαρού, από τις συνδρομές ευλαβών γυναικών της ενορίας που κατά την ιστορία το 1928 έπληξε τη πόλη η θανατηφόρα ασθένεια της πανώλης (πανούκλα), με αποτέλεσμα να πεθάνει πολύς κόσμος , οι κάτοικοι αποφάσισαν να παρακαλέσουν την Αγία Βαρβάρα λιτανεύοντας την εικόνα της σε όλη την πόλη κάνοντας δεήσεις υπέρ υγείας των κατοίκων.
Πράγματι μετά από μερικές ημέρες η επιδημία πέρασε και οι κάτοικοι της πόλης σώθηκαν ,σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου θαύματος από τότε μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι εορτάζουν πανηγυρικά την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, που φιλοξενείτε στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος είναι χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας στο Ναύπλιο. 
Μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς το 1686 κατά την πρώτη τουρκοκρατία της πόλης ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές μαζί με άλλους σαράντα ναούς, έτσι το 1702 ο ναός κτίσθηκε πάλι από την αρχή με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου, το μαρτυρά αυτό και επιγραφή που βρίσκεται έξω από τον ναό και γράφει ”ανιδρύθη εκ θεμελίων”.
Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, στην Ελλάδα εορτάζετε επισήμως ως προστάτης του πυροβολικού από το 1828 και σύμφωνα με τον μακαριστό αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ευστρατίου, από το Ναύπλιο ξεκίνησε να εορτάζετε με απόφαση του τότε κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και μάλιστα η πρώτη εορτή έγινε στον Ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Ιστορικά στοιχεία Γιάννης Μακρής
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ