ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Εκδήλωση στο Ναύπλιο: «Κάθε οστό έχει μια ιστορία: η περίπτωση της Μύρτιδος»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:55:00 μ.μ. | | |
Η Μύρτις
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας (ΚΕΣ) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πραγματοποιούν εκδήλωση με τίτλο «Κάθε οστό έχει μια ιστορία: η περίπτωση της Μύρτιδος», την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, 3 μ.μ.-5 μ.μ., στην αίθουσα διαλέξεων του ΚΕΣ στο Ναύπλιο. 

Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Μικεδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπως αναφέρει ανακοίνωση των διοργανωτών.

Ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Ειδικεύτηκε στην Ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο του Bergen της Νορβηγίας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στην άπνοια ύπνου. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια Γενικός Επόπτης Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει γράψει τέσσερα βιβλία και δεκάδες εργασιών του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά κι έχει λάβει μέρος ως ομιλητής και εισηγητής σε πλήθος Πανευρωπαϊκών Συνεδρίων με θέμα την Ορθοδοντική, την Αρχαιολογία-Μουσειολογία-Ανάπλαση και τη Βιοπαθολογία. Μια σειρά από ερευνητικές μελέτες του, εκτός Οδοντιατρικού-Ορθοδοντικού επιστημονικού πεδίου, αφορούν τη μορφολογία του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος των αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων

Η χρόνια ενασχόλησή του με την αρχαιολογία και την αρχαιοπαθολογία-παλαιοπαθολογία τον οδήγησαν στην ανάπλαση του προσώπου της Αυγής της Μεσολιθικής γυναίκας του 7000 π.Χ. από το σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και της Μύρτιδος, ενός εντεκάχρονου κοριτσιού που πέθανε από τον καταστροφικό λοιμό της Αθήνας το 430 π.Χ.

Η Μύρτις θάφτηκε βιαστικά σε ομαδικό τάφο στο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Το 1994-95, το κρανίο της αποκάλυψε γονίδια που ταίριαζαν με εκείνα ενός βακτηρίου που ονομάζεται Salmonella enterica serovar Typhi, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο παθογόνος παράγοντας που ήταν υπεύθυνος για τον λοιμό της Αθήνας ήταν ο τυφοειδής πυρετός. Επιπλέον, χάρη στην εξαιρετική διατήρηση του κρανίου της Μύρτιδος, ο καθηγητής Παπαγρηγοράκης με την ομάδα του ανακατασκεύασε το πρόσωπό της, μετατρέποντάς την σε πολιτιστικό φαινόμενο - πρέσβειρα του ΟΗΕ, «Φίλη της Χιλιετίας», με εμφανίσεις σε βιβλία ιστορίας, γραμματόσημα, συλλεκτικά νομίσματα και διάφορα καλλιτεχνικά μέσα. Η Μύρτις συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας, θεατρικών παραστάσεων και τεχνολογικών εφαρμογών, υπερβίνοντας τον χρόνο ως σύμβολο της αρχαίας επιδημίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρότζεκτ, θα βρείτε στην ιστοσελίδα που είναι αφιερωμένη στη Μύρτιδα https://www.myrtis.gr/

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ