ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Οι εκπαιδευτικές δράσεις της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:27:00 π.μ. | |
Επισκέπτες σε Μουσείο
Το παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου υλοποιεί από 1η Νοεμβρίου 2023 τα εκπαιδευτικά προγράμματά του για όλες τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενδυναμώνοντας τη σχέση του με το κοινό και ενθαρρύνοντας τον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν.
Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι αξιοσημείωτη: πλέον των πεντακοσίων (500) μαθητών/τριών όλων των βαθμίδων παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις του Μουσείου. Εκτός των σχολείων της πόλης του Ναυπλίου συμμετείχαν στις δράσεις του Μουσείου: το Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης, το Δημοτικό Σχολείο Διδύμων, το Μουσικό Σχολείο και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας, το Γενικό Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργολίδας το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, το Γενικό Λύκειο Άστρους, το Γυμνάσιο Μεγαλόπολης, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αργολίδας, το 2ο Δημοτικό Άργους και οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης των πρότυπων εκπαιδευτηρίων Μαλτέζου Αργολίδας.
Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η επαφή των μαθητών με σπουδαία έργα τέχνης της νεοελληνικής τέχνης, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους.
Εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ηθοποιό Γιάννα Βασιλείου για την εθελοντική της προσφορά να αφηγείται κάθε Πέμπτη στο χώρο της περιοδικής έκθεσης, με τίτλο «Μύθοι και Σύμβολα», το παραμύθι «οι τέσσερις εποχές -Περσεφόνη», ευαισθητοποιώντας τους μαθητές/τριες γύρω από τη φύση και το περιβάλλον. Ευχαριστίες και στη Βασιλική Γιωννά, ιδιοκτήτρια του Μύλου Ιρίων για την ευγενική προσφορά των δημητριακών σπόρων και σταχυών για τη βιωματική προσέγγιση του παραμυθιού.
Παράλληλα το Μουσείο συνεχίζει τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου και με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μέσω εκπαιδευτικών δράσεων. Ειδικότερα η μουσειοπαιδαγωγός Κασσιανή Πλατή από το (ΙΒΠ) περιηγείται με τους μαθητές/τριες τις συλλογές του παραρτήματος στο πλαίσιο του προγράμματος «Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας», ενώ η διδάσκουσα Κατερίνα Κωστή, Μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επισκέφτηκε με τους φοιτητές/τριες της τις εκθέσεις του Μουσείου στο πλαίσιο του μαθήματος Παιδαγωγική του Θεάτρου VI και σχεδίασαν προτεινόμενες δραστηριότητες για μαθητές Νηπιαγωγείου και εφήβους, με στόχο τα παιδιά να «ξεκλειδώσουν» την ψυχή τους και να αφήσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους.
Επίσης πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως ο Διαλεκτικός Όμιλος Ελλάδας κ.ά., αλλά και σημαντικός αριθμός επισκεπτών είδαν τις συλλογές του Μουσείου.

Η ανταπόκριση της μαθητικής κοινότητας αλλά και των επισκεπτών ενισχύουν τον ρόλο του μουσείου ώστε να είναι οικείο, ανοιχτό, χώρος αισθητικής αγωγής και σημείο αναφοράς της πόλης.
Πιστεύουμε πως με την καλλιέργεια της συνεργασίας με φορείς και θεσμούς της τοπικής κοινωνίας και τη συνεχή πολιτιστική μας προσφορά συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της καλλιτεχνικής και αισθητικής παιδείας των πολιτών του Ναυπλίου, στην ανάπτυξη της πόλης και κυρίως διαμορφώνουμε το ενδιαφέρον για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου
Ιστορικός Τέχνης Εθνικής Πινακοθήκης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ