ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Απεργία των κτηνιάτρων κατά του νόμου για τα ζώα συντροφιάς - Τι ζητούν;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:37:00 μ.μ. | |
Κτηνίατρος με σκυλάκι
Απεργία έκαναν σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, υποσχόμενα και νέες κινητοποιήσεις, τα μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, αντιτιθέμενα στο νέο «ανόητο» νόμο για τα ζώα συντροφιάς, που έφτιαξαν, χωρίς τη συμβουλή κτηνιάτρων, γραφειοκράτες, όπως καταγγέλουν.

Ο νόμος περνά στους γιατρούς ευθύνες που δεν οφείλουν να έχουν, και μάλιστα με την απειλή προστίμων, όπως, επί παραδείγματι, προβλέπει πρόστιμο σε κτηνίατρους αν βοηθήσουν, θεραπεύσουν, εμβολιάσουν ζώα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί (τσιπ), με ευθύνη του κηδεμόνα τους. Δηλαδή, από γιατροί υπεύθυνοι για την υγεία των ζώων συντροφιάς μετατρέπονται σε αστυνομία επιβολής διατάξεων του νόμου περί ταυτοποίησης, και τους ζητείται, ουσιαστικά, να μην περιθάλπουν ζώα που δε φέρουν τσιπ.

Τίθενται επίσης κατά της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των κατοικίδιων. Οπως σημειώνουν, «ζώα ασθενή, ηλικιωμένα από φυλές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εξαιρούνται βάσει βεβαίωσης κτηνιάτρου». Οπως εγραφε και η παλαιά κτηνιατρική παθολογία στην πρώτη της σελίδα, Δεν υπάρχουν ασθένειες, υπάρχουν ασθενείς, και κάθε ζωο ή άνθρωπος είναι μοναδικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και στην ασθένειά του, χωρίς τέτοιες επικίνδυνες γενικεύσεις. 

Οσο για την (ανεφάρμοστη πρακτικά) υποχρεωτική αποστολή γενετικού υλικού από δεσποζόμενα και αδέσποτα, που θέλει ο νόμος «δε πρόκειται να λύσει την παραγωγή αδεσπότων από ζώα εκτός σήμανσης και κτηνιατρικού ελέγχου, αντίθετα θα κατασπαταλήσει πόρους. Το άμεσο πάγωμα της σχετικής διάταξης με δέσμευση του Υπουργείου είναι μονόδρομος».

Επίσης, οι γιατροί αντιτίθεται στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ των προγραμμάτων των δήμων και στην ανάθεση τους σε ΜΚΟ, ζητώντας την ίδρυση δημοτικών και διαδημοτικών κτηνιατρείων, με μόνιμους κτηνιάτρους, που αποτελεί και την μόνη ουσιαστική λύση στο ζήτημα των αδέσποτων.

Ζητεί επίσης να μην αντικατασταθεί από το ηλεκτρονικό μητρώο το βιβλιάριο υγείας των ζώων συντροφιάς, αλλά «στο ηλεκτρονικό μητρώο να γράφονται μόνο οι εμβολιασμοί και οι νοσήσεις για τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης και μόνο, αντικαθιστώντας τα βιβλία εμβολιασμών και νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης που υποχρεούνται να τηρούν τα κτηνιατρεία. 

Τα βιβλιάρια υγείας να είναι αριθμημένα, καταχωρημένα ανά κτηνίατρο και να εκδίδονται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, όπως και τα διαβατήρια. Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο προσθέτει αχρείαστη γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης σε υπηρεσίες γραμματείας του κράτους», όπως σωστά σημειώνουν. 

Προτείνει επίσης την καθιέρωση ετήσιου κτηνιατρικού ελέγχου στα ζώα συντροφιάς και να θεωρείται αντιποίηση επαγγέλματος οι επεμβάσεις και η χορήγηση φαρμάκων «χωρίς συνταγή και κτηνιατρική επίβλεψη, από μη κτηνίατρο».

Ολόκληρη η απόφαση του συλλόγου έχει ως εξής:

Ομόφωνη Απόφαση Διοικούσας Επιτροπής Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

10/01/24

Οι κτηνίατροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι, καλούμαστε σε καθημερινή βάση να διασφαλίζουμε την υγεία και την ευζωία των ζώων και να προασπίζουμε τη δημόσια υγεία. Τη διεκπεραίωση της κοινωνικής μας αποστολής καλούμαστε πλέον να την υλοποιήσουμε, εφαρμόζοντας έναν νέο νόμο με πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και «ανεφάρμοστων» εφαρμοστικών διατάξεων, που μόνο αναστάτωση έχουν φέρει στον κτηνιατρικό κόσμο. 

Έναν νέο, «ανόητο» νόμο, ο οποίος συντάχθηκε από τους πλέον αναρμόδιους τεχνοκράτες (στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών), άσχετους με την κτηνιατρική επιστήμη, οι οποίοι αγνόησαν τις περισσότερες προτάσεις του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, τόσο στον προσχηματικό, δημόσιο διάλογο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που επιδιώχθηκαν με τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση, αγνοώντας την αντίθεση των κτηνιάτρων στον ν.4830/2021 επιχειρεί να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του και να περιορίσει τον όποιο διάλογο μαζί μας σε ζητήματα αποκλειστικά τεχνικού χαρακτήρα.

Ο νόμος αυτός, όμως, κινείται συνολικά σε λάθος κατεύθυνση:

• Δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί σαν πρακτική να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.

• Η γκρίζα ζώνη που προκύπτει με την περίθαλψη των μη σημασμένων ζώων από κτηνιάτρους είναι απαράδεκτη τόσο για την υγεία και ευζωία των ζώων όσο και για τις συνθήκες εργασίας στα κτηνιατρεία με τον «μπαμπούλα» της ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν και της επιβολής προστίμων.

• Ο κατακερματισμός της εποπτείας ζητημάτων που σχετίζονται με ζωοανθρωπονόσους και ο αποκλεισμός των συναδέλφων του δημοσίου τομέα από αυτήν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και θα οδηγήσει πολλούς ιδιώτες συναδέλφους να επωμίζονται ευθύνες και αρμοδιότητες που δεν τους αντιστοιχούν και θα έπρεπε να ανήκουν αυστηρά στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής.

• Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

• Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, όπως προτείνεται να εφαρμοστεί, προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:


Οι κτηνίατροι διεκδικούμε διαχρονικά την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων . Οι αρμοδιότητες για τη Δημόσια Υγεία και τις ζωοανθρωπονόσους να βρίσκονται εκεί που ανήκουν, σε καλά στελεχωμένες δημόσιες και όχι σε κατακερματισμένες, κτηνιατρικές υπηρεσίες, σε επιτροπές δήμων, Μ.Κ.Ο. και στην ατομική ευθύνη του εκάστοτε συμβεβλημένου κτηνιάτρου.

Καμία επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων. Η ευθύνη της μη σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ζώου.

Να μην ισχύσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Να ισχύει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).

Να διατηρηθεί έγγραφο βιβλιάριο με έκδοση αριθμημένων βιβλιαρίων από τον ΠΚΣ που θα διατίθενται αποκλειστικά σε κτηνιάτρους.

Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου.

Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες αρχές.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ