ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Γαβρήλος: Η Κυβέρνηση αρνείται τα στοιχεία για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:24:00 μ.μ. | |
Γιώργος Γαβρήλος
Για μια ακόμη φορά αποκαλύφθηκε η αλαζονεία και η αναλγησία της Κυβέρνησης για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. 

Από το βήμα σήμερα της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος σχετικά με την ανησυχητική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στη χώρα αλλά και για το επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σπανάκης, αμφισβήτησε ευθέως τα επίσημα στοιχεία και προσπάθησε να υποβαθμίσει αυτό το μεγάλο και ανησυχητικό ζήτημα.

«Παίζοντας» με τα στοιχεία, σαν να μην επρόκειτο για ανθρώπους που πέθαναν ή τραυματίστηκαν βαριά κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης έκανε λόγο για 46 νεκρούς το 2022 και το 2023. Δυστυχώς όμως, τόσο ο Έλληνας επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια, όσο και η ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κάνουν λόγο για ένα θλιβερό ρεκόρ με 182 νεκρούς εργαζόμενους και 286 βαριά τραυματίες, για το 2023 και 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματισμένους, για το 2022.

Παράλληλα ο κ. Σπανάκης, στην σπουδή του να βγάλει λάδι την Κυβέρνηση από την συζήτηση που έχει ανοίξει, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων στη χώρα, αποκάλυψε πως τα ατυχήματα- δυστυχήματα σε μεταλλεία, λατομεία, ορυχεία, κα. «εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Επιθεώρησης Εργασίας», προκαλώντας μεγάλα ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας σε αυτούς τους κλάδους.

Ο Γιώργος Γαβρήλος τόνισε πως στην Κυβέρνηση οφείλουν να ξέρουν πως χαλκεύοντας τους αριθμούς, δεν λύνεται το μεγάλο πρόβλημα της απορρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας και της εργασιακής ζούγκλας που η ΝΔ έχει επιφέρει με τις αντεργατικές πολιτικές της, οι οποίες οδηγούν στην καταγραφή ολοένα και αυξανόμενου αριθμού εργατικών ατυχημάτων. Μάλιστα, όπως σημείωσε, δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται κατά τη λήξη της βάρδιας, εκεί που ο εργαζόμενος αισθάνεται την μεγαλύτερη κούραση και πίεση, μετά από ένα συνεχόμενο 10ωρο ή και 13ωρο βάρδιας, αφού η ΝΔ κατήργησε προ πολλού το 8ωρο αλλά και κάθε ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατηγορεί την Κυβέρνηση για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και την έλλειψη εντατικών ελέγχων στους χώρους εργασίας. Ζητά από το Υπουργείο να επαναλειτουργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στην πρότερη αναβαθμισμένη μορφή του, ως Γενική Γραμματεία δηλαδή, με στελεχιακή οργανωτική και τεχνολογική ενδυνάμωση.

Η αύξηση των ελέγχων στην αγορά είναι παραπάνω από αναγκαία, σημείωσε ο Γιώργος Γαβλήλος, καθώς όπως πιστοποιείται και από τα επίσημα στοιχεία, η παραβατικότητα και η εκμετάλλευση των εργαζομένων είναι ανεξέλεγκτη αφού μόνο για το 2023, 1/7 ελεγχόμενες επιχειρήσεις φαίνεται να παραβιάζει την εργατική νομοθεσία σε ζητήματα ανάπαυλας, τήρησης ωραρίου, κα. ενώ για το διάστημα αυτό, καταλογίσθηκαν 1.218 παραβάσεις για αδήλωτη εργασία. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αναστροφή της επικίνδυνης, για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, μέσα από την έναρξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας, συνδικάτων και εργοδοτών. Οι επικοινωνιακές φιέστες της Κυβέρνησης με ημερίδες χωρίς στόχο, δεν αφορούν κανέναν και δεν επηρεάζουν σε τίποτα την κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό Εργασίας, πρέπει να ενισχυθεί το πλαίσιο για την ηθική δικαίωση των συγγενών που μένουν πίσω, την ενδελεχή εξέταση των συνθηκών των ατυχημάτων, την δημοσίευση των πορισμάτων και των επιβληθέντων προστίμων, την επίσπευση της διαδικασίας αποζημίωσης, την ενίσχυση του επιδόματος και την προκαταβολή βοηθητικού ποσού για την άμεση ανακούφιση και επιβίωση των πληγεισών οικογενειών.

Είτε η Κυβέρνηση τελικά αποδεχθεί τα στοιχεία, είτε όχι, η ζοφερή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους δεν αλλάζει: η ΝΔ έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, έχει δομήσει μια εργασιακή ζούγκλα, έχει καταργήσει δικαιώματα και έχει υποβαθμίσει την θέση του εργαζόμενου. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θεωρεί άμεση ανάγκη την ενίσχυση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και την ίδρυση Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου και Ασθενειών, έτσι ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ