ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Πελοποννήσου: Παγκόσμια Ημέρα Braille

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:46:00 π.μ. |
Παγκόσμια Ημέρα Braille
Η Παγκόσμια Ημέρα Braille έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του κώδικα Braille ως μέσου επικοινωνίας, τονίζοντας τη σημασία της προσβασιμότητας και της ανεξαρτησίας για τα άτομα με αναπηρία όρασης.


Εορτάζεται στις 4 Ιανουαρίου προς τιμήν του εφευρέτη του κώδικα, του Louis Braille.

Ο Louis Braille, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809, σε μια μικρή πόλη κοντά στο Παρίσι. Ο Louis Braille τυφλώθηκε από ατύχημα στην ηλικία των τριών ετών, η δίψα του όμως για μάθηση ήταν μεγάλη και αποφασισμένος να ξεπεράσει τις δυσκολίες του σε ηλικία μόλις 15 ετών ανακάλυψε την απτική μέθοδο γραφής και ανάγνωσης. Κατάφερε δηλαδή να εφεύρει ένα κώδικα, που αποτελείται από έξι κουκίδες, οι οποίες όταν συνδυαστούν μεταξύ τους δημιουργούν το αλφάβητο, τους αριθμούς, τα σημεία στίξεως, τις λέξεις. Με το σύστημα αυτό, το οποίο πήρε τ’ όνομά του, άλλαξε μια για πάντα τον κόσμο και κυρίως, το χώρο των τυφλών ατόμων, για να γράφουν και να διαβάσουν.

Το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, θεωρείται αναντικατάστατο και παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας για τα φωνητικά λογισμικά των υπολογιστών ή των κινητών τηλεφώνων, τα άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και οι βλέποντες που θέλουν να εκπαιδεύσουν τυφλά παιδιά, είναι απαραίτητο να διδάσκονται το σύστημα Braille να το κάνουν κτήμα τους και να το εξασκούν . Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από τα στίγματα της αφής του Braille ταξιδεύουν στον ρεαλιστικό κόσμο της ενσυναίσθησης με βλέποντες και μη βλέποντες.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Πελοποννήσου, γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του συστήματος γραφής και ανάγνωσης Βraille, παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εκμάθησης, για μαθητές και ενήλικες με αναπηρία όρασης και για βλέποντες εκπαιδευτικούς που θέλουν να υποστηρίξουν τους μαθητές τους αλλά και για όσους πιθυμούν την εκμάθησή της.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ