ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

3 τουριστικά επενδυτικά projects στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:01:00 μ.μ. | |
Ξενοδοχειακή μονάδα
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή τους βρίσκονται πέντε επενδυτικά projects, προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθούν σε Μύκονο, Χαλκιδική και Πελοπόννησο. Ελληνες και ξένοι επενδυτές ποντάρουν στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και δεν διστάζουν να τοποθετήσουν μεγάλα κεφάλαια για την ανάπτυξη πολυτελών resorts που θα αποτελέσουν μαγνήτη για την ελίτ του τουρισμού.

Στόχος είναι η προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ και η αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.

Απόβαση στη Μύκονο


Στα σκαριά βρίσκεται το νέο project του ομίλου Mitsis Hotels, προϋπολογισμού περί τα 61 εκατ. ευρώ, μετά τη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων για το έργο που έχει δρομολογηθεί στην περιοχή Ελιά του δήμου Μυκόνου.

Το νέο εγχείρημα του ξενοδοχειακού ομίλου, το οποίο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδότηση με fast track διαδικασίες, τέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Με το συγκεκριμένο έργο, τα Mitsis Hotels αποκτούν παρουσία στο νησί των Ανέμων, αφορά την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας περί των 194 κλινών.

Στο τουριστικό συγκρότημα θα υπάρχουν επίσης υποστηρικτικές λειτουργίες (υποδοχή, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι διασκέδασης, χώροι παραμονής/ χώροι εκδηλώσεων, υποδομές spa & αναζωογόνησης), ενώ θα πραγματοποιηθούν και συνοδά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων, κατασκευή μονοπατιών, parking, χώρο εισόδου και διοίκησης, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού κ.ά.).

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία «ΚΟΡΤΙΑ Ξενοδοχειακή Τουριστική, Οικοδομική & Εμπορική Α.Ε.», ιδιοκτήτρια της συνολικής έκτασης των τριών όμορων ακινήτων, επιφάνειας 148 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθεί το τουριστικό συγκρότημα.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου, όπως αναφέρεται, θα εξασφαλιστεί με ίδια και δανειακά κεφάλαια. Ειδικότερα, περίπου το 18% των απαιτούμενων κεφαλαίων για την υλοποίηση της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΟΡΤΙΑ Ξ.Τ.Ο.Ε. Α.Ε., ενώ περίπου το 82% του απαιτούμενου κεφαλαίου θα καλυφθεί με δάνεια από τράπεζες που έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν την επένδυση.

Η επένδυση σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 550 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη φάση κατασκευής διάρκειας 2 ετών θα δημιουργηθούν 400 νέες θέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης. Τα στοιχεία αυτά έχουν υπολογιστεί στη μελέτη του business plan της στρατηγικής επένδυσης, καθώς και στη μελέτη άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία.

Η υπό μελέτη επένδυση φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Μυκόνου, η οποία αποτελεί έναν διεθνούς φήμης προορισμό. Το πλάνο στοχεύει στην τοποθέτηση της νέας μονάδας στο Luxury Segment της τουριστικής αγοράς, έτσι ώστε να αποτελέσει την «επιτομή της πολυτέλειας για την προσέλκυση υψηλής κοινωνικοοικονομικής και πνευματικής στάθμης τουριστών, ενισχύοντας παράλληλα την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την εισροή συναλλάγματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος «τρέχει» ήδη ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την πλήρη αναβάθμιση των 21 ξενοδοχείων και resorts που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Tα 3 project της Αργολίδας

Το «πράσινο φως» για την έγκριση χορήγησης κινήτρων έλαβε πριν από λίγες ημέρες και η εταιρεία Plepi Land Development για το project Hydra’s Art Residencies στην Ερμιόνη της Αργολίδας, συνολικού προϋπολογισμού 119 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία ενός πρότυπου θεματικού, αειφορικής κατασκευής και λειτουργίας, τουριστικού υποδοχέα που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα 164 δωματίων με υποστηρικτικές υποδομές (spa, εστιατόρια, bar), συνεδριακό κέντρο 250 θέσεων, δύο ζώνες παραθεριστικών κατοικιών με συνολικά 229 βίλες, χώρους τέχνης, πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης καθώς και μαρίνα σκαφών 40 θέσεων.

Η επένδυση για το συγκρότημα που τοποθετείται πολύ κοντά στο γνωστό Πόρτο Υδρα προβλέπει την αξιοποίηση παραθαλάσσιας έκτασης 305 στρεμμάτων στην περιοχή Πλέπι Κοινότητας Θερμησίας του δήμου Ερμιονίδας με θέα προς την Υδρα.

Το νέο project αναμένεται να δημιουργήσει 191 εποχικές θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα, ενώ στόχος των επενδυτών είναι η προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Σε τροχιά υλοποίησης, μετά και τη σχετική έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, βρίσκεται και το νέο πεντάστερο συγκρότημα που θα φέρει το brand Six Senses στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αργολίδα.

Η κατασκευή του νέου Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος που θα αναπτυχθεί στη θέση του παλιού τουριστικού καταλύματος Costa Perla προωθείται από μια ομάδα επενδυτών με ξένα και εγχώρια κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο CBE Capital, του fund της Taconic Capital και την οικογένεια Γούτου, γνωστή από την εταιρεία κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Γούτος – Golden Land Goutos.

Το project αποτελείται από ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων, κέντρο αναζωογόνησης (spa) ως ειδική τουριστική υποδομή, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και υποστηρικτικά έργα, σε έκταση εμβαδού 68 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή «Κουβέρτα-Περλέ-Μπουρλότο», του δήμου Ερμιονίδας.

Το project, συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, έχει χρονοδιάγραμμα για το 2026 και στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει 60 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, καθώς και μια ξεχωριστή βίλα με τρία υπνοδωμάτια, 10 «επώνυμες» (branded) κατοικίες 5 έως 8 υπνοδωματίων, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση. Επιπλέον, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα διαθέτει κεντρικό εστιατόριο, μπαρ, υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων καθώς και ένα ελληνικό καφενείο. Στις παροχές θα προστεθούν ακόμη 8 αίθουσες περιποίησης, υπαίθριο γυμναστήριο, μπουτίκ και concept store, ενώ θα υπάρχει προβλήτας για τα σκάφη των πελατών, παραθαλάσσια εστιατόρια, καθώς και υποδομές για θαλάσσια σπορ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνει η Πελοπόννησος και συγκεκριμένα η Αργολίδα, η οποία θα φιλοξενήσει ένα ακόμη έργο. Πρόκειται για την επένδυση του Σεΐχη του Άμπου Ντάμπι Τahnoon bin Zayed Al Nahyan στην Πετροθάλασσα Αργολίδας.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με μικρές τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά μεγέθη και τον προϋπολογισμό του έργου. Ο κορμός της επένδυσης, η οποία αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την ανέγερση σύνθετης τουριστικής υποδομής που θα συνδυάζει πολυτελές ξενοδοχείο προδιαγραφών κατηγορίας πεντάστερου και επιπλωμένες κατοικίες.

Η δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 388 κλίνες στο σύνολο, οι οποίες επιμερίζονται σε 256 για το ξενοδοχείο και σε 132 για τις κατοικίες. Η επένδυση αναμένεται να απασχολεί 26 άτομα μόνιμο προσωπικό και 323 άτομα εποχικό προσωπικό κατά την περίοδο Απριλίου– Οκτωβρίου.

Στο συγκρότημα προβλέπεται η δημιουργία τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης μικρής δυναμικότητας (20 κατά μέγιστο), ενώ στόχος των επενδυτών είναι η προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι στο ακίνητο προϋπήρχε το Ermioni Club, δυναμικότητας 450 κλειδιών.

Η Goldman Sachs στη Χαλκιδική


Τον δρόμο για την ένταξή του στις Στρατηγικές Επενδύσεις έχει πάρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και το πολυτελές resort που θα αναπτυχθεί στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής, πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Γρηγοριάδη, που πέρασε πέρυσι στην ιδιοκτησία κεφαλαίων που συνδέονται με την Goldman Sachs.

Το επενδυτικό σχέδιο, προϋπολογισμού 107,65 εκατ. ευρώ, με βάση τον φάκελο που έχει υποβληθεί στην Enterprise Greece αφορά στην αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων στην κατηγορία 5 αστέρων.

Επί της ουσίας, το αντικείμενο του έργου είναι η αναμόρφωση του υπάρχοντος ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Καλλιθέα του δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Το συγκρότημα εκτείνεται σε έκταση 158 στρεμμάτων, διαθέτει 850 μέτρα πρόσωπο στην παραλία και αποτελείται από τρεις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες. Από πλευράς δυναμικότητας, το νέο θέρετρο θα διαθέτει πάνω από 1.000 κλειδιά.

Στόχος είναι η δημιουργία «ενός ενιαίου, λειτουργικά υπερσύγχρονου, τουριστικού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών, αποτελούμενο από πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, αυτόνομα πολυτελή διαμερίσματα (bungalows) και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εστίασης, spa και ψυχαγωγίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ