ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Αρίστων (5ος - 4ος π.Χ. αιώνας): O παλαιστής από το Άργος που ήταν προπονητής του Πλάτωνα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:03:00 μ.μ. | | |
Σκηνή πάλης
Ο Αρίστων ήταν ονομαστός Αργείος παλαιστής, ο οποίος υπήρξε προπονητής του Πλάτωνα. Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο (Βίοι καὶ γνῶμαι τῶν ἐν φιλοσοφίᾳ εὐδοκιμησάντων, 3.1.4), το αρχικό όνομα του Αθηναίου φιλοσόφου ήταν Αριστοκλής. 

Ο Αρίστων ο Αργείος ήταν εκείνος που του έδωσε το όνομα Πλάτων, με το οποίο έμεινε στην ιστορία. Μάλιστα, ο Πλάτων, υπό την καθοδήγηση του Αρίστωνα, λέγεται ότι είχε συμμετάσχει στα Ίσθμια, στο αγώνισμα της πάλης.
 
Ο Πλάτων είχε επηρεαστεί αρκετά από τη θητεία στου στην πάλη, ώστε αργότερα στον «Ευθύδημο» να συγκρίνει την επιχειρηματολογία με αγώνα πάλης. Επίσης, στον «Θεαίτητο» ο Σωκράτης συγκρίνεται με τον παλαιστή Ανταίο.
 
Δεν πρέπει να είναι τυχαίο το ότι Αρίστων ονομαζόταν και ο πατέρας του Πλάτωνα, ο οποίος πέθανε όταν ο Πλάτων ήταν παιδί. Όπως ο Αρίστων έδωσε το τελικό όνομα στον νεαρό Πλάτωνα, έτσι και ο Αργείος παλαιστής ενδέχεται να πήρε το όνομα του φυσικού πατέρα του Πλάτωνα, επειδή λειτούργησε ως πατρική φιγούρα για το νεαρό φιλόσοφο.
 
Ο Στίβεν Μίλερ, με αφορμή μια προτομή του Πλάτωνα, στην οποία ο φιλόσοφος απεικονίζεται με ταινία στα μαλλιά του, υποστήριξε ότι ο Πλάτων είχε όχι μόνο συμμετάσχει, αλλά και νικήσει σε αγώνες πάλης, υπό την καθοδήγηση του Αρίστωνα. Κατά τον Μίλερ, ο Πλάτων δοκίμασε τις δυνάμεις του όχι μόνο στα Ίσθμια, αλλά και στους Δελφούς, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και Ολυμπιονίκης στους αγώνες του 408 π.Χ.

Γιώργος Στείρης
Διδάκτορας Φιλοσοφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ