ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Σχολή ξυλουργών θα λειτουργήσει στην Αργολίδα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 4:33:00 μ.μ. | |
Γιώργος Πινάτσης
Την ίδρυση Τμήματος Μαθητείας Ξυλουργών στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργασίας Αργολίδας, που θα λειτουργεί στην τοποθεσία Νέας Τίρυνθας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρούσαλη, επισκέφτηκε μια περιοχή που έδωσε σημαντικά δείγματα της ξυλογλυπτικής τέχνης στο παρελθόν.

Από το 2004 σταμάτησε η λειτουργία της σχολής, αλλά μετά την κρίση άρχισαν οι παραγγελίες για ειδικές κατασκευές, τις οποίες δεν μπορούν να προμηθευτούν από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, εξηγεί ο Γιώργος Πινάτσης, πρόεδρος ξυλουργών Αργολίδας. Έτσι, οι ίδιοι οι ξυλουργοί της Αργολίδας ζήτησαν την επαναλειτουργία της σχολής, καθώς το επάγγελμα χάνεται.

Φαίνεται πως η ζήτηση ξυλόγλυπτων έχει αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχουν “χέρια”. Ο ΟΑΕΔ ανταποκρίθηκε στο αίτημα θέτοντας δυο προϋποθέσεις. Πρώτον απαιτείται να δηλώσουν συμμετοχή στα μαθήματα τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα και δεύτερον να δεσμευτούν οι επαγγελματίες του χώρου ότι θα απορροφήσουν τους αποφοίτους της σχολής.

Το στοίχημα αφορά την διασφάλιση εργασίας στο μέλλον για τους νέους μαθητές που θα αποφοιτήσουν. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όταν η δημιουργία γλυπτών κάθε είδους, από μάρμαρο, ξύλο ή μέταλλο μπορεί να γίνει και ήδη πραγματοποιείται με ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή και το πάτημα ενός κουμπιού οι παλιές τέχνες δείχνουν να υποχωρούν αμετάκλητα.

Ταχύτητα, ακρίβεια σχεδιασμού, πολυπλοκότητα και χαμηλό κόστος παραγωγής, ξεπερνούν τα σκαρπέλα και τις σφήνες μιας άλλης εποχής, που σύντομα θα αποτελούν μουσειακά εκθέματα. Άλλωστε, στο πέρασμα των αιώνων χάθηκαν χιλιάδες επαγγέλματα, εξ αιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης.

Το παρελθόν μοιάζει με ρομαντική καρτ-ποστάλ, που καταλήγει σε κάποια σκονισμένα κουτιά, που θα είναι αδιάφορα στην επομένη γενιά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ