ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Γέμισε η Ισπανία με πορτοκάλια Αιγύπτου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:22:00 μ.μ. |
Συσκευαστήριο πορτοκαλιών
Οργή επικρατεί στις τάξεις των Ισπανών παραγωγών εσπεριδοειδών γιατί οι αυξημένες εισαγωγές πορτοκαλιών, κυρίως από Αίγυπτο, έχουν σαν αποτέλεσμα ουσιαστικά να υπάρχει «παύση εμπορίου» για τα ισπανικά πορτοκάλια στην χώρα τους.

Οι αυξημένες εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες έχουν φέρει αύξηση της προσφοράς και μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Ο πρόεδρος της Ένωση Νέων Αγροτών (Asaja) της Κόρδοβας, Ignacio Fernández de Mesa, εξέφρασε τη λύπη του «για την έλλειψη ζήτησης για πορτοκάλια από την επαρχία του λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες, γεγονός που προκαλεί στασιμότητα στην αγορά.

Ο λόγος της χαμηλής ζήτησης είναι ότι πολλά πορτοκάλια έρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από την Αίγυπτο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση τιμών για τα ισπανικά πορτοκάλια σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Αντίθετα, η Αίγυπτος ευνοείται από το μειωμένο κόστος παραγωγής και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού έχει χαμηλότερο κόστος εργατικών και χαλαρούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος (φυτοπροστασία, ΚΑΠ, κ.α.)».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείο Γεωργίας (MAPA), οι εισαγωγές πορτοκαλιών στην χώρα από την Αίγυπτο, τον Ιανουάριο του 2024, ανήλθαν σε 45.281 τόνους, ποσότητα που αντιπροσωπεύει μια αύξηση, κατά 104%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 (που είχαν ανέλθει σε 22.122 τόνους).

Ο κ. Fernández de Mesa, θεωρεί παράλογο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν στην Ισπανία ή την Ευρώπη πορτοκάλια από την Αίγυπτο και στην περιοχή μας η εγχώρια παραγωγή να μένει απούλητη.

«Το πρόβλημα αφορά τις ποικιλίες Navelina, Salustiana και Lane Late. Μόνο για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον αλλά και εκεί έχουμε μείωση τιμής σε σύγκριση με τις τελευταίες εβδομάδες.

Όλα αυτά προκαλούν μεγάλες οικονομικές απώλειες εισοδήματος στους Ισπανούς παραγωγούς που, σε πολλές περιπτώσεις, αφήνουν την παραγωγή τους στα δέντρα γιατί η συγκομιδή τους δεν είναι επικερδής. Ωστόσο, στα ράφια ορισμένων σούπερ μάρκετ τα πορτοκάλια μπορεί να φτάνουν και πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό», τονίζει.

Παϊσιάδης Σταύρος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ