ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έφυγε - Υπήρχε κάποτε και ένα άλλο ΠΑΣΟΚ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:16:00 π.μ. | |
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Άρθρο του Τόλη Κοΐνη

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης πήρε μεταγραφή για κάποια Τοπική Οργάνωση στους ουρανούς. Ξαφνικά τον θυμήθηκαν όλοι… Για μερικές ημέρες… Ακόμα και όσοι ευχαριστήθηκαν τον προ εικοσιπέντε ετών πολιτικό του θάνατο, τώρα εμφανίστηκαν δακρυρροώντας στην κανονική του κηδεία. Ήταν η ενοχή τους που τους έκανε να εμφανιστούν έτσι.

Όσο ο Χαραλαμπίδης ήταν δραστήριο πολιτικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ … τον κατηγορούσαν ως φορέα μιας ασυνάρτητης πατριωτικής- τριτοκοσμικής πολιτικής τάσης. Ήταν για αυτούς ο αρχηγός των «Ιταλών»- Χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις- που δεν μπορούσαν να συνταχθούν στη στρατηγική του αστικού εκσυγχρονισμού. (Η ονομασία προήλθε ότι ο βασικός πυρήνας της τάσης διαμορφώθηκε στις οργανώσεις του ΠΑΚ και στην σπουδάζουσανεολαία ΠΑΣΟΚ των φοιτητών σε Ιταλικά Πανεπιστήμια ήδη από το 1973)

Πρώτος αυτός κατήγγειλε τη δημιουργία μιας κλειστής γραφειοκρατίας στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ η οποία συγκέντρωνε υπερεξουσίες στο κόμμα, στο κράτος, αλλά και στη διαχείριση οικονομικών δεδομένων. Είχε δίκιο γιατί πολλοί από αυτούς μετατράπηκαν πρώτα σε γιάπηδες και κατέληξαν υπουργοί της ΝΔ.

Αυτός επέμενε στις αρχικές απόψεις του ΠΑΣΟΚ για αποκεντρωμένη Ελλάδα και αυτοδιαχειριζόμενη οικονομία. Κάτι τέτοια μετά το θάνατο του Αντρέα Παπαντρέου σχεδόν είχαν απαγορευτεί.

Ήταν από τους λίγους που τήρησαν το «ΔΕΝΞΕΧΝΩ» για την κατεχόμενη Κυπριακή γη. Σταθερά εναντίον σε κάθε προσέγγιση προς τη νεοοθωμανική Τουρκία που την θεωρούσε υποχώρηση.

Διατήρησε μέχρι τέλους στον λόγο του την αντίθεσή του προς τον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό, φράση που λείπει εντελώς από το σημερινό λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ κλπ. δημοκρατικών δυνάμεων.

Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1998. Δεν διαγράφηκε. Έφυγε σαν κύριος. Δημιούργησε ένα άλλο πολιτικό σχήμα (ΔΗΠΕ) σε έναν χώρο, που εκείνη την εποχή εκφραζόταν μέσα από το ΔΗΚΚΙ του Τσοβόλα. Γι αυτό ατύχησαν και οι δύο εκλογικά.

Όσο ζούσε ο Αντρέας Παπαντρέου ο Χαραλαμπίδης και οι Ιταλοί δεν αντιμετωπιζόντουσαν σαν «φράξια». Δεν είχαν διωχθεί από το επίσημο ΠΑΣΟΚ.

Συνέχισε την πολιτική και πολιτιστική του δράση κυρίως πάνω σε θέματα επιβίωσης της ιστορικής μνήμης των Ποντίων. (Χάρη σε δική του πρόταση καθιερώθηκε η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου).

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης θύμιζε και θα θυμίζει πάντοτε το ΠΑΣΟΚ της ριζοσπαστικής του περιόδου… των αρχών της 3ης Σεπτέμβρη (είχε συμβάλλει στη συγγραφή τους), της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ, των σχέσεων με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και πάνω από όλα του συνθήματος «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ».

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Θρακικής γης που τον σκεπάζει…


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ