ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ο Εορτασμός της παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:19:00 μ.μ. | |
Θέατρο
Η 27η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1961 ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Αποτελεί την ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας και κατά την ημέρα αυτή είθισται να διοργανώνονται θεατρικά δρώμενα και συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις.
Την ημέρα αυτή επιλέξαμε να γιορτάσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο στο σχολείο μας. Οι μαθητές της Γ τάξης γυμνασίου με συνοδούς εκπαιδευτικούς την εικαστικό κα Μάγδα Μάρα, τη φιλόλογο κα Δάφνη Πιτερού και τη θεατρολόγο κα Ισμήνη Χαντζή πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Το θέατρο της Επιδαύρου, έργο του Πολύκλειτου, αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο τόσο από την άποψη της αισθητικής όσο και από εκείνη της ακουστικής. Οι μαθητές μας έχουν μια ξεχωριστή σύνδεση με το μνημείο αυτό: το θέατρο της Επιδαύρου έχει επιλεγεί ως αντικείμενο εισήγησης των μαθητών της γ τάξης γυμνασίου με την εποπτεία των τριών καθηγητριών τους (τίτλος εισήγησης: «Η δική μας Επίδαυρος: αρχαία τοπία, διαχρονικά ζητήματα») στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου». Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο λειτουργίας Εθνικού Θεματικού Δικτύου Πολιτιστικής εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2023-2024 και θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα από τις 17 ως και τις 20 Απριλίου 2024.
Κατά τη διάρκεια της διδακτικής επίσκεψης οι μαθητές ξεναγήθηκαν αδρομερώς στον αρχαιολογικό χώρο από τη φιλόλογο κα Δάφνη Πιτερού. Στη συνέχεια μέσα από σύντομα θεατρικά δρώμενα υπό την καθοδήγηση της θεατρολόγου κας Ισμήνης Χαντζή, οι μαθητές ζωντάνεψαν κείμενα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες που έχουν οι ίδιοι συγγράψει εντός του σχολικού έτους κατά τη διδασκαλία του μαθήματος της Δημιουργικής Γραφής από τις κ. Πιτερού και Χαντζή. Από την ολιστική αυτή προσέγγιση του αρχαίου δράματος δεν θα μπορούσε να λείπει η ενασχόληση των μαθητών με την κατασκευή των κοστουμιών και η μελέτη της ενδυματολογίας μιας παράστασης αρχαίου δράματος. Με αφορμή λοιπόν αυτό το project, οι μαθητές και μαθήτριες της Κατεύθυνσης των Εικαστικών της Γ’ τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Μάγδας Μάρα, απέδωσαν, κατ’ αρχάς σχεδιαστικά, το θεατρικό «ένδυμα» της Αντιγόνης και της Μήδειας. Ήταν μια διαδικασία η οποία εξελίχθηκε και ανατροφοδοτήθηκε αρκετές φορές μέσα από τη λεπτομερειακή ανάλυση των προσωπικοτήτων των δύο ηρωίδων του Αρχαίου Θεάτρου με τη βοήθεια της αναλυτικής μελέτης των κειμένων του Αρχαίου Δράματος.

Το επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας, ήταν η υλοποίηση δύο θεατρικών κουστουμιών, που θα μπορούσαν θεωρητικά να υποτεθούν ως τα «νυφικά» κοστούμια των δύο κορυφαίων ηρωίδων της αρχαίας δραματουργίας, της Αντιγόνης και της Μήδειας. Την υλοποίηση των κουστουμιών αυτών ανέλαβαν οι μαθήτριες Μαριαλένα Μπενάκη και Έφη Σιδέρη, οι οποίες απέδωσαν συνολικά και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούσαν στην ολοκληρωμένη ενδυματολογική και στυλιστική απόδοση τους (με το θεατρικό μακιγιάζ, την υπόδηση και βέβαια τις κομμώσεις και τα κοσμήματα, που συνετέλεσαν στην συνολική απόδοση των προσωπικοτήτων των δύο ηρωίδων, Μήδειας και Αντιγόνης).
Μέσω αυτής της δράσης, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά και να προσεγγίσουν ολιστικά τη θεατρική πράξη από τη σκοπιά τόσο των δημιουργών όσο και των ηθοποιών και των σχεδιαστών ενδυμάτων στον τόπο που φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος από την αρχαιότητα έως και σήμερα και δεν είναι άλλος από το θέατρο της Επιδαύρου. Ευχόμαστε να διατηρήσουν πάντοτε τον ενθουσιασμό που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής και να αξιοποιήσουν καλλιτεχνικά την αγάπη τους για το αρχαίο δράμα και για το θέατρο της Επιδαύρου στη συνέχεια της μαθητικής αλλά και της ενήλικης ζωής τους.
Κείμενα: Δάφνη Πιτερού και Μάγδα Μάρα Φωτογραφίες: Μάγδα Μάρα, Δάφνη Πιτερού και Δημήτριος Γεωργαντάς
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ