ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Το Άργος τίμησε την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Κατίνα Παξινού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 3:33:00 μ.μ. | | |
Κατίνα Παξινού
Το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 το Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Άργους και το Φιλολογικό του Τμήμα, πραγματοποίησε μια εκδήλωση μνήμης , αφιερωμένη στην αξέχαστη ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου Κατίνα Κωνσταντοπούλου- Παξινού.

Ομιλήτριες ήταν η κ. Βαρβάρα Γεωργοπούλου- Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα: «Η Κατίνα Παξινού και το Αρχαίο Θέατρο» και η κ. Αλεξία Αλτουβά , Καθηγήτρια του τμήματος θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ με θέμα: «Κατίνα Παξινού, σημαντικές στιγμές της πορείας της». Την Επιστημονική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η κ. Εύη Προύσαλη, κόρη του αείμνηστου ηθοποιού Αθηνόδωρου Προύσαλη, η οποία είναι διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Παραστατικές Τέχνες στο ΕΑΠ , δραματουργός και κριτικός θεάτρου.
Τα φώτα έσβησαν και η υποβλητική φωνή της Παξινού σε ένα απόσπασμα από τον Ματωμένο Γάμο του Λόρκα κατέκλισε την Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», ή οποία ήταν γεμάτη από τα μέλη του λυκείου, φίλους αλλά κι εκλεκτούς προσκεκλημένους. Μπροστά στα μάτια μας άρχισε να ξεδιπλώνεται η ζωή ενός μύθου. Μέσα από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις γνωρίσαμε τόσο πτυχές της καλλιτεχνικής της πορείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν και οι νεότεροι έμαθαν ότι ήταν η πρώτη μη –Αμερικανίδα ηθοποιός που τιμήθηκε με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου, το 1943 στην ταινία: «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα», στο ρόλο της φλογερής Ισπανίδας Επαναστάτριας Πιλάρ.
Η αγάπη της για την Αργολίδα, μεγάλη. Από τα καλοκαίρια που περνούσε στο αρχοντικό του θείου της Ηλία Κωνσταντόπουλου , ένα υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο επί της οδού Δαναού, μέχρι την αγαπημένη της Επίδαυρο, όπου μαζί με τον Αλέξη Μινωτή καθιέρωσαν των θεσμό των Επιδαύριων.
Φωτογραφίες, ηχητικά αποσπάσματα που με μεγάλη προθυμία μας παραχώρησε το Εθνικό Θέατρο αλλά και συνεντεύξεις από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάστηκαν σε βίντεο μικρού μήκους που επιμελήθηκε η Φιλόλογος και αγαπητή φίλη του Λυκείου μας κ. Χριστίνα Σιδέρη.

Αξιομνημόνευτη και ιδιαίτερα συγκινητική η συνέντευξη που παραχώρησε για την συγκεκριμένη εκδήλωση ο εγγονός της κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Έτσι γνωρίσαμε την Παξινού ως μια δοτική , αξιοπρεπή γυναίκα, μάνα, γιαγιά αλλά και πολυτάλαντη, αφού της άρεσε το κέντημα και η ζωγραφική. Ένα πρότυπο για της γυναίκες κάθε εποχής!

Κλείνοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του ΛτΕ Άργους κ. Ευτυχία Δημοπούλου –Κώρου , ευχαρίστησε όλες τις κυρίες του Δ.Σ. , ιδιαιτέρως την κ. Βασιλική Καχριμάνη για την προσωπική εργασία και την οργάνωση της εκδήλωσης, τις κυρίες Αντιπροέδρους Ελισάβετ Κοντού και Στέλλα Λιολίτσα για την προετοιμασία του κεράσματος και την υποστήριξη, την κ. Κουτρουμπή Κατερίνα για τα όμορφα αναμνηστικά για τις ομιλήτριές μας από το τμήμα Μικροϋφαντικής ,ενώ έκανε πρόταση στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Παναγιώτη Μπουλούκο να ονομαστεί ο δρόμος απέναντι από το Κωνσταντοπούλειο όπου τυγχάνει να βρίσκονται τα γραφεία του Λυκείου με το όνομα της μεγάλης ηθοποιού. Γένοιτο..
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Άργους- Μυκηνών για την παραχώρηση της Αίθουσας, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός», κ. Σωτήρη Κοτσοβό για τις πληροφορίες που μας έδωσε σχετικά με την Κατίνα Παξινού. Ευχαριστούμε επίσης τον Πρόεδρο της Αργολικής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού κ. Γιαννούση , τον κ. Τσάγκο καθώς κι όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ