ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Επίδειξη Ξιφασκίας στη Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:10:00 π.μ. | |
Αθλητές
Με μεγάλη χαρά, συγκίνηση και τιμή η Στέγη Αθλητισμού και Πολιτισμού Αργολίδας «Ο Ταξιάρχης» με την προπονήτριά της Αγγελική Ταμπάκη, συμμετείχαν με την επίδειξη του Ολυμπιακού Αθλήματος της Ξιφασκίας, στην Εκδήλωση-Τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων στο πλαίσιο υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ 2024». 

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε με τιμές Αρχηγού Κράτους στην πλατεία Συντάγματος, από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτριο Ορφανό, αντιπροσωπείας επισήμων της ΕΟΕ και εκπροσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ 2024».
Λίγα λόγια για το Ολυμπιακό Άθλημα της Ξιφασκίας

Η ξιφασκία είναι ένα σύγχρονο, σύνθετο άθλημα, που με τη σημερινή του μορφή έχει ιστορία πέντε περίπου αιώνων. Στις αρχές του 16ου αιώνα εμφανίζονται στην Ευρώπη, οι πρώτες σχολές οπλομαχίας και τα πρώτα συγγράμματα από Ισπανούς, Ιταλούς και Γάλλους οπλοδιδασκάλους. Οι σχολές αυτές βασικό σκοπό είχαν να προετοιμάσουν τους ευγενείς, ώστε να μπορούν να προασπίσουν την τιμή τους κατά τις μονομαχίες και όχι για να λάβουν μέρος σε αγώνες. ΄Όμως αυτές θέσπισαν και εξέλιξαν με την πάροδο του χρόνου το σύγχρονο άθλημα.
Σήμερα η ξιφασκία είναι ένα ειρηνικό και απολύτως ασφαλές άθλημα. Θεωρείται ευγενές και αυτό ίσως είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κρατήσει - και της αξίζει άλλωστε - από τους προγόνους της. Στις μέρες μας έχει αποποιηθεί και το χαρακτηρισμό του αθλήματος των βασιλέων και των ηγεμόνων, αφού όλο και περισσότερα παιδιά κατακλύζουν τους συλλόγους - που δεν είναι πια κλειστές λέσχες και clubs. Απευθύνεται σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από 7 χρονών.
Η ξιφασκία είναι ένα άθλημα αίθουσας που διέπεται από την φιλοσοφία ενός αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου, προσπαθείς να αγγίξεις τον αντίπαλο χωρίς να του επιτρέπεις να σε αγγίξει. Η εκμάθησή της γίνεται σε κλειστή αίθουσα με ειδικό εξοπλισμό και υπό την καθοδήγηση προπονητή.

Η ξιφασκία βελτιώνει τις περισσότερες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης, όπως: την ταχύτητα, τη δύναμη, την εκρηκτικότητα, την αντοχή και τη συνεργασία χεριών και ποδιών. Ο συνδυασμός τεχνικής και τακτικής, ασκεί το πνεύμα αυξάνοντας την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης, εξασκεί τη γρήγορη σκέψη και την απόφαση αντίδρασης για το καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα από μια ποικιλία επιλογών, μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης (reflex). ΄Ετσι χαρίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση στον ασκούμενο.
Οι κανόνες ασφαλείας που διέπουν τον εξοπλισμό των αθλητών εκμηδενίζουν τις πιθανότητες τραυματισμού :Οι στολές των αθλητών κατασκευάζονται από συνθετικό ανθεκτικό υλικό κέβλαρ (το υλικό που χρησιμοποιείται στις θωρακίσεις αυτοκινήτων και στην κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων).
Οι μάσκες που καλύπτουν το πρόσωπο διαθέτουν ενισχυμένο μεταλλικό πλέγμα και fiberglass με μεγαλύτερο θώρακα για το λαιμό.
Τα ξίφη κατασκευάζονται από ειδικά κατεργασμένο άθραυστο ατσάλι.(πηγή: www.fencing.org.gr)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ