ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας για την καταβολή του δώρου Πάσχα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:14:00 μ.μ. |
Δώρο Πάσχα
Μπροστά στον καταιγισμό παραπληροφόρησης της εργοδοσίας, που αξιοποιεί όλων των ειδών τα τεχνάσματα για να μπερδέψει τους εργαζομένους, ενημερώνουμε υπεύθυνα σε αυτές τις δύσκολες ημέρες για το δώρο Πάσχα.

Οι επιχειρήσεις που απασχολούν ή απασχόλησαν εργαζόμενους από 1/1/2024 έως 30/4/2024 οφείλουν να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα το αργότερο μέχρι Μεγάλη Τετάρτη. Καταβάλλεται σε όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας κι απαγορεύεται η καταβολή του σε είδος, κάθε μορφής. Καθώς και η όποια «συμφωνία» για μη καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου, ή ενσωμάτωσή του στο βασικό μισθό είναι ΑΚΥΡΗ.

Το δώρο του Πάσχα ανέρχεται στο μισό του μηνιαίου μισθού, εάν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό, και σε 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Αν ο εργαζόμενος δεν απασχολήθηκε ολόκληρο το παραπάνω διάστημα, θα λάβει αναλογία του δώρου.

Το δώρο Πάσχα, είναι κατάκτηση των εργαζομένων και αποτελεί κρατήσεις από τον βασικό μισθό, ώστε να καταβάλλεται συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, σε γιορτές, στην Καλοκαιρινή άδεια για να καλύπτει τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το Δώρο Πάσχα μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη. Αντίστοιχο ποινικό αδίκημα είναι για τον εργοδότη, και όταν καταβάλετε το Δώρο από τον εργοδότη προκειμένου να επιστραφεί από τον εργαζόμενο που απειλείται με απόλυση! Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει ο ίδιος στο σωματείο μας και στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά και να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα, αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα για την άσκηση δίωξης κατά του εργοδότη με αυτόφωρη διαδικασία.

Συνάδελφοι/ισσες, όπως κάθε εργατική κατάκτηση ο καλύτερος τρόπος περιφρούρησης κι αυτού του δικαιώματος είναι η συλλογική διεκδίκηση και καταγγελία μέσα από τα εργατικά σωματεία. Μπροστά σε αυτό, καλούμε κάθε εργαζόμενο της Αργολίδας στο Εμπόριο, στον επισιτισμό και σε όποιον άλλο κλάδο εργάζεται, να μην φοβηθεί να καταγγείλει αμέσως την οποιαδήποτε, έστω και απόπειρα καθυστέρησης ή κλοπής του Δώρου Πάσχα από την εργοδοσία, στα τηλεφωνα 6932134064, 6932363083, email: idypal.argolidas@gmail.com
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ