ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πάσχα στο Ναύπλιο: Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:58:00 π.μ. | |
Πάσχα στο Ναύπλιο
Ηµέρες κατάνυξης και περισυλλογής οι Άγιες Ηµέρες οι οποίες διανύουµε κάτω από δύσκολες συγκυρίες, οικονοµικές, κοινωνικές, υπό τη σκιά δύο πολέµων και των δεινών που επέφεραν σε πολλά µέτωπα. Πορευόµαστε όµως προς το Πάσχα µε πίστη κι αισιοδοξία, αντλώντας δύναµη από το ελπιδοφόρο, Αναστάσιµο Μήνυµα. 

Το ύψιστο µήνυµα των ηµερών, µέσα από το οποίο µπορούν να ξεπεραστούν τα όποια εµπόδια και οι όποιες δυσκολίες. Συνεχίζουµε την πορεία µας προς το µέλλον που ελπίζουµε, επιδιώκουµε, ονειρευόµαστε για µας και για τα παιδιά µας. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλες και όλους! 

∆ηµήτριος Ι. Ορφανός 
∆ήµαρχος Ναυπλιέων

Το Άγιο Πάσχα, η σπουδαιότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, έφτασε και ο ∆ήµος Ναυπλιέων την υποδέχεται µε ευλάβεια, σεβασµό στην παράδοση και δηµιουργικότητα. 

Οι παραδόσεις και οι τελετουργίες συνοδεύουν το ΠΑΣΧΑ τόσο στην κοσµοπολίτικη πόλη του Ναυπλίου όσο και στις δηµοτικές κοινότητες, συνδυάζοντας την Τέχνη µε την παράδοση των Άγιων Ηµερών! 

Η ευχή για όλους µας, να αντλήσουµε τη δύναµη από το ανέσπερο φως και να δηµιουργήσουµε το µέλλον µε θετικότητα!

Θεµατολογία πασχαλινών εκδηλώσεων - δράσεων 

Στολισµός και άνθη 

Στον Χριστιανισµό τα λουλούδια κατέχουν εξέχουσα θέση και έτσι δεν θα µπορούσαν να λείπουν από το Άγιο Πάσχα, τη µεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδοµάδας στολίζονται παρτέρια µε άνθη, αλλά και τα παιδιά που συµµετέχουν στα Λαζαράκια, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου επιδεικνύουν σεβασµό στη µεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Επί πλέον τα άνθη συµβολίζουν την ανανέωση της ζωής, ένα θέµα που συχνά συνδέεται µε το Πάσχα. Λάβαρα χρώµατος µωβ τοποθετούνται στα παράθυρα του ∆ηµαρχείου και σε σηµεία της παλιάς πόλης που δηλώνουν το πένθος των ηµερών. 

Περιηγήσεις - ξεναγήσεις σε εκκλησιαστικά και ιστορικά µνηµεία του ∆ήµου 

Ο ∆ήµος Ναυπλιέων δύναται να οργανώσει περιηγήσεις - ξεναγήσεις σε εκκλησιαστικά και ιστορικά µνηµεία. Με τη δράση αυτή προωθούµε τον πολιτισµό, την ιστορία και την καλλιτεχνία, ενισχύουµε τον εναλλακτικό τουρισµό, την εκπαίδευση και τον πολιτιστικό διάλογο. ∆ράσεις για παιδιά Στόλισµα αυγών 

Τα λαζαράκια: Το Σάββατο του Λαζάρου “η πρώτη Λαµπρή”, όπως λέγεται, προοικονοµεί την Μεγάλη Ανάσταση του Κυρίου και αναβιώνει το έθιµο του Λαζάρου µε τα παιδιά που ψάλλουν τα λαζαρικά κάλαντα. 

Πασχαλινό εικαστικό εργαστήρι: Eργαστήρια κατασκευής λαµπάδας, ζωγραφικής πασχαλινών αυγών, κατασκευής πασχαλιάτικων καρτών, κατασκευής πασχαλινών καλαθιώνστο Ναύπλιο και στα δηµοτικά διαµερίσµατα. Κυνήγι κρυμµένου θησαυρού συνυφασµένος µε τις Άγιες Μέρες του Πάσχα - Παιχνίδια εξερεύνησης. 

Πασχαλινό Βazzar Τοπικοί φορείς, Σωµατεία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι παραµένουν οι κυρίαρχοι πάροχοι και στυλοβάτες αυτής της εορταστικής όασης την Κυριακή των Βαΐων στην Πλατεία Συντάγµατος 

Πού µπορείτε ν’ ακούσετε τις χορωδίες της πόλης; 

Η «∆ηµοτική Χορωδία» υπό τη διεύθυνση - διδασκαλία του µαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη,το «Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» υπό τη διεύθυνση του µαέστρου Γιάννη Νικολόπουλου και οι «Βυζαντινοί & Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα εθελοντικά παρίστανται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδοµάδας σε ναούς του Ναυπλίου ψάλλοντας ύµνους και εγκώµια Στολισµός των Επιταφίων Με βαθιά κατάνυξη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και όπου υπάρχει ορθόδοξη ψυχή, πιστοί στολίζουν και προσκυνούν τον Επιτάφιο. Αξίζει για όλους η βραδινή επίσκεψη και η περιδιάβαση σε εκκλησίες του Ναυπλίου και των χωριών κατά την διάρκεια του στολισµού. 

Πού µπορείτε να παρακολουθήσετε την περιφορά των Επιταφίων; 

Οι περιφορές των Επιταφίων της Μ. Παρασκευής στο Ναύπλιο, αλλά και στα δηµοτικά διαµερίσµατα έχουν εξαιρετικό χρώµα και ακολουθούν κάποιου είδους ιεροτελεστία που κάνουν το γεγονός πιο κατανυκτικό. Κατανυκτική συνάντηση Επιταφίων στην πλατεία Συντάγµατος, στην πλατεία Εθνοσυνελεύσεως και στην στάση «Θανάσαινα». 

Η ∆ηµοτική Φιλαρµονική συνοδεύει µε πένθιµα εµβατήρια τον Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου έως την πλατεία Συντάγµατος όπου εκεί συναντώνται οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Ακολούθως η λιτανείατου Επιτάφιουσυνεχίζεταιέως την επιστροφή στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου. 

Η ∆ηµοτική Χορωδία και το Μεικτό Πολυφωνικό Σχήµα της ∆ηµοτικής Χορωδίας Ναυπλίου συνοδεύουν µέσα από τα γραφικά στενά της παλιάς πόλης και ιδίως του Ψαροµαχαλά τον Επιτάφιο της Παναγίαςέως την πλατεία Συντάγµατος, όπου εκεί συναντώνται οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών της παλιάς πόλης του Ναυπλίου και συνεχίζουν έως την επιστροφή στον Ιερό Ναό του Γεννεσίου της Θεοτόκου. 

Επί πλέον πραγµατοποιούνται κατανυκτικές περιφορές στους ιερούς ναούς των δηµοτικών διαµερισµάτων του ∆ήµου. Αξιοσηµείωτη είναι η περιφορά του Επιταφίου εντός της θάλασσας στο Τολό, αποδίδοντας µε αυτόν τον τρόπο τιµές στη θάλασσα και ευλογώντας το υγρό στοιχείο που θρέφει ακόµα τους σηµερινούς Τολιανούς. 

Ανάσταση στον ∆ήµο µας 

Η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα µοναδικό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία. Ως υπέρλογο γεγονός αποτελεί τον πυρήνα της Εκκλησίας, που ο ίδιος ίδρυσε. Μοιράζονται κόκκινα αυγά και κουλούρια, κατά το έθιµο, σε πολλές εκκλησίες των δηµοτικών διαµερισµάτων.

Κυριακή του Πάσχα 

Η Κυριακή του Πάσχα είναι η ηµέρα που σύµφωνα µε το χριστιανικό εορτολόγιο εορτάζεται η Ζωηφόρος Ανάσταση του Ιησού, η νίκη της ζωής επί του θανάτου.

 Το κάψιµο του Ιούδα 

Έθιµο που πραγµατοποιείται µετά τη λειτουργία της Αγάπης είτε σε πλωτή πλατφόρµα, που είναι ορατή στην παραλία, µε φαντασµαγορικό τρόπο, είτε µε πυροβολισµούς, είτε µε την ανατίναξη του Ιούδα. 

Το Πάσχα για τους Καθολικούς 

Στο Ναύπλιο υπάρχει και λειτουργεί η Καθολική εκκλησία τηςΜεταµορφώσεως του Σωτήρος, η επονοµαζόµενη «Φραγκοκλησιά».Τονίζεται ότι οι Καθολικοί χριστιανοί εορτάζουν το Πάσχα στην Ελλάδα, όχι µαζί µε τους υπόλοιπους ανά τον κόσµο Καθολικούς, αλλά µαζί µε τους Ορθοδόξους. Οπότε οι Καθολικοί που κατοικούν στο ∆ήµο µας αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες Καθολικοί µπορούν να εορτάσουν το Πάσχα στην Καθολική εκκλησία (Φραγκοκλησιά), είτε να νιώσουν τις κατανυκτικές αυτές ηµέρες µαζί µε το πλήθος των Ορθοδόξων. 

Ηµερολόγιο πρόγραµµα Πασχαλινών εκδηλώσεων - δράσεων 

27.04.2024 Σάββατο του Λαζάρου 

Μιδέα, ώρα 10:30 Λαζαρικά κάλαντα Ναύπλιο, ώρα 11:00 Λαζαρικά κάλαντα στις γειτονιές της πόλης µας Πυργιώτικα, ώρα 17:30 Ζύµωµα παραδοσιακής κουλούρας του Πάσχα στην πλατεία του χωριού. Οι ντόπιοι φτιάχνουν Λαζαράκια, πασχαλιάτικα κουλουράκια και βάφουν αυγά. Κερνούν τους παρευρισκόµενους µελωµένο τηγανόψωµο. Επίσης θα γίνει και κατασκευή λαµπάδας. 

Ασίνη, ώρα 18:00 Λαζαρικά κάλαντα στα στενά του χωριού από τα παιδιά. Πασχαλινά κουλούρια στην πλατεία του χωριού. Έναρξη Πασχαλινού Bazaar του Συλλόγου στην πλατεία. 

28.04.2024 Κυριακή των Βαΐων 

Ναύπλιο Πλατεία Συντάγµατος, ώρα 10:00 Πασχαλινό Bazaar Κάντια, ώρα 10:00 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών. Θα µοιραστούν παραδοσιακά Λαζαράκια. Ναύπλιο Ιερός Ναός Παναγίας, ώρα 12:00 Συναυλία θρησκευτικής και εκκλησιαστικής µουσικής 

Η ∆ηµοτική Χορωδία Ναυπλίου - Μεικτό Πολυφωνικό Σχήµα, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Ναυπλίου «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» και η Νεανική ∆ηµοτική Χορωδία Ναυπλίου υπό την διδασκαλία - διεύθυνση του µαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη και συνοδεία πιάνου από την Ελένη Μπέλεση, ψάλλουν και τραγουδούν έργα θρησκευτικής µουσικής από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, καθώς και ύµνους και ωδές από την ακολουθία της Μεγάλης Εβδοµάδας. 

29.04.2024 Μ. ∆ευτέρα 

Ασίνη, ώρα 11:00 Πασχαλινές κατασκευές µε τα παιδιά στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασίνης. Ναύπλιο Προσκυνηµατικός Ναός Αγίου Αναστασίου, ώρα 19:00 Ακολουθία του Νυµφίου από το Χορωδιακό σχήµα «Βυζαντινοί & Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα. 

30.04.2024 Μ. Τρίτη ώρα 19:00 

Ναύπλιο Ιερός Ναός Παναγίας: «ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ» από την χορωδία του Ιερού Ναού της Παναγίας µε την αρωγή µελών του Μεικτού Πολυφωνικού Σχήµατος της ∆ηµοτικής Χορωδίας Ναυπλίου υπό τη διδασκαλία - διεύθυνση του µαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη. Προσκυνηµατικός Ναός Αγίου Αναστασίου: «ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ»από το Χορωδιακό σχήµα «Βυζαντινοί & Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα. 

01.05.2024 Μ. Τετάρτη 

Ναύπλιο Πλατεία Συντάγµατος, ώρα 12:00 Το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών και ∆ηµιουργικής Απασχόλησης «∆ΗΜΙΟΥΡΓΩ» προσκαλεί τα παιδιά στην κατασκευή πασχαλιάτικων καρτών διαλέγοντας έργα τέχνης ζωγράφων µε θέµα το Πάσχα και της Μεγάλης Εβδοµάδας. Προσκυνηµατικός Ναός Αγίου Αναστασίου, ώρα 19:00 Ακολουθία του Μυστικού ∆είπνου από το Χορωδιακό σχήµα «Βυζαντινοί & Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα. Άγιος Σπυρίδωνας, ώρα 21:30 Ο ∆ήµος Ναυπλιέων µε την συνεργασία του «Θεατροδροµίου» και της µουσικού ΜόνικαςΛουτζ- Παπαϊωάννου διοργανώνει εκδήλωση µε µουσική και απαγγελία Πασχαλινού διηγήµατος του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη σε µία κατανυκτική ατµόσφαιρα υπό το φως των κεριών. Πλατεία Άγιος Γεώργιος, ώρα 22:30 Συναυλία της ∆ηµοτικής Φιλαρµονικής Ναυπλίου µε πένθιµα εµβατήρια ελλήνων και ξένων συνθετών υπό τη διδασκαλία - διεύθυνση του µαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη. 

02.05.2024 Μ. Πέµπτη 

Ναύπλιο Πλατεία Συντάγµατος, ώρα 10:00 Υπαίθριο ανοιχτό εικαστικό εργαστήρι µε ελεύθερη συµµετοχή όλων των παιδιών από το Κ∆ΑΠ Ναυπλίου. Πάρκο Κολοκοτρώνη, ώρα 12:00 Το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών και ∆ηµιουργικής Απασχόλησης «∆ΗΜΙΟΥΡΓΩ» προσκαλεί τα παιδιά σε πασχαλιάτικα παιχνίδια εξερεύνησης. Ο Πασχαλιάτικος Λαγός ανυποµονεί για το Πάσχα, αλλά έχασε τα αυγά του… Τα παιδιά θα τον βοηθήσουν να τα βρει. Θα τα καταφέρουν; Κρατώντας χάρτες του πάρκου θα ψάξουν παντού... Ναύπλιο Ιεροί Ναοί της πόλης, ώρα 19:00 Παναγία: «Σήµερον Κρεµάται» και «Μακαρισµοί» από την χορωδία του Ιερού Ναού της Παναγίας µε την αρωγή µελών του Μεικτού Πολυφωνικού Σχήµατος της ∆ηµοτικής Χορωδίας Ναυπλίου υπό τη διδασκαλία - διεύθυνση του µαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη. Προσκυνηµατικός Ναός Αγίου Αναστασίου: Ακολουθία των Αγίων Παθών από το Χορωδιακό σχήµα «Βυζαντινοί & Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα. Κατά τον στολισµό των Επιταφίων, ώρα 23:00 Το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του κ. Γιάννη Νικολόπουλου ψάλλει στους ναούς της πόλης κατά τη διάρκεια του στολισµού των Επιταφίων, ύµνους και εγκώµια από τις ακολουθίες της Μ. Εβδοµάδας. Το παραδοσιακό Μοιρολόι - Θρήνος της Παναγιάς στους ναούς της πόληςκατά τη διάρκεια του στολισµού των Επιταφίωναπό το Χορωδιακό σχήµα «Βυζαντινοί & Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα.  

Θα παρουσιαστεί απόσπασµα από το REQUIEM του W. A. MOZART, ύµνοι της Μ. Εβδοµάδας σε επεξεργασία Ιωάννου Σακελλαρίδη και τραγούδια αφιερωµένα στην Μητέρα Παναγία, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και µουσική Θεοδόση Αντωνιάδη.

03.05.2024 Μ. Παρασκευή 

Ναύπλιο Ιεροί Ναοί Παναγίας και Αγίου Γεωργίου, ώρα 12:00 Η Παιδική Χορωδία του ∆ήµου Ναυπλιέων υπό τη διεύθυνση του κ. Γιάννη Νικολόπουλου θα ψάλλει εγκώµια της ηµέρας. 19:00 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου Το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου µε το Νεανικό και το Τµήµα Ενηλίκων υπό τη διεύθυνση του κ. Γιάννη Νικολόπουλου ψάλλουν τα εγκώµια της ηµέρας. Ιερός Ναός Παναγίας Ναυπλίου Η Χορωδία του Ιερού Ναού της Παναγίας µε την αρωγή µελών του Μεικτού Πολυφωνικού Σχήµατος της ∆ηµοτικής Χορωδίας Ναυπλίου θα ψάλλουν τα εγκώµια και το πένθιµο εµβατήριο MARCIAFUNEBRE»Αι γενεαί πάσαι» υπό τη διδασκαλία διεύθυνση του µαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη. Προσκυνηµατικός Ναός Αγίου Αναστασίου Ακολουθία του Επιταφίου - Εγκώµια από το Χορωδιακό σχήµα «Βυζαντινοί & Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα. 21:15 Έναρξη Περιφοράς των Επιταφίων Ναύπλιο, παραλία Τολού και δηµοτικές κοινότητες. 

04.05.2024 Μ. Σάββατο 

Ναύπλιο Πύλη της Ξηράς, ώρα 11:00 Βιωµατικός περίπατος στην παλιά πόλη και περιήγηση στα θρησκευτικά µνηµεία και ναούς, υπό τη συνοδεία της Συµβούλου της ∆ηµοτικής Κοινότητας Ναυπλίου κας Πόπης Καλκούνου. Μιδέα, ώρα 18:00 Οδοιπορικό σε θρησκευτικά µνηµεία του ∆ήµου Μιδέας και συγκεκριµένα στις εκκλησίες της Κοίµησης της Θεοτόκου στην Αγία Τριάδα, της Μεταµόρφωσης του Σωτήρα στο Πλατανίτι, της Κοίµησης της Θεοτόκου στο Πλατανίτι µε την επιµέλεια του αρχαιολόγου Κώστα Τζιαµπάση. Βιβάρι Πασχαλινά κουλούρια και κόκκινα αυγά θα µοιράζονται στην είσοδο της εκκλησίας του χωριού. Κάντια Στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών µετά το τέλος της Αναστάσιµης Λειτουργίας θα µοιραστούν στους πιστούς κουλούρια και αυγά από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Κάντιας. 

05.05.2024 Κυριακή του Πάσχα 

Ασίνη, ώρα 17:30 Κατασκευή του οµοιώµατος του Ιούδα από τους νέους του χωριού και περιφορά σε όλα τα στενά. Μιδέα, ώρα19:00 Έθιµο της Αγάπης Τολό, ώρα 20:30 Κάψιµο του Ιούδα σε πλωτή πλατφόρµα 

06.05.2024 ∆ευτέρα του Πάσχα 

Ναύπλιο Προαύλιο Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου στην παραλία της Καραθώνας, ώρα 19:30 Το «Θεατροδρόµιο» µε τη συνεργασία του ∆ήµου Ναυπλιέων φιλοξενεί, τον ηθοποιό - σκηνοθέτη Γιώργο Μπινιάρη, στην µουσική αφήγηση «Το µόνον της ζωής του ταξειδιον», του Γεωργίου Βιζυηνού, συνοδεία ζωντανής µουσικής από τη ∆άφνη Μπινιάρη και τον Κώστα Σιάγα. Ο ∆ήµος Ναυπλιέων ευχαριστεί την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, τα Συµβούλια των ∆ηµοτικών Κοινοτήτων , τους Πολιτιστικούς και Μορφωτικούς Συλλόγους , τα Σχολεία και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεµόνων του ∆ήµου µας για την συµβολή τους στις πασχαλινές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ