ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Βουλευτής Αργολίδας Γ. Γαβρήλος: Η αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες και ο αθέμιτος ανταγωνισμός απειλούν την ελληνική γεωργία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:32:00 μ.μ. |
Βουλευτής Αργολίδας Γ. Γαβρήλος
Στην Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, εις βάρος των Ελλήνων αγροτών, λόγω της κατακόρυφης αύξησης εισαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών από τρίτες χώρες, στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Eurostat, μόνο για το 2023, οι συγκεκριμένες εισαγωγές αυξήθηκαν, σε σχέση με το 2022, κατά περίπου 33%, ενώ μόνο τον φετινό Μάρτιο ανήλθαν περίπου στο 37%.


Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μέσω του αρμόδιου Τομεάρχη της για την Αγροτική Πολιτική εγκαλεί, την Κυβέρνηση και τον κ. Αυγενάκη για την απροθυμία τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ντόπιων παραγωγών αλλά και την αξία των εγχώριων αγροτικών προϊόντων. Πως μπορεί να επιζήσει ο αγρότης μας σε αυτό το περιβάλλον άνισου ανταγωνισμού, αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα προϊόντα που εισάγονται από τις τρίτες χώρες δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για την τήρηση των θεσμοθετημένων προδιαγραφών, που ισχύουν για τους παραγωγούς της Ε.Ε., ούτε φυσικά έχουν την ίδια επιβάρυνση εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Γαβρήλος, ο αγροτικός τομέας της χώρας μας αυτή τη στιγμή είναι στο όριο της βιωσιμότητας. Όχι μόνο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την διαμορφούμενη κατάσταση, αλλά τα εγχώρια φρούτα και λαχανικά παραμένουν αδιάθετα ή ακόμα και ασυγκόμιστα στο χωράφι. Όσο για το εμπόριο πορτοκαλιού, παραμένει κυριολεκτικά «παγωμένο» και στα «αζήτητα», αφού τα αντίστοιχα Αιγυπτιακά προϊόντα έχουν κατακλύσει την αγορά, με χαμηλότερες τιμές, φέρνοντας σε αδιέξοδο το σύνολο των Ελλήνων πορτοκαλο-παραγωγών.

Ζητάμε εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, τονίζει. Να αυξηθούν οι έλεγχοι και να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να σταματήσει αυτός ο κατήφορος, να οχυρωθούν τα ελληνικά προϊόντα και να διασφαλιστεί συνολικά το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, που εκτός των πολιτικών της ΝΔ, τώρα απειλείται και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ