ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Χρέη, δάνεια κι εξωγήινοι στο Ναύπλιο (γράφει ο Κωνσταντίνος Κουβαράς)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:45:00 π.μ. | | |
Κωνσταντίνος Κουβαράς
Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα, ιδίως όταν έχεις πάρει μάτι του τι χάλι θα παραλάβεις, ο χρόνος ξεκινάει την επομένη των νικητήριων εκλογών. Ήτοι στις 16/10/2023. Πόσο έχουμε σήμερα; 07/04/2024. Μήπως κλείνουμε εξάμηνο; Ή είναι η ιδέα μου;

Διάβασα πρόσφατα σε κάποιο μέσο ότι η Δημοτική Αρχή μετά την πανηγυρική παρουσίαση του χρέους στο Ναύπλιο, προτίθεται να ορίσει ειδικές ομάδες κρούσης ανά τομέα στον Δήμο, οι οποίοι θα συνεχίσουν πιο διεξοδικά τις ανασκαφές. Φαντάζομαι τέτοια επιμονή πρέπει να είχε επιδείξει και ο Ερρίκος Σλήμαν (1822-1890, πρωτοπόρος στον τομέα της αρχαιολογίας) για να βρει τις Μυκήνες.

Μάλιστα. Τι να πω;

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι μάλλον λάθος δρόμο έχουν ακολουθήσει. Μήπως θα ’πρεπε να το ξανασκεφτούν και να στείλουν ένα βιογραφικό στον ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Τώρα έχουν και προϋπηρεσία. Και λέω την Αμερική γιατί εκεί θα βρουν πολύ ψωμί καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο όπως έχουμε ξαναπεί. Δεν ξέρω, ας το ξανασκεφτούν.

Μετά διάβαζα τους παράλληλους βίους Άργους – Ναυπλίου. Μου έκανε εντύπωση ο συγχρονισμός τους στην αίτηση δανείου στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Λέω λες; Λες αυτοί ν’ αποκτήσουν τελικά σύμπνοια μετά από τόσους αιώνες αντιπαλότητας. Λέτε να δούμε κι εμείς εδώ να ενώνονται οι Παναργειακός και Πανναυπλιακός όπως στον Βόλο (όπου ενώθηκαν οι Νίκη και Ολυμπιακός Βόλου). Ν’ αξιοποιήσουμε επιτέλους ουσιαστικά και τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιρίζοντες παράγοντες που διαθέτουμε. Μήπως να τους στέλναμε και στον Μπέο (παραγοντικός ογκόλιθος στο Ελληνικό ποδόσφαιρο από συστάσεως Ελληνικού κράτους, ήτοι πριν εφευρεθεί το ποδόσφαιρο· πάντα είμασταν μπροστά ως λαός, ανοίγαμε δρόμους) για μετεκπαίδευση; Υπάρχει ακόμη καιρός για θαύματα αδέλφια.

Ας αλλάξουμε όμως θέμα.

Παρατήρησα όλη την προηγούμενη εβδομάδα τους διαξιφισμούς πέριξ του Δανείου στο Ναύπλιο. Τόση ζέση, τόση ενέργεια, και κανείς δεν αφιέρωσε μια γραμμή για το τι θα κάνουμε.

Ο δε Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Αναπληρωτής Δήμαρχος ξεσπάθωσε δίνοντας στην κυριολεξία ρεσιτάλ. Τόσο εμπεριστατωμένη ανάρτηση στα μέσα για το θέμα των χρεών και του Δανείου, τι να πω; Μπράβο. Δεν το κρύβω ζήλεψα (ξέρετε είναι η υποσυνείδητη περίπτωση ζήλειας που δεν το παραδεχόμαστε ούτε στον εαυτό μας), το πάθος στην γραφή, το μέγεθος του γραπτού (είδατε δεν είμαι μόνος στο σύμπαν), τέτοιος παλμός; Άξιος! Νιώθω ότι βρήκε τον πραγματικό του εαυτό ως Ρομπέν των Χρεών (καθώς για δάση ούτε λόγος στο Ναύπλιο, ούτε κολυμπηθρόξυλο).

Και κύπελλο στο Δημοτικό Συμβούλιο; Μπράβο, πραγματικά μπράβο. Σε λίγο θα σας κάνω πρόταση να γράψουμε μαζί σενάρια για καριέρα στο Χόλυγουντ. Πιστεύω θα γίνουμε αχτύπητο δίδυμο.

Άσχετο αλλά τα δίδακτρα στο Ωδείο τα θυμάστε; Μάλλον όχι. Άλλαξε ο μήνας και συνεχίζουμε άπρακτοι. Καλέ εδώ θα πάρουμε εκατομμύρια, ποιος χέστηκε (ωχ, μη μιλάμε για σκατά στο Ναυπλιάκι, άλλη λέξη ταμπού μετά τα δάση, βάλτε μπιπ) για μερικές χιλιάδες ευρώ. Μάλλον δε, θα είναι κολλητικό. Άκουσα ότι και οι λαϊκατζήδες λίγο πιο δίπλα απ’ το Ωδείο, κι αυτοί, ακόμη δεν μπορούν να πληρώσουν για την δημοτική θέση που καταλαμβάνουν. Έλα μωρέ τώρα, τι ψάχνεις, ψιλά γράμματα. Φαντάζομαι θα ’χετε κι εσείς τυφλωθεί απ’ τα χρέη κε Αντιδήμαρχε.

Πάντως μπράβο Οικονομική Υπηρεσία να χαρώ εγώ. Αλλά ξέρω είναι νωρίς ακόμη, μην προτρέχουμε. Χρειάζεται χρόνος. Υπομονή λοιπόν αγαπητοί μου συμπολίτες. Κάποια στιγμή θα πληρώσουμε για τα καλά και τους πρώην και τους νυν.

Στα σοβαρά τώρα, ας καταθέσω κι εγώ την δική μου διαίσθηση επί των πραγμάτων.

- Υπάρχουν χρέη από την τέως Δημοτική Αρχή;

- Υπέρογκα.

- Γίνεται παράλληλα θα λέγαμε πολιτική εντυπωσιασμού από τη νυν Δημοτική Αρχή περί της τραγικής κατάστασης που υπάρχει;

- Σίγουρα.

Το θέμα πιστέψτε με δεν είναι πόσα είναι τα χρέη αλλά τι κάνουμε εμείς. Άλλωστε όπως ανέφερα και στην εισαγωγή έχουν ήδη περάσει έξι μήνες. Σκεφτόμουν να αραδιάσω διάφορα κλειδιά για εύρεση κονδυλίων, αλλά πιστέψτε με έχω κουραστεί με όλη την κουστωδία, όντας ανεπίδεκτη μαθήσεως (εδώ κολλάει το 3ο υστερόγραφο). Πιστεύω καλύτερα ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Θα προτείνουμε τρία συγκεκριμένα πράγματα να ψάξετε, μη σας πέσουν και βαριά (σιγά, σιγά γίνεται η αγουρίδα μέλι), μπας και στο τέλος γίνουν και 2-3 σοβαρά έργα υποδομής στον τόπο μας (διυλιστήριο πόσιμου νερού, βιολογικοί καθαρισμοί τριτοβάθμιας επεξεργασίας, λειτουργικά σχολεία, σοβαρό λιμάνι με μαρίνα κλπ κλπ). Ξεκινάμε λοιπόν από την άλφα-βήτα, ήτοι:

- Αυτή είναι η ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ 2021-2027

https://www.espa.gr/el/Pages/default.aspx

- Αυτή είναι μια σύντομη και περιεκτικότατη παρουσίαση του ΕΣΠΑ 2021-2027

https://www.espa.gr/el/Documents/2127/Parousiasi_neou_ESPA_21-27.pdf

- Αυτές είναι αναλυτικά οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ 2021-2027 της χώρας ανά τομέα

https://www.espa.gr/el/Pages/Addresses.aspx

Στις ως άνω υπηρεσίες απουσιάζουν οι Υπουργοί και τα φραπεδόγαλα, οπότε ανασκουμπωθείτε γιατί εκεί κυκλοφορούν δεκάδες δήμαρχοι και συμβουλάτορες, διαβασμένοι και προετοιμασμένοι.

- Η δουλειά γίνεται ως εξής. Βλέπουμε τι μας ενδιαφέρει, μπαίνουμε στην αντίστοιχη υπηρεσία, βλέπουμε το οργανόγραμμα, αρχίζουμε τα τηλέφωνα και οργανώνουμε συναντήσεις. Δυστυχώς είναι ο μόνος σοβαρός τρόπος, δεν υπάρχει άλλος. Όλοι οι άλλοι είναι για τα πανηγύρια (ήτοι for panigiros)

- Αυτά για την ώρα, μην παραμορφωθείτε κιόλας.
_ _ _

Ωραία όλα αυτά τα σεμιναριακά, αλλά ήθελα να ρωτήσω και κάτι μεταξύ μας (μην αγχώνεστε, δεν ακούει κανείς). Τι έχετε κάνει τόσον καιρό; Πότε θα μας ανακοινώσετε αναλυτικά τις κινήσεις σας όλο αυτό το εξάμηνο επί της εύρεσης κονδυλίων; Αναλυτικά κύριοι. Ήτοι, πήγαμε εκεί κι εκεί, παλεύουμε γι’ αυτά κλπ κλπ.

Αναλυτικά. Πότε;

Ορίστε κε Αντιδήμαρχε των Οικονομικών και κε Δήμαρχε και κύριοι Γενικοί και Ειδικοί Σύμβουλοι και λοιποί συγγενείς, αν σας αρέσουν οι αποκαλύψεις, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Για να σας δω τώρα, τι ψάρια πιάνετε. Το κάρφωμα είναι εύκολο, η δημιουργία όμως και το άνοιγμα παιχνιδιού, εκεί πως τα πάμε; Καθώς ως μηχανικός εκτός από αφαίρεση κε Αντιδήμαρχε των Οικονομικών φαντάζομαι γνωρίζετε και πρόσθεση. Ή μήπως όχι, μήπως και για σας 2+2=5;

Να σας δώσουμε 5-6 μέρες πιστεύω είναι καλά. Μια-δυο περισσότερες από την προθεσμία της κας Αντιδημάρχου Καθαριότητας περί του κομβικού θέματος των κάδων στην Παλιά Πόλη. Είναι και πιο βαρύ το θέμα βλέπετε.

Ανεβάστε, λοιπόν, μέσα στην επόμενη εβδομάδα (8-14/4/2024) τι έχετε κάνει. Όχι όμως τηλεγραφικά, αλλά με την ίδια ζέση που αφιερώσατε στα χρέη. Εκεί θέλω να σας δω, και πιστέψτε με όλοι μας. Αναμένουμε, λοιπόν. Μέσα στην εβδομάδα. Αναλυτική ανακοίνωση.

Αν και φοβάμαι ότι δεν έχετε κάνει σχεδόν τίποτα. Φαντάζομαι θα πήγατε 2-3 βόλτες μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα μιλήσατε με τον Αναπληρωτή Υπουργό, που υπήρξε παλαιότερα και Υφυπουργός περί των αυτοδιοικητικών, όχι φυσικά τίποτα παρακατιανές συναντήσεις με προϊσταμένους, προς Θεού. Θα σας είπε δεν, και είπατε τι άλλο να ψάξουμε, δεν έχει νόημα, πάμε πίσω για φραπεδόγαλα στο μικρό μας ινδιάνικο Ναυπλιώτικο χωριό.

Διαψεύστε με λοιπόν, με αναλυτική ανακοίνωση περί των επαφών που έχετε κάνει όλο αυτό το διάστημα (μέσα Οκτώβρη – σήμερα).

Αναμένουμε όλοι.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Κουβαράς

Υ.Γ.1 Τικ τοκ, τικ τοκ, τικ τοκ. Κα Αντιδήμαρχε της Καθαριότητας ο χρόνος περνάει. Έχει μείνει μόνον μία μέρα ακόμη. Πρέπει να βιαστείτε να μας δώσετε ημερομηνία και ποσότητα κάδων για την Παλιά Πόλη. Αν και ήδη ακούγεται στα υπόγεια του Ναυπλίου (μα δεν έχει και πολλά υπόγεια η πόλη μας, τι γράφεις Χριστέ μου; Ότι να ναι) ότι σας έχει πιάσει πανικός, εσάς και το επιτελείο σας, και συνάψατε άρον άρον προγραμματική σύμβαση με απευθείας ανάθεση παρακαλώ με τον Κάπτεν Χούκ, τον αιώνιο εχθρό του Πήτερ Παν. Ξέρετε αυτόν που μισούσε τα ρολόγια. Τικ τοκ, τικ τοκ, τικ τοκ.

Υ.Γ.2 Γνώμη για το δάνειο. Αν η νυν Δημοτική Αρχή είχε κάνει τη δουλειά της όλο αυτό το εξάμηνο, πιστέψτε με τα αναγκαία χρήματα θα ήταν μακράν λιγότερα. Αλλά ξέρω, τι μιλάω εγώ τώρα. Εδώ υπάρχουν ειδήμονες περιωπής. Άντε να σας δω λοιπόν. Ανακοινώστε τι έχετε κάνει τόσον καιρό στο κομμάτι του να βρείτε λεφτά πέραν των Δανεικών.

Υ.Γ.3. Καθώς όπως μου είπε σχετικά και μια φίλη, συμπαθεστάτη κατά τ’ άλλα, τις προάλλες:

- Είσαι εγωιστής.

- Εγώ εγωιστής! Όχι αγάπη μου, δεν είμαι εγωιστής, είμαι καραψωνάρα. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά επιτελώ και κοινωνικό έργο παράλληλα.

- Δηλαδή; Τι κοινωνικό έργο;

- Αμ πως! Αν δεν ήμουν εγώ ψωνάρα πως θα αναδεικνυόταν η ταπεινοφροσύνη όλων των υπολοίπων φιλτάτων παραγόντων;

Λήξις.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ