ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Μεγάλα προβλήματα και στα βερίκοκα της Αργολίδας - Δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ - Ζητούν στήριξη οι παραγωγοί

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:01:00 μ.μ. | | |
Καϊσια
Σηµαντικά προβλήµατα έχουμε φέτος στην καλλιέργεια του βερίκοκου σε όλες τις ποικιλίες, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις βροχοπτώσεις στην ανθοφορία και σε προβλήματα στην γονιµοποίηση.

Σε άλλες περιοχές έχουμε το φαινόμενο της ακαρπίας και σε άλλες μεγάλη πτώση καρπιδίου. Κακές ανθοφορίες και άσχηµες γονιµοποιήσεις έχουν καταγραφεί σε Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική και Αργολίδα.

Το πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Ο κ. ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας, παραγωγός από την Πορταριά της Χαλκιδικής, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή σε όλες τις ποικιλίες. Κάποιες ποικιλίες είχαν καλή ανθοφορία αλλά κάποιες δεν είχαν. Τώρα είμαστε στο στάδιο της καρπόδεσης και έχουμε μεγάλη πτώση καρπιδίων. Οι παραγωγοί δεν μπήκαν στα χωράφια για να κάνουν αραίωμα. Ο ΕΛΓΑ είδε το πρόβλημα και μας είπε ότι δεν δικαιούμαστε κάποια αποζημίωση. Υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς βερικόκων και πρέπει να έχουμε οικονομική στήριξη από το κράτος».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας της Πέλλας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με όλες τις ποικιλίες βερίκοκων στην περιοχή. Ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται να τα αποζημιώσει γιατί θεωρεί ότι το πρόβλημα έγινε στο προανθικό στάδιο. Σε συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με τον υφυπουργό κ. Σταμενίτη μας ανέφερε ότι αναζητά τρόπο για να πληρωθούν αποζημιώσεις για την ζημιά που είναι μεγάλη».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα ακαρπίας στα βερίκοκα. Υπάρχει πρόβλημα και στα δαμάσκηνα. Υποστηρίζει ότι δεν είχαμε φέτος χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Υπήρξε και ένας παγετός που μπορεί να επηρέασε την καλλιέργειας. Είχαμε και βροχές στην ανθοφορία. Το πρόβλημα είναι ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις για την ακαρπία. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε επαίτες ούτε μας αρκεί μια στρεμματική αποζημίωση de minimis. Ασφαλίζουμε την παραγωγή μας στον ΕΛΓΑ και ζητάμε να αποζημιωνόμαστε. Μας λένε εδώ και χρόνια ότι θα αλλάξει ο Κανονισμός αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Οι παραγωγοί έχουν ήδη πληρώσει τα έξοδα για το 90% του κόστους φυτοπροστασίας και δεν έχουν καθόλου προϊόν».

Ο κ. Παντελής Τσολερίδης, αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κόσμος», από το Μακροχώρι της Ημαθίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στο στάδιο της καρπόδεσης και φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή. Σε κάποιες ποικιλίες πρώιμων βερικόκων η ζημιά φτάνει έως και 100%. Μικρότερη ζημιά φαίνεται να έχει η πρώιμη ποικιλία Wonder Cot που φτάνει στο 70%. Εκτιμώ ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην ανθοφορία. Ο ΕΛΓΑ της Βέροιας έχει ενημερωθεί με το πρόβλημα ακαρπίας. Το θέμα είναι να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Αν κάποιος καλλιεργεί μόνο βερίκοκα θα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπήρξαν βροχές κατά την ανθοφορία και κάποιες ποικιλίες φαίνεται να έχουν προβλήματα. Τώρα είμαστε στην καπρόδεση και βλέπουμε σε κάποιες ποικιλίες πτώση καρπιδίου. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και αν επηρεαστούν όλες οι ποικιλίες. Δεν γνωρίζουμε επίσης τι θα κάνει ο ΕΛΓΑ και αν θα προχωρήσει σε εκτιμήσεις της ζημιάς».

Η Άννα Λαμπάδα, από τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην ανθοφορία δεν έγινε σωστά η γονιμοποίηση λόγω των βροχοπτώσεων. Είμαστε στην καρπόδεση και φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα ακαρπίας. Ο ΕΛΓΑ δεν ασχολείται με το θέμα της ακαρπίας λόγω καιρικών συνθηκών. Οπότε οι παραγωγοί βερίκοκων έχουν πρόβλημα στην παραγωγή και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».

Καλύτερα τα πράγματα φαίνεται να είναι στην Κορινθία. Ο παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου της Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ολόκληρώθηκε η ανθοφορία και τώρα ξεκινά η καρπόδεση. Μέχρι στιγμής φαίνεται να πάνε όλα καλά. Και οι επιτραπέζιες ποικιλίες και τα Μπεμπέκου αναμένεται να έχουν παραγωγή. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το αραίωμα και θα δούμε μια καλύτερη εικόνα της φετινής παραγωγής».

Παϊσιάδης Σταύρος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ