ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Από τον Ιούνιο διαθέσιμο το self test

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:11:00 μ.μ. |
Παχύ έντερο
Διαθέσιμα από τον Ιούνιο θα είναι το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Το self test θα χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας σε όλους τους πολίτες ηλικίας ηλικίας 50 έως 70 ετών.

Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Το συγκεκριμένο self test θα χορηγείται δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας και θα δίνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα ειδοποιούνται με sms όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Τα τέσσερα πρώιμα σημάδια που προειδοποιούν για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 64.530 νέα περιστατικά με καρκίνο. Από αυτά, το 12,2% αφορούσαν καρκίνο του παχέος εντέρου, αποτελώντας την τρίτη αιτία νόσησης και στα δύο φύλα και δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου προσβάλλει άτομα ακόμη και κάτω από την ηλικία των 50 ετών, με τα δεδομένα να αναγκάζουν τους ειδικούς υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπογραμμίζουν ότι αυτός ο τύπος καρκίνου δεν περιορίζεται μόνο στους ηλικιωμένους.

Τα πρώιμα σημάδια:

- Σιδηροπενική αναιμία
- Αιμορραγία από τον ορθό
- Κοιλιακό άλγος
- Διάρροια

Περιβάλλον και διατροφή

Ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι γιατί νοσούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 50 ετών. Σε σχετικό άρθρο της Ιατρικής Σχολής του Yale σημειώνεται πως η τρέχουσα αύξηση της πρώιμης έναρξης της νόσου είναι πιθανό να οφείλεται, εκτός των άλλων, σε
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ