ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για το Πρωτοδικείο Κρανιδίου και τα Ειρηνοδικεία Άστρους και Άργους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:36:00 μ.μ. | |
Βουλευτής Αργολίδας
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας και προϋπόθεση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Είναι, επίσης προϋπόθεση κάθε σοβαρού και φιλόδοξου σχεδιασμού για την πολύπλευρη ανάπτυξη της χώρας μας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι έγκυροι σχετικοί δείκτες σταθερά αναδεικνύουν ως το μεγαλύτερο και δυσκολότερο εμπόδιο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας τα χρόνια και πιεστικά προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει μια σειρά από σημαντικά και αποτελεσματικά μέτρα μεταξύ άλλων για τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου απόδοσης της δικαιοσύνης, για την ουσιαστική ενίσχυση του έργου των δικαστών, για την εισαγωγή αναγκαίων τεχνολογικών εργαλείων, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Όμως η προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δικαιοσύνης πρέπει να είναι διαρκής, δεδομένης της απόστασης που χρειάζεται να καλυφθεί ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο.

Στην κατεύθυνση αυτή, το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα εισάγει αναγκαίες και απολύτως ώριμες μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της Δικαιοσύνης.

Αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται, με τρόπο ορθολογικό και με προσαρμογή προς τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ο δικαστικός χάρτης της χώρας, και ενισχύεται η πρωτοβάθμια δομή των δικαστών.

Ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, μια μεταρρύθμιση απολύτως αναγκαία για την επιτάχυνση της έκδοσης των αποφάσεων, που συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και επιβάρυνση για πολίτες και επιχειρήσεις.

Ενισχύονται και ανανεώνονται οι κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, που πολλές φορές παρουσιάζουν εικόνα που δεν αρμόζει στην Ελληνική Δημοκρατία και στη βαρύτητα που θέλουμε να αποδίδουμε ως πολιτική κοινωνία στον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Ενισχύεται το προσωπικό των δικαστικών υπαλλήλων για την καλύτερη λειτουργία των δικαστηρίων και αξιοποιείται ορθολογικότερα το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί σήμερα στη Δικαιοσύνη με κάθε τρόπο.

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ σε δύο ζητήματα που αφορούν την Αργολίδα και την ευρύτερη περιοχή.

Θέλω πρώτα απ’ όλα και να ευχαριστήσω και από το βήμα της Ολομέλειας τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη καθώς και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούρα γιατί άκουσαν με προθυμία και προσοχή τα επιχειρήματά μας, τα αιτήματα των φορέων και των πολιτών και ανταποκρίθηκαν θετικά σε ό,τι αφορά τη μετατροπή του Ειρηνοδικείου Μάσσητος στο Κρανίδι σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο με κατά τόπο αρμοδιότητα τον Δήμο Ερμιονίδας και τον Δήμο Σπετσών, μια εξέλιξη που διασφαλίζει την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών ολόκληρης της περιοχής.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την παραμονή στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου της περιοχής που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί το Ειρηνοδικείο Άστρους.

Όπως επεσήμανα και στο πλαίσιο της επεξεργασίας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, πρώτον, σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες, με ψηφίσματα των δημοτικών Αρχών της Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας αλλά και του Δήμου Ναυπλείων καθώς και ψηφίσματα επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, όπως του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, ζήτησαν να παραμείνει η αρμοδιότητα στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου, όπως ισχύει από συστάσεως του ελληνικού κράτους, κάτι που δεν δημιουργεί άλλωστε καμία αναστάτωση και κανένα πρόβλημα στις διαδικασίες, καθώς θα υπάρξει συνέχιση της υπάρχουσας λειτουργίας.

Δεύτερον, οι αποστάσεις από το Ναύπλιο είναι μικρότερες.

Τρίτον, οι περιοχές αυτές εξυπηρετούνται από το Υποθηκοφυλακείο του Ναυπλίου. Πλέον το Υποθηκοφυλακείο του Άστρους υπάγεται στο Κτηματολογικό Γραφείο του Ναυπλίου, και συνεπώς πρέπει να συμπίπτει τοπικά με το αρμόδιο δικαστήριο προς το οποίο κατατίθενται τα δικόγραφα και εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Βάσει λοιπόν αυτών των έγκυρων και ισχυρών επιχειρημάτων σας καλώ στο πλαίσιο των νομοτεχνικών βελτιώσεων να ενσωματωθεί η πρόβλεψη -αν το κρίνετε πως είναι σωστό, εμείς με επιχειρήματα το υποστηρίζουμε- για τη διατήρηση των περιοχών του Ειρηνοδικείου Άστρους στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου.

Η θετική ανταπόκριση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σ’ αυτά τα αιτήματα θα υπογραμμίζει έτσι τη συνολική βούληση οι προωθούμενες αλλαγές όντως να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Όπως απαντά στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και στον στόχο για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και η μετατροπή του Ειρηνοδικείου Άργους σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Βάσει λοιπόν όλων αυτών, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο που συζητάμε συμβάλλει στον μεγάλο στόχο της ουσιαστικής ενίσχυσης και αναβάθμισης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, της δυναμικής εισαγωγής της στη σύγχρονη εποχή με οφέλη που είναι βέβαιο ότι θα φανούν πολλαπλασιαστικά τόσο σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, όσο και ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της πατρίδας μας».
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ