ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Γιορτάζει στο Ναύπλιο το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου (βίντεο)

Πόντιοι μεταφέρουν ιερά εικόνα
Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος είναι ένα ξωκλήσι που βρίσκεται στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο, χτισμένο μέσα στην άγρια ομορφιά των βράχων.
Την παραμονή της εορτής Κυριακή 19 Μαΐου 2024 τελέστηκε Αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός από τον Ιερέα  π. Ελευθέριο Μίχο ,εφημέριος του Ιερού ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου και τον εφημέριο του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου π. Νικόλαο Μίχο.

Φτιάχτηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας στην περιοχή του Ναυπλίου, από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από την Κρήτη προς το Ναύπλιο, που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή.
Ο καπετάνιος με το πλοίο του μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία, μιας και το μέρος εκείνο το πιάνει ιδίως τον χειμώνα ο καιρός. Ο καπετάνιος τότε για να σωθεί έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο.
Έτσι και έγινε, το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του. Έφτιαξε την εκκλησία και μάλιστα με πολύ κόπο λόγω του δύσβατου της περιοχής. Για την κατασκευή του ναού χρησιμοποίησε κρασί αντί για νερό. Από τότε το εκκλησάκι στέκει αγέρωχο μέσα στους αέρηδες τα κύματα του χειμώνα και κόντρα στα φυσικά φαινόμενα.
Για να πάει κανείς εκεί περπατά λίγα χιλιόμετρα μέσα από ένα μονοπάτι και σαν όαση βλέπει το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι. Την όλη συντήρηση του ναού έχει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου ,όπου ανήκει η εκκλησία.
Φέτος για τρίτη χρονιά ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας τιμά τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο στο γραφικό εκκλησάκι του Ναυπλίου. Ο σύνδεσμος έχει αγιογραφήσει εικόνα του Αγίου η οποία θα τοποθετηθεί στον εκκλησάκι.
Την 20η Μαΐου 2024, η Εκκλησία μας εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα Ναυπλίου.
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΝΤΑ

Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και φίλοι του Συνδέσμου.
Σήμερα βρεθήκαμε στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Κρασόκτιστου και πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός καθότι Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας έχει προστάτη τον Άγιο Νικόλαο και μετά από ΠΡΟΤΑΣΗ μου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα εορτάζεται εκεί κάθε χρόνο.
Ο Σύνδεσμός μας γνωρίζει τις ανάγκες που έχει το Εκκλησάκι και θα προσπαθήσουμε με το μικρό Ταμείο μας να προγραμματίζουμε αυτές ώστε κάθε χρόνο με τον χρόνο να τις υλοποιούμε.
Ο Σύνδεσμος θέλει να ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους συναδέλφους που τιμούν με την παρουσία τους την σημερινή μας εκδήλωση :
1.-Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟ Ευάγγελο.
3.- Το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και Πρόεδρο Αποστράτων ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ Βασίλειο.
4.- Τον κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Βασίλειο Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Κορινθίας
Επίσης όλους εσάς, τα μέλη του Συνδέσμου που μερικοί συμμετέχετε για πρώτη φορά.
Όταν ένα καράβι που έφερνε Κρασί από την ΚΡΗΤΗ το έπιασε θαλασσοταραχή, τότε ο Καπετάνιος ζήτησε την βοήθεια του Αγίου, να ηρεμίσει η θάλασσα με τάμα στον Άγιο και όταν φθάσει στην στεριά να κτίσει μία εκκλησία με το κρασί, κάτι που υλοποίησε ο καπετάνιος όταν σώθηκε.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι η σημερινή ημέρα εκτός του εορτασμού του Προστάτη μας Αγίου Νικολάου του Κρασόκτιστου έχει και μία ιδιαιτερότητα.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδία μας κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος θα είναι Πρόεδρος μέχρι και 30 Μαΐου 2024 καθότι στις Αρχαιρεσίες που θα γίνουν στο Συνέδριό μας δεν θα είναι υποψήφιος για Πρόεδρος απλά για μέλος στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Είναι η τελευταία του επίσημη παρουσία του ως Πρόεδρος στο Ι σ τ ο ρ ι κ ό Ναύπλιο το οποίο και αγαπά.
Ο Σύνδεσμός μας και εγώ π ρ ο σ ω π ι κ ά από την εκλογή μου το 2015 ως Πρόεδρος συνεργάστηκα άψογα και ήταν αρωγός σε κάθε μας προσπάθεια.
Ο Σύνδεσμός μας θα του απονείμει μία πλακέτα η οποία θα του θυμίζει την περίοδο της Προεδρίας του από το 2014 έως το 2024, όπου παρέλαβε την Ομοσπονδία με 39 Πρωτοβάθμια Σωματεία με σύνολο εγγεγραμμένων μελών 9.000 περίπου. Σήμερα έχουν γίνει 63 Πρωτοβάθμια Σωματεία και εγγεγραμμένα μέλη περίπου. 25.000
Στην σημερινή εορταστική εκδήλωση ανταποκρίθηκε στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ μας ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας “ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ “ οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν και παραδοσιακούς χορούς.
Ο Σύνδεσμος διά του Προέδρου του  δώρισε την εικόνα του Αγίου Νικολάου και το Βιβλίο του Συνδέσμου ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ.
ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Απονομή σε τρία (3) παιδιά συναδέλφων τα οποία πήραν πτυχίο και εισήχθησαν από τα Ανώτερα Ιδρύματα της Χώρας και δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν την ημέρα κοπής της πίτας.
Στην ΖΑΤΟΥΝΙΩΤΗ Παναγιώτα η οποία πήρε Πτυχίο από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑΘΗΝΩΝ. 
Η ΚΑΡΟΥΤΖΟΥ Θεοδώρα η οποία εισήχθη στο ΕΚΠΑ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνα 
Στον ΝΟΥΛΑ Γεώργιο ο οποίος εισήχθη στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Αεροναυπηγών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ. 
Η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά από το Σύλλογο Ποντίων “ Η Παναγία Σουμελά ”
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ