ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Στον απόηχο της παρουσίασης του πρώτου μυθιστορήματος της Γκέλης Ντηλιά στην Πάτρα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:14:00 μ.μ. | |
Παρουσίαση βιβλίου
Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024στο Κέντρο Πολιτισμού Ολυμπισμού Κ. Παλαμάς, εγκαινιάστηκε η πρώτη από τις παρουσιάσεις του μυθιστορήματός της Γκέλης Ντηλιά «Άγιοι στην κόλαση», από τις εκδόσεις ΑΩ.

 Το βιβλίο με εξώφυλλο του ταλαντούχου Δημήτρη Βούλγαρη, προλογίζει μοναδικά ο Διονύσης Χιόνης, Εγκληματολόγος- Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Η επιλογή της Πάτρας δεν ήταν τυχαία, καθώς ο Βασίλης, στον οποίο η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο, εκτίει την ποινή του στο Σ.Κ. Αγίου Στεφάνου. Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι βασισμένο σε πραγματική υπόθεση που αφοράτις εγκληματικές οργανώσεις, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, την προστασία επιχειρήσεων και τη διακίνηση ναρκωτικών, εγκλήματα τα οποία απασχολούν καθημερινά την ελληνική κοινωνία.
Σταχυολογώντας από την επιστημονικήπροσέγγιση του νομικού, εγκληματολόγουκαι τ. Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ΆγγελουΤσιγκρή, «Ο βαθύς πυρήνας του εγκλήματος καταλήγει να έχει ως τελικό προϊόν την κράτηση/έκτιση της ποινής... Ο πιο δύσκολος πληθυσμός, αυτός που δεν ακούγεται, είναι πίσω από τους τοίχους. Είναι άνθρωποι χωρίς φωνή. Ο εθελοντισμός και η ανθρώπινη προσφορά τους δίνουν λόγο… Ο εγκληματίας δεν γεννιέται. Γίνεται. Ένας άνθρωπος που μεγαλώνει σε ειρηνικό περιβάλλον, έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει παραβάτης. Η μη ύπαρξηεπικοινωνίας με γονείςσχετίζεται με την παράβαση… Η φυλακή κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αν η οικογένεια είναι κακή και υπάρχει ένα παθολογικό περιβάλλον, εννοώντας βία, ξυλοδαρμό και κακοποίηση, τότε υπάρχει περίπτωση κάποιοι να μπαίνουν στη φυλακή για να ησυχάσουν από αυτή. Πάντα υπήρχε τέτοιου είδους περιβάλλον, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Πριν15 χρόνια ήταν σχεδόν μηδενική η παιδική παραβατικότητα… Τα παιδιά αντί να φορτώσουν μια τσάντα με τα βιβλία τους, φορτώνονται μια τσάντα με προβλήματα. Αν οι γονείς δεν ενδιαφερθούν για αυτά, θα ψάξουν να βρουν ενδιαφέρον σε αδέσποτους νέους και συμμορίες… Είναι καιρός να φτιάξουμε μια καλύτερη φυλακή, που να δίνει την δεύτερη ευκαιρία όχι μόνο στη γνώση, αλλά και στον πολιτισμόκαι οι κρατούμενοι να πάρουν αυτό που τους λείπει. Είναι σημαντικό οι έγκλειστοι να μην εθίζονται στην αργία, αλλά να είναι χρήσιμοι και να πληρώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους».

Η Μαρία Μπίκου,ιδιοκτήτρια Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, υπεύθυνη εξετάσεων Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ν. Αχαΐας και εθελόντρια Σωφρονιστικών Καταστημάτωνανέφερε,«…την προθυμία του Βασίλη να μάθει - πάντα με χαμόγελο- προσπαθώντας να ξεχάσει το παρελθόν του. Έμπαινε στην τάξη με την υπερηφάνεια στα μάτια, κρατώνταςτον πάντα καθαρό και περιποιημένοφάκελό του, μια διαδικασία που θεωρούσε πολύ σημαντική για την μετέπειτα πορεία του. Με αρκετές δυσκολίες κατάφερε να κατακτήσει την Πιστοποίηση Επιπέδου Β2 (Lower). Ο ίδιος εξέφρασε τον αγώνα του για μόρφωση που θα του δώσει τη δύναμη να βελτιώσει τον εαυτό του.Έχοντας βρει στο Σ.Κ.Αγίου Στεφάνου ένα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον, έχει την ηρεμία, την ψυχραιμία και τον χρόνο να σκεφτεί, να οργανώσει και να υλοποιήσειτα σχέδια του μετά την αποφυλάκιση, ώστε να επανενταχθεί πλήρως στην κοινωνία».

Τον άψογο συντονισμό έκανε η ΝόπηΓραικούση, συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός, η οποίατόνισε με τη σειρά της τη σημασία του εθελοντισμού. Ανάγνωσε αποσπάσματα του βιβλίου με τρόπο που αυτά διαπέρασαν την καρδιά όσων παραβρέθηκαν.Διότι, είναι η ανάγνωση που επικοινωνεί τα μηνύματα του συγγραφέα, που ως πομπός απευθύνεται στον δέκτημέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιεί για να το επιτύχει. Ακόμη και η χροιά της φωνής εκείνης που κάνει την ανάγνωση σε μια παρουσίαση παίζει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που τα μηνύματα του βιβλίου θα προβληματίσουν το κοινό.

Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους παρέστη σύσσωμη η Κοινωνική Υπηρεσία του Σ. Κ. Αγίου Στεφάνου και ο Διευθυντής κ. Κώστας Ζέρβας, κάτι που αποδεικνύειτην ευαισθησία και το ενδιαφέρον που δεν σταματά όταν τελειώνει το ωράριό τους, αλλά συνεχίζεται με αφοσίωση και μετά από αυτό, χαρακτηριστικό κάθε λειτουργήματος. Για τους περισσότερους, δεν είναι αυτονόητο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλμπάνη, η οποία ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. ΧρήστουΜπούρα, που γνώρισε τον Βασίλη προσωπικά, κατά την απονομή των απολυτηρίων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος. Ο γυμνασιάρχης ΜιχάληςΚαραγεωργίου παρουσίασε τον μαθητή του, ο οποίος είναι πλέον τελειόφοιτος και ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες, ως κατ ιδίαν διδαχθείς.Παρών και οΣεβασμιότατος π. Νεκτάριος από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών καθώς και ο Πρεσβύτερος Ιεράς Μητροπόλεως Πατρώνπ. ΘεόδωροςΜπουλιέρηςπου σχολίασετην αξία της οικογένειας, της εκπαίδευσης, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις δεύτερες ευκαιρίες σε άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. ΘανάσηςΖούπαςστον χαιρετισμό του μίλησε για τη σημασίατης εκπαίδευσης που συντελεί στον σωφρονισμό των κρατουμένων, αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι η κοινωνία να έχει ανοιχτή την πόρτα της επανένταξης. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Σπιράλ κ. ΠέτροςΨωμάςκαι η συγγραφέας κ. ΧρύσαΛυκούδηδήλωσαν πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος της κοινωνίας για το παρόν και το μέλλον των εγκλείστων.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τον θηλυκό χαρακτήρα του βιβλίου, ο οποίος είναι βγαλμένος από την φαντασία της συγγραφέως. Μέσα από την Ίριδα εγείρονται ζητήματα ρευστής σεξουαλικότητας και τα εμπόδια που βάζουν σήμεραοι προηγούμενες γενιές στους νέους, οι οποίοι βρίσκονται αγκυλωμένοι απέναντι στα στερεότυπα άλλων εποχών, καταλήγοντας να μην μπορούν να εκφραστούν σύμφωνα με την εποχή που ζουν. Ο εθισμός στο τζόγο, μια καθημερινή δόση του εξαρτημένου που νομοτελειακά οδηγεί στην αποδόμηση των πάντων, αποτελεί ένα θέμα που επίσης θίγει το βιβλίο. Αλληγορικά μιλώντας,στο πρόσωπο της Ίριδας αντικατοπτρίζεται η κοινωνία που ευαισθητοποιείται και απλώνει το χέρι σε έναν κρατούμενο με σεβασμό και αποδοχή. Αν τα βιβλία έχουν ένα βασικό λόγο ύπαρξης δεν είναι απλώς για να φέρουν στο φως αυτά που όλοι κοιτάμε, αλλά για μας κάνουν να τα δούμε.



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ