Το έργο αναπτύσσει η εταιρεία Ερμιονίδα ΑΕ στην οποία την πλειοψηφία έχει το family office Tethys του Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη ενώ ποσοστό 25% διαθέτει και η EMMA Capital.
H επένδυση υπολογίζεται σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ και όπως τονίζεται στην περιβαλλοντική μελέτη που είναι σε δημόσια διαβούλευση με την προτεινόμενη τροποποίηση, στη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας επιφάνειας 96,3 στρεμμάτων περίπου, δημιουργούνται συνολικά 256 θέσεις ελλιμενισμού (231 μόνιμες και 25 εποχιακές) για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών και μήκους έως 60m.
Η υπό ίδρυση Μαρίνα Ερμιόνης βρίσκεται στις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου εντός του Κόλπου της Ύδρας και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό μυχό του όρμου ‘’Λιμένας Ερμιόνης’’ και γειτονεύει με τον παραδοσιακό οικισμό της Ερμιόνης. Η υπό εξέταση μαρίνα θα είναι μία από τις σημαντικότερες υποδομές θαλάσσιου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Πελοποννήσου, εξυπηρετώντας την ήδη υπάρχουσα σημαντική κίνηση και ζήτηση για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή των ακτών της Αργολίδας.
Η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων αφορά σε μικρής κλίμακας αλλαγές στο σχεδιασμό του έργου προκειμένου για τη βελτιστοποίησή του.
Τι προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο
Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας 20,4 στρεμμάτων περίπου, διακρίνεται ένα Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.), όπως και στην ισχύουσα χωροθέτηση. Η μέγιστη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση στη μαρίνα ανέρχεται σε 2.335 τ.μ. και αφορά σε κτιριακές υποδομές διοίκησης της μαρίνας, εμπορικών χρήσεων, χώρων εστίασης, τουριστικά καταλύματα (μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, διαμερίσματα) και υποστηρικτικές κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία της μαρίνας.
Η μαρίνα θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τον άνετο και ασφαλή ελλιμενισμό των ελλιμενιζόμενων σκαφών, καθώς και την εξυπηρέτηση των επιβαινόντων σε αυτά και των επισκεπτών της γενικότερα, προσφέροντας ένα ευχάριστο και ποιοτικό περιβάλλον αναψυχής.
Επίσης εντός της μαρίνας διαμορφώνονται συνολικά τουλάχιστον 2.000 τ.μ. χώρων πρασίνου. Η διάταξη και ο σχεδιασμός των υποδομών της χερσαίας ζώνης θα πρέπει να εξασφαλίζει τη λειτουργική διασύνδεση υποδομών, δικτύων, κτιριακών συνόλων, χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Το σύνολο των κτιριακών υποδομών και των χερσαίων διαμορφώσεων θα είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ.
Αναβάθμιση της περιοχής
Όπως τονίζεται στη μελέτη με την προτεινόμενη τροποποίηση χωροθέτησης της μαρίνας επιτυγχάνονται τα ακόλουθα: Αναβάθμιση της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας, με την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων ελλιμενισμού που αφορούν σε μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής.
Βελτίωση της οργάνωσης της χερσαίας ζώνης της μαρίνας κυρίως σε ότι αφορά την οργάνωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και τη στάθμευση οχημάτων.
Αναβάθμιση των υποδομών της μαρίνας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, και ιδίως στην περιοχή μελέτης.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του όρμου ‘’Λιμένας Ερμιόνης’’ ελλιμενίζεται επ’ αγκύρα σημαντικός αριθμός σκαφών αναψυχής κατά τη θερινή περίοδο, δεδομένου ότι η περιοχή της Ερμιόνης αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουρισμού και αναψυχής. Επομένως, η λειτουργία της Μαρίνας Ερμιόνης θα αναδείξει την δυναμικότητα της περιοχής και θα αναπτύξει με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση του επιπέδου του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.