ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Αργολίδα: Το έθιμο του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ Γιάννη αναβιώσαν στη Νέα Κίο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:26:00 π.μ. | | |
Το έθιμο του Κλήδονα
Αναβίωσε  τη Δευτέρα 23 Ιουνίου το βράδυ, στη Νέα Κίο Αργολίδας το έθιμο του Αγιάννη του Κλήδονα με τις φωτιές, όπου οι συμμετέχοντες κυρίως νεαροί και μικρά παιδιά περνούν πάνω από τις φλόγες.
Στις 24 Ιουνίου είναι το γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι τοπικοί πολιτιστικοί, μορφωτικοί και λαογραφικοί σύλλογοι τιμούν τη μνήμη του, όπως συνηθίζεται, την παραμονή της γιορτής, με έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του χρόνου και έχουν συμβολικό χαρακτήρα. 
Το έθιμο του Κλήδονα αναβιώνει το βράδυ της παραμονής της εορτής, όπου ανάβουν μεγάλες φωτιές στις γειτονιές και οι συμμετέχοντες πηδούν πάνω από τις φλόγες τρεις φορές «με σκοπό να καθαρθούν από τη δύναμη της φωτιάς και να μπουν καθαροί και ακμαίοι στη νέα περίοδο του χρόνου», αλλά και για να έχουν υγεία και δύναμη.
Ο λαός μάλιστα πιστεύει ότι ο Αϊ Γιάννης φέρνει τύχες και φανερώνει το ριζικό, την τύχη του κάθε ανθρώπου, μέσα από διάφορες μαντικές διαδικασίες, γι’ αυτό ονομάζεται και Ριζικάρης. 
Η πιο διαδεδομένη μαντική διαδικασία είναι ο «κλήδονας» απ’ όπου προκύπτει και η ονομασία ο Άϊ Γιάννης ο Κλήδονας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ