Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την αντεργατική Ευρωπαϊκή Οδηγία 2041/2022 «προστατεύοντας» το ξήλωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων νομιμοποιώντας την κρατική παρέμβαση στον καθορισμό του κατώτερου μισθού, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για τη μείωση του.
Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι του άθλιου νομοσχεδίου για το 13ωρο οι συνένοχοι στην κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς, επανήλθαν με μια προκλητική και απαράδεκτη «κοινωνική συμφωνία», και αποφάσισαν να έρθει ένα καινούργιο νομοσχέδιο με βασική επιδίωξη να περάσουν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις των τελευταίων 15 ετών μέσα και στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Δηλαδή κυβέρνηση, εργοδοσία και ΓΣΕΕ συμφώνησαν στο να διαμορφωθεί το περιεχόμενο αυτού του νόμου που θα κατοχυρώνει όλους τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους όσον αφορά της ΣΣΕ με βασικό στόχο να βαρέσει σιωπητήριο στους αγώνες για μισθούς και συμβάσεις και οι εργαζόμενοι να συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι των μεγαλοεργοδοτών.
Τα πανηγύρια για «το τέλος των μνημονίων», για την αξία της «κοινωνικής ειρήνης και της ταξικής συνεργασίας», διάφορα «ευφυολογήματα» οτι «οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα, την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας», αποτελούν πρόκληση για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που επιβιώνει με καθαρό μισθό κάτω από 1.000€ το μήνα, που αναγκάζονται να δουλεύουν δυο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα έχοντας να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα είδη διατροφής, τα πανάκριβα ενοίκια, τις υπέρογκες δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση, τη μεγάλη φοροληστεία την ίδια στιγμή που η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Αυτή η άθλια και απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων και των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ προβλέπει:
· α) τη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού πλαισίου περιορισμού της δράσης των Ομοσπονδιών που επί της ουσίας τις θέτει υπό την ομηρία των εργοδοτικών ενώσεων και της ΓΣΕΕ για να υπογράφουν κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
· β) τη διατήρηση και διαιώνιση του μνημονιακού μηχανισμού που επιβάλλει παγωμένους μισθούς, μικρότερους σε πραγματικές τιμές από τους μισθούς του 2009!
· γ) τη διατήρηση όλων των μνημονιακών μέτρων που υπονόμευαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως η κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η δυνατότητα οι επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να εξαιρούνται των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ακόμα κι αν οι τελευταίες είναι ευνοϊκότερες.
· δ) τη διατήρηση του ΓΕΜΗΣΟΕ και μάλιστα με την υπογραφή των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ παρά το γεγονός ότι τα συνδικάτα με την πάλη τους το έχουν μετατρέψει σε κουρελόχαρτο ενώ έχουν προσφύγει και για την αντιστυνταγματικότητά του με την προσωρινή απόφαση του τμήματος του ΣτΕ που εξέτασε την υπόθεση να είναι θετική για τα συνδικάτα.
· ε) τη διατήρηση της μνημονιακής διάταξης που δεν επιτρέπει τη μονομερή προσφυγή των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ.
Καταδικάζουμε τον βρώμικο ρόλο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που επί επτά μήνες διαπραγματεύονταν μαζί με την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων της χώρας και των ομοσπονδιών για να καταλήξουν σε ένα έκτρωμα.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο της ΓΣΕΕ έχουν τεράστιες ευθύνες για την απροκάλυπτη στήριξη στην κυβέρνηση της ΝΔ. Τώρα πια έγινε καθαρό σε όλους γιατί αυτά τα στελέχη ήταν απεργοσπάστες στη μεγάλη απεργία στις 14 Οκτώβρη ενάντια στον νόμο για την επιβολή του 13ωρου. Γιατί δεν αποφάσιζαν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στους νόμους Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, Κεραμέως, ενάντια στην προσπάθεια να συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών.
Επτά μήνες που τα συνδικάτα αγωνίζονται ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, αγωνίζονται για να υπογράφουν συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό ωράριο εργασίας η ηγεσία της ΓΣΕΕ τους έδινε πισώπλατες μαχαιριές. Όχι μόνο δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους, όχι μόνο αρνιόντουσαν συστηματικά να συγκλειθεί το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας που συμμετέχουν και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών που υπογράφουν τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά για αυτή την ντροπιαστική υπογραφή δεν υπάρχει ούτε καν ενημέρωση και απόφαση των μελών της διοίκησης της ΓΣΕΕ!
Η μαζικοποίηση του σωματείου μας, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης ώστε να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από την πολιτική της ταξικής συνεργασίας και των θυσιών για τα κέρδη του κεφαλαίου, στη ΓΣΕΕ και συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι προϋπόθεση για την ορμητική ανάπτυξη του κινήματος.
Δε θα αφήσουμε να μας περάσουν θηλιά οι εργοδοτικές ενώσεις, η κυβέρνηση και οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, αυτοί που έχουν παραδώσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο κράτος.
Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και τους καλούμε σε οργάνωση στο σωματείο και σε αγωνιστική αντίδραση, όχι μόνο απέναντι στο νέο νομοσχέδιο αλλά για να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Αναδεικνύουμε τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και τις διεκδικήσεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας κόντρα στην πολιτική των μονοπωλίων και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και για Συλλογικές Συμβάσεις με μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.
Διεκδικούμε:
· Σταθερό και συνεχή ημερήσιο χρόνο εργασίας, 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο κατοχυρωμένο μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ώστε να μπορούμε να κατοχυρώνουμε και τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε ανάγκη.
· Μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Για επιστροφή του 13ου – 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, της 13ης – 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους.
· Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τους μισθούς και τις συμβάσεις
· Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές συμβάσεις
· Επαναφορά κατακτήσεων όπως των κλεμμένων τριετιών 2012 – 2023, της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της πληρωμή υπερωριών.
· Κατάργηση του ΓΕΜΗΣΟΕ και όλων των αντεργατικών διατάξεων που περιορίζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.















