ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025

Ο Γιάννης Ανδριανός στην τελετή απονομής των Food Experts’ Awards 2025

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:36:00 μ.μ. |
Γιάννης Ανδριανός
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στο πλαίσιο των εκθέσεων PHILOXENIA–HOTELIA και Food & Drinks 2025 by Detrop στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή απονομής των Food Experts’ Awards 2025.

Ο κ. Ανδριανός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι μεγάλη χαρά και πραγματική τιμή για μένα που βρίσκομαι αυτές τις μέρες εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά των δύο διεθνών εκθέσεων της Φιλοξένια και της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών, για να κηρύξουμε την έναρξη της τελετής απονομής των Food Experts’ Awards 2025 – μίας διοργάνωσης που έχει εδραιωθεί ως ένας θεσμός υψηλού κύρους, που τιμά την καινοτομία, την ποιότητα και την αριστεία στον στρατηγικής σημασίας τομέα των τροφίμων.

Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές: τη ΔΕΘ–HELEXPO και τον ΕΟΤ, που και φέτος δημιουργούν έναν ζωντανό και σύγχρονο χώρο συνάντησης για επιχειρήσεις, επιστήμονες, επαγγελματίες και καταναλωτές, στηρίζοντας σταθερά κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής και ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα και ολόκληρη τη χώρα.

Θέλω επίσης να συγχαρώ ιδιαίτερα την ομάδα του cibum, τους ανθρώπους της ελληνικής διαδικτυακής κοινότητας των ειδικών στον τομέα των τροφίμων, για τη δέσμευση, τον επαγγελματισμό και το πάθος με το οποίο καλλιεργούν μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και υψηλών προδιαγραφών στη διατροφή και στην τεχνολογία τροφίμων. Ο ρόλος σας στην ανάδειξη καλών πρακτικών και στην ενημέρωση των επαγγελματιών και του κοινού είναι πολύτιμος.

Τα βραβεία αυτά, είναι μια έμπρακτη αναγνώριση υψηλού κύρους για τις εταιρείες, τους οργανισμούς και τους επαγγελματίες που ξεχωρίζουν για την καινοτομία, την ποιότητα, την ασφάλεια των προϊόντων τους, τη σωστή διαχείριση, αλλά και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της επιστήμης των τροφίμων στη χώρα μας. Είναι ένας θεσμός που αναδεικνύει τις υγιείς δυνάμεις του κλάδου. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι δυνάμεις για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο.
Κυρίες και κύριοι,

Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας είναι πέρα από ένα κομβικό πεδίο οικονομικής δραστηριότητας, και ένας σημαντικότατος πυλώνας της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας, της παράδοσής μας. Η παραδοσιακή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων είναι δεδομένη και διεθνώς αναγνωρισμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κουζίνα σταθερά συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων του πλανήτη κατακτώντας συχνά την πρώτη θέση παγκοσμίως στις προτιμήσεις των διεθνών κοινών.

Για να κεφαλαιοποιήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά λοιπόν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην τυποποίηση, στην πιστοποίηση, στη συνεχή έρευνα και καινοτομία, αλλά και στην διαρκή ενίσχυση της ενιαίας, συνεκτικής ταυτότητας της χώρας μας και των επιμέρους ταυτοτήτων ποιότητας των τοπικών κοινωνιών μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παράγουμε ολοένα και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, να κερδίσουμε τα δύσκολα, ανταγωνιστικά διεθνή ράφια, να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο την εικόνα του ελληνικού τροφίμου και να ενισχύσουμε όλους τους συναφείς κλάδους: από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση μέχρι τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να το πετύχει αυτό. Έχει εξαιρετική πρώτη ύλη, μικρό κλήρο που ευνοεί τη διαφοροποίηση, δυναμικές επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας, επιστήμονες υψηλού επιπέδου, αλλά και μια παγκόσμια τάση που στρέφεται προς το αυθεντικό, το ασφαλές, το υγιεινό, το ποιοτικό. Αυτό είναι το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Και αυτό αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο σε μια εκδήλωση όπως η σημερινή.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, η δέσμευση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ξεκάθαρη: στρατηγικός στόχος είναι η αύξηση της υπεραξίας της ελληνικής παραγωγής, η σταθερή προστασία της ασφάλειας των τροφίμων και η αποτελεσματική στήριξη των παραγωγών και των επιχειρήσεων που τολμούν να καινοτομούν.

Στο Υπουργείο εργαζόμαστε συστηματικά σε μια σειρά από δράσεις:

-Πρώτον, ενισχύουμε τον θεσμό των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων και προωθούμε την ενιαία προβολή τους για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με προϊόντα υψηλής ταυτότητας.

-Δεύτερον, επενδύουμε στην ασφάλεια και τη διαφάνεια. Η προστασία του καταναλωτή και η αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων είναι απολύτως μη διαπραγματεύσιμες προτεραιότητες. Αναβαθμίζουμε τα ελεγκτικά εργαλεία, αξιοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία και δημιουργούμε στέρεα θεμέλια εμπιστοσύνης, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

-Τρίτον, στηρίζουμε τους παραγωγούς – που έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν υπαρκτές και δύσκολες προκλήσεις όπως τις καθυστερήσεις από το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη ζωονόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων- καθώς και τις επιχειρήσεις μέσω στοχευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, κατάρτισης και εκσυγχρονισμού. Θέλουμε ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, να επενδύσουν σε βιώσιμες πρακτικές, να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και να εξελιχθούν με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Τέταρτον, προωθούμε στενή συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα της χώρας και πολύτιμους φορείς όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε η επιστήμη των τροφίμων και η τεχνολογία να βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων χωρίς συνεχή επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογική αναβάθμιση.

Πέμπτον, εστιάζουμε στην κλιματική προσαρμογή και στη βιωσιμότητα. Τα ελληνικά τρόφιμα μπορούν να γίνουν παγκόσμιο παράδειγμα βιώσιμης παραγωγής – και αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας.

Όλες αυτές οι δράσεις έχουν έναν κοινό στόχο: να προσφέρουν στους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες όλων των συναφών κλάδων τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν, να εξελιχθούν και να διακριθούν. Και αυτή τη συλλογική στόχευση αναδεικνύουν ακριβώς τα αποψινά βραβεία.

Κυρίες και κύριοι,

Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών είναι ένας κλάδος που αγγίζει την καθημερινότητα κάθε πολίτη, που ενισχύει την εθνική μας οικονομία, που στηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και που διαμορφώνει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Είναι ένας τομέας με δυναμικό παρόν και φωτεινό μέλλον.

Σήμερα, τιμούμε ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για αυτό το μέλλον: επιστήμονες, παραγωγούς, τεχνολόγους τροφίμων, στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες που πιστεύουν στην αξία της ποιότητας και της καινοτομίας – όλους εκείνους που κρατούν τον πήχη ψηλά, που επενδύουν στη γνώση, που ανοίγουν δρόμους και καθιστούν την Ελλάδα πρότυπο στον τομέα των τροφίμων και ποτών.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να ευχηθώ καλή συνέχεια σ’ αυτόν τον σημαντικό θεσμό, κάθε επιτυχία στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του κλάδου και βεβαίως θερμά συγχαρητήρια στους νικητές που θα ανακοινωθούν σε λίγο.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα σας, να στηρίζουν τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής αγροδιατροφής, να ενθαρρύνουν κάθε καινοτόμα προσπάθεια και να εργάζονται για να κατακτήσουμε τις κορυφές που αξίζουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της πατρίδας μας».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ